Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал срещу

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал срещу
Коментари Харесай

Кошлуков се оплака на Европа от министър Минеков

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков е изпратил сигнал против министъра на културата Велислав Минеков до Европарламента, Еврокомисията, интернационалните организации и институции, оповестяват от Българска национална телевизия.

В писмото дейностите на служебния министър са опеделени като политически и държавен напън, който има " вцепеняващ резултат " за свободата на изложение, публицистичната самостоятелност на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

Отбелязва се, че в серия от обществени изказвания, в това число и в публична преписка с Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии, министър Минеков е тиражирал множество погрешни изказвания, желал е пояснения за редакционната политика, обвява БНТ в нарушаване на закона и желае оставката на генералния шеф, включително на политически протест, проведен пред постройката на Българска национална телевизия.

В писмото на Кошлуков изказванията на Минеков, че БНТ е прекъснала програмата си, за да излъчи конференция на ГЕРБ и по този начин е нарушила закона, са избрани като погрешни.

" Такова " ненадейно спиране на стратегия " би било налице, в случай че е прекратено излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо сходно ", написа Кошлуков и декларира, че част от конференцията " е излъчена в настоящото публицистично предаване, в което тематиката за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили ".

При спазването на законовото условие за плурализъм екипът на предаването е решил, че по тематиката за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е показана в студиото, може да бъде отразена посредством включване онлайн на част от конференцията, се акцентира в писмото. А също и, че другите две огромни малките екрани - BTV и NOVA, които са благосъстоятелност на огромни непознати компании, са работили по същия метод. Напомня се и че решенията за наличието в предаванията са напълно в свободата на публицистичните екипи.

Българска национална телевизия чака сезираните институции и организации да вземат поради това неподходящо развиване при образуване на оценка за положението на медийната независимост в България и да спомагат за отбраната на свободата на изложение и публицистичната самостоятелност на публичните медии в нашата страна.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от Европейски Съюз и на Съединени американски щати в София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР