Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до
Коментари Харесай

Кошлуков vs. Минеков: Директорът на БНТ сезира международни институции за натиск

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков е изпратил сигнал до интернационалните организации и институции против служебният министъра на културата Велислав Минеков поради негови изявления, оповестиха от „ Сан Стефано “ 29.

Полемиката сред двамата стартира, откакто Минеков изрази обществено възмущението си от спирането на постоянната стратегия на националната телевизия поради директно лъчение на конференция на ГЕРБ във връзка абсурда с подслушванията. Той изиска пояснение от Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии по проблема и дефинира случилото се като „ доста тежко нарушаване “ и „ интервенция в националната сигурност “.

Последва остра позиция от Управителният съвет на Българска национална телевизия против Минеков, в която беше посочено, че ще бъдат сезирани интернационалните институции поради „ закани и опит за цензура от страна на служебния министър “. Действията на служебния министър бяха избрани като политически и държавен напън, който има „ вцепеняващ резултат “ за свободата на изложение, публицистичната самостоятелност на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала до евроинституциите е маркирано, че в серия от обществени изказвания, в това число и публична преписка с Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии, министър Минеков тиражира голям брой погрешни изказвания, желае пояснения за публицистичната политика, упрекна Българска национална телевизия в нарушаване на закона и изиска оставката на генералния шеф в това число на политически протест, проведен пред постройката на Българска национална телевизия.

В документа е маркирано, че изказванията на министъра, че е нарушен закона поради спирането на програмата, са избрани като погрешни.

„ Такова „ ненадейно спиране на стратегия “ би било налице, в случай че е прекратено излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо сходно “, пишат от Българска национална телевизия и напомнят, че част от конференцията е излъчена в настоящото публицистично предаване, в което тематиката за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили.

„ При спазването на законовото условие за плурализъм екипът на предаването е решил, че по тематиката за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е показана в студиото, може да бъде отразена посредством включване онлайн на част от конференцията. Отбелязан е и фактът, че другите две огромни малките екрани - BTV и NOVA, които са благосъстоятелност на огромни непознати компании, са работили по същия метод като публичната медия “, допълват от публичната телевизия.

Напомня се и че решенията за наличието в предаванията са напълно в свободата на публицистичните екипи.

„ Българска национална телевизия чака адресираните институции и организации да вземат поради това неподходящо развиване при образуване на оценка за положението на медийната независимост в България и да спомагат за отбраната на свободата на изложение и публицистичната самостоятелност на публичните медии в нашата страна “, прецизират от публичната медия.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от Европейски Съюз и на Съединени американски щати в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР