Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ на украинските въоръжени сили,

...
Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ на украинските въоръжени сили,
Коментари Харесай

Олександър Сирски, най-довереният украински генерал в структурите на НАТО, поема ВСУ

Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ на украинските въоръжени сили, назначен от президента Зеленски

 

" От през днешния ден управлението на Въоръжените сили на Украйна поема нов екип. Назначих генерал-полковник Сирски за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Благодарен съм на военачалник Залужни за двете години отбрана. Днес говорихме намерено за това, което изисква промени в армията ", сподели Зеленски за срещата си със Залужни преди този момент.

И добави, че е предложил на Залужни да продължат да бъдат заедно в екипа на украинската страна.

" Ще бъда признателен за неговото единодушие ", посочи Зеленски.

 

Президентът изясни промяната на Залужни с това, че Украйна не е съумяла да реализира триумф " на земята " във войната против Русия предходната година. Украинската войска се нуждае от промени, каза Зеленски.

 

Сирски е известна фигура, направи име на фронта, изключително в една от най-тежките борби на войната, тази за връщането на Бахмут.

 

Сирски е най-довереният украински военачалник в структурите на НАТО. 

 

Един от блестящите архитекти на сполучливата контранастъпателна интервенция на ВСУ в източната част на Украйна, споделя за него киевският политически специалист Олександър Холобицкий.

Сирски е създал проекта за контраофанзивата против Балаклея, която стана първият освободен град в границите на Харковската интервенция. Първоначално от генералния щаб на ВСУ били скептични към проекта, само че Сирски съумял да убеди военното управление на страната в неговата нужда.

 

Във военната си биография генерал-полковник Олександър Сирски е записал сполучливото евакуиране на украинските военни от Дебалцево през 2015 година и организацията на защитата на Киев в първите дни на пълномащабното съветско навлизане в Украйна на 24 февруари т. година

 

За борбата при Дебалцевския плацдарм, когато прикрива изтеглянето на ВСУ на Украйна генералът е награден с ордена „ Богдан Хмелницки “ III степен. За защитата на Киев получава нов медал – „ Богдан Хмелницки “ II степен.

 

От 2013 година Сирски е заместник-началник на Главния команден център на ВСУ и е взел участие в тясното съдействие с НАТО.

 

Сирски е роден през 1965 година във Владимирска област на Русия, част тогава от Съветския съюз. От 80-те години на предишния век живее в Украйна.

 

Подобно на доста хора от неговата възраст в украинската войска и той учи в Москва. Завършва Висшето военно командно учебно заведение през 1986 година Служи пет години в руския артилерийски корпус. Някои военни анализатори считат, че тактиката му на бойното поле отразява йерархичното руско образование.

 

Сирски стана шеф на сухопътните сили в Украйна през 2019 година Преди това той командва украинските войски, които се бият против подкрепяния от Москва протест в източните райони на Донецк и Луганск от 2014 година От тези години носи позивната " Снежен леопард ".

 

Някои от най-големите победи на Украйна от пълномащабното навлизане на Русия бяха ръководени от точно от ген. Сирски. Той е отпред на сполучливата защита на столицата Киев през първите месеци от войната и е разгласен за Герой на Украйна - най-високата премия през април 2022 година

 

През юли 2022 година Сирски възнамерява и извършва светкавична контраатака, която отблъсква съветските войски от град Харков и връща окупирани от руснаците територии в източната и югозападната елементи на Украйна.

 

В началото на предходната година ген. Сирски управлява отбраната на Украйна в източния град Бахмут, където хиляди бойци от двете страни на фронтовата линия бяха убити в една от най-кървавите борби на войната до момента.

Някои военни анализатори се съмняват, че този изцяло опустошен град си заслужава толкоз висока кървава цена, само че Сирски тогава споделя, че упоритата отбрана на Бахмут е подкопала цялостните военни старания на Русия, като е обвързала наемническата група " Вагнер ", на която беше поверено завладяването на града.

 

По време на войната в Донбас ген. Сирски е началник-щаб на силите на АТО. По-специално той взе участие в командването на защитата на Дебалцево през 2015 година, което приключи със загубата на града.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР