Генерална дирекция Конкуренция“ на Европейската комисия изпрати въпроси до Булгаргаз

...
Генерална дирекция Конкуренция“ на Европейската комисия изпрати въпроси до Булгаргаз
Коментари Харесай

Булгаргаз: Ще информираме ЕК за доставките на природен газ до България в срок

Генерална дирекция „ Конкуренция “ на Европейската комисия изпрати въпроси до Булгаргаз по отношение на доставките на природен газ до България. Дружеството ще отговори на поставените въпроси в период, осведомят от там.

Изследваният от Европейска комисия интервал обгръща последните няколко години, а поисканата информация е ориентирана към връзките с снабдители и сътрудници и детайлности за доставките.

От Булгаргаз декларират, че сдружението приготвя и ще даде информацията в контрактувания с Европейска комисия период. Дружеството поддържа постоянен контакт с Комисията и от време на време ѝ оказва подпомагане по разнообразни въпроси от неговата подготвеност, споделят още от там.

БГНЕС напомня, че от документ, оповестен от портала ICIS и представен от " Медиапул " в четвъртък, стана ясно, че Европейската комисия проверява договорка, която разрешава на българския газов оператор Булгаргаз да получи достъп до доставки на газ през Турция, като подозренията са за вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията. Според документа, Булгаргаз би трябвало да изпрати обстоен лист с документи, в това число информация, обвързвана със съглашения за доставка с турския държавен оператор БОТАШ (BOTAS) и запазване на потенциал на турско-българската граница.

Освен това Европейска комисия желае от Булгаргаз да изпрати информация за договорите, които са подписани или са в развой на договаряне, при които Булгаргаз може да работи като извънреден представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в Европейски Съюз.

Разследването е предизвикано от опасения, че Булгаргаз може да е единственото сдружение в Европейски Съюз, което има достъп до природен газ посредством турската инфраструктура и евентуално работи като медиатор за газ, обезпечен в Турция и доставен в района.

Когато съглашението беше оповестено за първи път през януари от служебното държавно управление на Гълъб Донев, Европейската федерация на търговците на сила изрази опасения за вероятни нарушавания на конкуренцията. Кабинетът на Николай Денков, образуван след парламентарните избори през април, също разпореди следствие на договорката за доставка като част от по-широк обзор на работата на предходната служебна власт с претекста, че липсва бистрота и че тя ще коства на страната милиарди, напомня ICIS, представени от БГНЕС.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР