Ген. Патрик Райдър, говорител на Пентагона. Снимка: АППентагонът обяви пакет

...
Ген. Патрик Райдър, говорител на Пентагона. Снимка: АППентагонът обяви пакет
Коментари Харесай

САЩ обявиха пакет от 2 млрд. долара за ПВО на Украйна. Белият дом: Русия е получила стотици ирански дронове

Ген. Патрик Райдър, представител на Пентагона. Снимка: АП

Пентагонът разгласи пакет от помощи за Украйна на стойност 2,1 милиарда $, който съгласно него включва сериозни средства за противовъздушна защита (ПВО) и муниции, оповестиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пакетът включва системи за противовъздушна защита HAWK и ракети, 105- и 203-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати " Пума ", лазерно управляеми ракетни системи и помощ за образование и поддръжка, се споделя в изказване на американското министерство на защитата.

Това е един от най-големите пакети от средства, предоставяни от Съединени американски щати. Той беше разгласен в миг, когато има признаци, че Украйна стартира, или е на път да стартира, дълго чаканата контраатака, с цел да се опита да си върне териториите, завзети от Русия. 

За разлика от американското съоръжение, оръжия и муниции, които по-често се изпращат от складовете на Пентагона и се доставят бързо на Украйна, тези пари ще бъдат предоставени в границите на Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна и са предопределени да бъдат изразходвани през идващите месеци или даже години, с цел да се обезпечат бъдещите потребности на Украйна в региона на сигурността, отбелязва АП.

Междувременно Белият дом съобщи през днешния ден, че Русия наподобява задълбочава военното си съдействие с Иран и е получила стотици дронове камикадзе от Техеран, които употребява за удари против Украйна, съобщи Ройтерс.

Цитирайки разкрита неотдавна информация, Белият дом сподели, че дроновете са били създадени в Иран и доставени през Каспийско море, а по-късно употребявани от Русия против Украйна.

" Русия употребява ирански безпилотни летателни апарати през последните седмици, с цел да нанася удари по Киев и да тероризира украинското население, а руско-иранското военно съдействие наподобява се задълбочава ", уточни в изказване представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

" Обезпокоени сме също от това, че Русия работи с Иран за производството на ирански безпилотни летателни апарати в самата Русия ", добави представителят.

Според Кърби Съединени американски щати разполагат с информация, че Русия получава от Иран материали, нужни за създаване на цех за сглобяване на дронове, който може де проработи още при започване на идната година.

" Разполагаме със сателитна фотография на плануваното местонахождение на завода за произвеждане на дронове в съветската специфична икономическа зона " Алабуга ", сподели представителят.

Русия и Иран взаимно се поддържат, сподели Кърби и добави, че Техеран желае да закупи военно съоръжение на стойност милиарди долари от Москва, в това число хеликоптери и радари.

" Русия предлага на Иран невиждано военно съдействие, в това число в областта на ракетите, електрониката и противовъздушната защита ", добави представителят.

" Това пълномащабно военно партньорство вреди на Украйна, на съседите на Иран и на интернационалната общественост. Продължаваме да използваме всички средства, с които разполагаме, с цел да осветлим и да попречим на тези действия, в това число посредством шерване на информация с обществеността, и сме подготвени да създадем повече ", сподели представителят.

Кърби добави, че доставките на дронове съставляват нарушаване на разпоредбите на Организация на обединените нации и Съединени американски щати ще се постараят да потърсят отговорност от двете страни.

Съединени американски щати по-рано са налагали наказания против ирански чиновници в отбранителни предприятия поради доставки на дронове на Русия. Иран признава, че е доставял дронове на Москва, само че споделя, че те са били доставени още преди началото на съветската инвазия в Украйна.

" Ще продължим на постановяваме наказания против тези, които са забъркани в предаването на иранско военно съоръжение на Русия, което тя употребява против Украйна ", заключи Кърби.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР