ГДБОП разби организирана престъпна група, развивала бизнес с донори и

...
ГДБОП разби организирана престъпна група, развивала бизнес с донори и
Коментари Харесай

ГДБОП разкри нелегален бизнес с донори на кръв в Русе


ГДБОП разруши проведена незаконна група, развивала бизнес с донори и реципиенти на кръв в Русе.

Спецакцията почнала след добита информация за осъществяваното закононарушение. В рамките на следствието е открито, че участниците в схемата всекидневно се подвизавали към болничното заведение в Русе. Там те предложили на родственици на пациенти обезпечаването на нужното количество кръв.

При получено единодушие осигурявали селекциониран от тях донор със съответната кръвна група - нормално със затруднено финансово положение, който получавал за това и дребна сума пари. След осъщественото " донорство " от Центъра за трансфузионна хематология се правила легализация на издадената от болничното заведение служебна записка за даденото количество кръв за избран реципиент. Донорът прибирал документа на съответния дилър, а той от своя страна го предавал на околните на болния против сумата от 300 до 600 лв. за всяка банка според от кръвната група и резус фактор.

За реализирането на незаконната скица проведената група " работела " с авансово направени от тях описи с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за последващо допустимо - след 3 месеца.

След събраната информация и отчет в Окръжната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 331 вр. член 159 а, алинея 2, т.6 от Наказателен кодекс.

През вчерашния ден са осъществени обиски в домовете на трима участници в незаконната скица. Иззети са четири бележника и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, голям брой визитки с техните телефони, картонче с следващ номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за съответни пациенти, 4 мобилни телефона. По досъдебното произвеждане са разпитани и очевидци.

Първоначално тримата мъже са арестувани за 24 часа, а след това им е наложена мярка за неотклонение " парична гаранция ". Повдигнато им е обвиняване по член 321, алинея 6 във вр.с член 159г, вр. с член 159в.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР