Генерал Ашли, оглавяващ разузнаването на Пентагона, обвини Москва, че извършва

...
Генерал Ашли, оглавяващ разузнаването на Пентагона, обвини Москва, че извършва
Коментари Харесай

В технологиите с оръжеен плутоний Русия изпреварва САЩ

Генерал Ашли, оглавяващ разузнаването на Пентагона, упрекна Москва, че прави секрети нуклеарни опити. И в случай че имаме вяра на генерала, детонациите са толкоз дребни, че не ги виждат средствата за интернационален надзор. Наистина ли Русия тества скрито нуклеарни оръжия или Съединени американски щати се пробват с сходни изказвания да наваксат изоставането си от Москва в нуклеарните стратегии?

Директорът на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона генерал-полковник Робърт Ашли младши огласи в сряда сензационното изказване, че Москва към този момент не съблюдава мораториума върху нуклеарните опити. Това й пособие да развива нуклеарния си капацитет. Знае се, че подобен мораториум работи и в двете страни, още откогато управляваха Горбачов и Рейгън.

" Съединени американски щати считат, че Русия евентуално не съблюдава мораториума върху нуклеарните опити с дребна мощ " - по този начин предава Ройтерс думите на генерала.

Ашли твърди, че Русия има благоприятни условия да прави нуклеарни опити с дребна мощ, надхвърлящи обаче границата - нулевия предел, очакван в Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО).

" Нашето разбиране за разработка на нуклеарни оръжия ни дава мотив да считаме, че изпитателната активност на Русия й е пособия да развива нуклеарния си капацитет ", цитира го РИА Новости.

Нима Русия в действителност се е научила да прави толкоз дребни нуклеарни детонации, че американските средства за надзор не могат да ги засекат? Има ли такава теоретична опция?

" Бих нарекъл това изказване необичайно ", сподели пред " Взгляд " военният специалист Александър Голц. " Общоприетото мнение до момента бе, че всеки нуклеарен гърмеж може да бъде регистриран от националните разследващи средства ", подсети той. " Значи съгласно сеизмичното положение уредите засичат всяка нуклеарна детонация. Русия е правела друго, моделирала е нуклеарни опити, без да е имало нуклеарен гърмеж ", изясни специалистът.

Ако Русия в действителност бе направила нуклеарни опити, " съществено би нарушила своите задължения ". Затова Голц назова обвиняването на Пентагона " доста съществено ", само че акцентира, че то изисква разбираеми пояснения.

Редакторът на сп. " Арсенал Отечества " Алексей Леонков счете, че изказването на Ашли младши е просто неистина. Той увери, че Русия няма потребност от сходни детонации след подписването и утвърждението на ДВЗЯО. По думите му нови бойни заряди към този момент могат да се основават и посредством " физико-математическо моделиране ". Така се стига до заряд с нужната мощ, каквито се употребяват да вземем за пример за новите ракети " Сармат " или за подводните дронове " Посейдон ".

" Затова към този момент няма потребност от никакви опити. В технологиите с оръжеен плутоний сме изпреварили американците многократно и хилядократно - Съединени американски щати добре знаят това. Ашли младши изрече напряко неистина ", сподели Леонков пред " Взгляд ".

Подобни обвинявания постоянно би трябвало да се потвърждават с съответни обстоятелства, каквито генералът не уточни, добави той.

Експертът увери, че при днешното развиване на технологиите няма по какъв начин да се скрият нуклеарни опити даже с най-малка мощ. Все ще бъде засечено радиоактивно замърсяване на въздуха даже при детонация с дребна мощ надълбоко подземен, а и най-нищожната сеизмична интензивност.

" Ето, в КНДР се пробваха да тестват нуклеарни оръжия скрито. Изкопаха шахта, с цел да извършат нуклеарен гърмеж и да развият ракетната си стратегия. Всичките им опити бяха разкрити ", подсети Леонков. За да прикрият програмата си за опити с бойни глави с дребна мощ, те не измислиха нищо мъдро, а започнаха нова лъжлива пропагандна акция против Русия, добави той.

От Държавната дума също подсетиха, че механически няма по какъв начин да се вършат скрито нуклеарни опити, дори дребни. " Това е продължение на примитивната осведомителна война против Русия. Такива изказвания ще има всеки ден, колкото и да са налудничави и без никакви документални потвърждения - съобщи за телевизия Ар Ти Александър Шерин, първи зам.-председател на парламентарната комисия по защитата. - Ясно е, че Русия, първо, не може да тества нуклеарни оръжия неусетно. Второ, на наша територия няма и къде. И трето, ние няма за какво да вършим опити, защото всички съществуващи типове нуклеарни оръжия не се нуждаят от рационализация. "
Друго нещо е обезпокоително съгласно депутата - " Съединените щати в действителност преглеждат нуклеарните оръжия като инструмент за решение на моментни и на геополитически проблеми ". " А Русия вижда в нуклеарните въоръжения детайл за въздържане и отбрана ", сподели Шерин.

Руската дипломация също скастри Пентагона. " Преди година и малко днешната администрация на Съединени американски щати съобщи публично, че няма да се стреми да ратифицира контракта (за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, бел. " Взгляд " ). Нещо повече, Вашингтон реши да поддържа нуклеарните си полигони в подготвеност за вероятно възобновяване на нуклеарните опити. Сега, с цел да не бъдат подложени на критика, американците се мъчат да изкарат провинен Русия. Нечистоплътен прийом, от който надали ще завоюват ", разяснява Михаил Улянов, непрекъснат представител на Русия към интернационалните организации във Виена.

Ще напомним, че Вашингтон отхвърли да ратифицира ДВЗЯО. А нуклеарната теория, утвърдена през ръководството на Доналд Тръмп, планува създаването на нови нуклеарни заряди с дребна мощ. Пентагонът към този момент се оправда с това, че цели " да възпира Русия ".

Ако Съединени американски щати се върнат към откритите нуклеарни опити, Русия не трябва да възобновява в отговор стратегии от този жанр, уверен е Леонков.

" Защо да си скапваме територията? И без това създадохме зони на отчуждаване с тия нуклеарни полигони. Защо й би трябвало на Русия нов преразход на средства? Ще създадем по-съвършени комплекси за доставка на съществуващите към този момент заряди в лагера на евентуалния съперник. Ние си броим парите. Не участваме в оръжейна конкуренция. Изявленията на Съединени американски щати се базират на остарели концепции и остаряла информация ", увери нашият събеседник.

Експертът предизвести, че правейки опити да се снабдят с нови нуклеарни бойни глави, Съединени американски щати сами режат клона, на който седят. " Американците се мъчат да си върнат хегемонията в света посредством нуклеарен шантаж, щом не съумяват с икономическите и другите наказания. Но нуклеарните оръжия - по-рано възпиращ фактор, престават да са подобен поради дейностите на Вашингтон ", обобщи Леонков.

Според него изказването на Ашли има ясна цел. Просто Съединени американски щати към този момент сами са решили да основат нуклеарни бойни глави с дребна мощ - до 10 килотона, и в този момент търсят мотив да скъсат по-раншните съглашения, в които виждат спънка.
И друго: " причините " от този жанр ще са мотив и да не бъде продължаван Договорът за редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3).

Призиви да не бъде продължаван се чуха наскоро в американския щемпел. Както съобщи анализаторката Микаела Додж във " Вашингтон таймс ", Москва е измамила Вашингтон съвсем по всички съглашения за надзор над въоръженията, по тази причина е време СТАРТ да бъде заровен.

В сряда прочее се разбра, че Доналд Тръмп още се колебае във връзка този контракт. " Договорът СТАРТ се разисква с администрацията, президентът ще вземе решение следващата година ", съобщи Тим Морисън от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. През април държавният секретар Майк Помпейо се изрече по-оптимистично, отбелязвайки, че страните са " в самото начало на полемиките за продължение на контракта " и Тръмп счита да реализира несъмнено съглашение с Русия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР