Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси,

...
Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси,
Коментари Харесай

Генерал от Обединените арабски емирства оглави Интерпол

Генералът от Обединените арабски емирства Насер Ахмед Насер aр Раиси, против който има няколко тъжби, подадени във Франция и в Турция поради мъчения, беше определен през днешния ден за президент на Интерпол, съобщи Франс прес, като се базира на известие на организацията.

Постът е значително почетен, защото същинският началник на организацията е нейният общоприет секретар. Но правозащитни организации и европейски депутати се опълчиха на кандидатурата на Ар Раиси и смятаха, че тя накърнява имиджа на интернационалната полицейска организация.

Президентът на Интерпол има мандат от 4 години, прави тази работа на доброволна основа, без възнаграждение и резервира длъжността, която заема в родната си страна.

Генерален секретар на Интерпол е Юрген Щок, който бе определен на този пост през 2019 година с мандат за пет години и който в този момент се грижи за настоящите каузи.

През октомври 2020 година неправителствени организации, измежду които и Хюман райтс уоч, показаха безпокойствие от възможното избиране на генерала от ОАЕ отпред на Интерпол. Тогава те го дефинираха като представител на " апарата по сигурността, който систематично взима на прицел мирната съпротива ".

Паралелно с това няколко тъжби за мъчения, против Ар Раиси бяха подадени в последните месеци във Франция, където е седалището на Интерпол, както и в Турция, страната, в която в този момент се организира Общото заседание на организацията. В една от жалбите неправителствената организация Център за човешки права на Залива упреква генерала в мъчения и безчовечие против опозиционера Ахмед Мансур, държан от 2017 година в килия с размери 4 метра на 2 метра без дюшек и без отбрана против студа, без достъп до доктор, без хигиена, без вода и тоалетна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР