Газовата връзка между Гърция и България вече променя решително енергийната

...
Газовата връзка между Гърция и България вече променя решително енергийната
Коментари Харесай

Радев даде старт на газовия интерконектор с Гърция

Газовата връзка сред Гърция и България към този момент трансформира уверено енергийната карта на Европа, съобщи президентът Румен Радев на церемонията през днешния ден в София по формалното въвеждане на газопровода в комерсиална употреба.  

Интерконекторът беше открит в наличието на ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич, на Северна Македония Стево Пендаровски и министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.
-->
Румен Радев съобщи, че най-сетне имаме действителен газов поток от Азербайджан и добави, че през днешния ден този план е от голяма важност за доста страни. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние в действителност ще получим действителна диверсификация, уточни Радев.

Това не е единствено инфраструктурен план, това е един знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, на успешното сътрудничество, нашата съгласуваност, които способстват за устойчивото ни развиване като осъществят взаимната европейска тактика за по-надеждна, евтина и сигурна сила, сподели президентът. Той добави, че въз основата на тази тактика България усилва потенциала на хранилището в Чирен, с цел да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи.

Настояваме за обезпечаването на интерконектор със Сърбия, поддържаме съдействието си с Румъния с към този момент обезпечения интерконектор, с цел да имаме към този момент еластичност и сигурност на доставките, добави президентът.

Румен Радев благодари на всички за реализацията на междусистемната газова връзка. Така ние демонстрираме нашата убеденост, нашия взаимен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, породени от рецесията и съветската война в Украйна, уточни той. Радев добави, че тази война промени съществено и доста бързо метода ни на мислене, чувството ни за това какво е съседството и солидарността. Веднага след спирането на съветските доставки за България, ние трябваше да реагираме на тази рецесия и се обърнахме към съседите си, напомни Радев като добави, че страната ни високо цени поддръжката им за обезпечаването на достъп до своите национални системи за газов превоз, поддръжката от Турция, които ни дадоха в точния момент достъп до терминалите си за полутечен природен газ.

На Балканите ние сме най-големият експортьор на електрическа енергия, трети в Европа, това ни разрешава да увеличим износа си на електрическа енергия към всички наши съседи, напомни още президентът.

По думите на Румен Радев триумфът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен проект, тъй като нашите старания са нужни, само че не са задоволителни. Днес ключът за триумфа е в взаимни планове, съгласуваност, интеграция във всички измерения, сподели президентът.

Той уточни, че страните в Европа би трябвало да стартират да мислят взаимно, да разработят взаимна визия за общото ни бъдеще, дружно да обезпечават енергийни запаси, да създават нови технологии, да построяват нова енергийна инфраструктура, да интегрират своите потенциали за запазване на сила, да създават дружно силата на бъдещето. 



Интерконекторът България-Гърция прави нашата страна по-малко уязвима, съобщи служебният министър председател Гълъб Донев на церемонията. Новият газопровод има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности. Освен това ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност на страната, счита Донев.

Служебният министър председател разяснява, че икономическите изгоди от интерконектора ще бъдат огромни, а самият план е доказателство за отговорността и солидарността сред Гърция и България.

" Всички се сблъскваме с провокациите на новата действителност - една сериозна енергийна рецесия, която се отразява негативно на района, на Европейския съюз и на света. Ситуацията е сложна и бе усложнена от военния спор сред Русия и Украйна, който тече сега. Съзнателното нарушение на газовите връзки в Балтика е още едно съществено предизвестие, че сигурността на доставките на природен газ към Европа може да бъде компрометирана доста бързо. В подтекста на тези съществени провокации, стратегическото значение на газовата връзка надвишава доста границите на България и на нашите двустранни връзки с Гърция ", означи още Гълъб Донев.

Служебният министър председател напомни, че капацитетът на плана ще бъде повишен, откакто стартира работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще обезпечи спомагателен достъп до многочислени източници на доставки.

" Ай Джи Би ще се възползва от терминала в Александруполис като връзка с Южния газов кулоар и ще обезпечава достъп до различни газови доставки от региона на Каспийско море. България приветства меморандума сред Европа и Азербайджан за стратегически енергийно съдействие и опцията за увеличение на доставките от Азербайджан ", уточни още служебният министър председател Гълъб Донев.

В умозаключение Донев означи, че интерконекторът ще способства за сигурността на доставките и за рационални цени на газа.



Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветски газ, съобщи председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Европейска комисия поддържа този план през цялото време с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира една ужасяваща война. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ на България, уточни Урсула фон дер Лайен.

По думите й планът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 година беше стартират, в миг, когато България беше тежко наранена от решението на „ Газпром “ да приключи потока на газ през Украйна. Наистина е належащо да има доста предпочитание, пристрастеност и воля за подобен план, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Тя благодари на всички български и гръцки държавни управления и управления, по тази причина че помогнаха планът да се осъществя. Този газопровод трансформира обстановката и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат следствията от войната на Русия, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата, акцентира Урсула фон дер Лайен.

По думите й са доста значими големите вложения за възобновимите източници на сила - слънчева сила, водни ел. централи и водород, вятърни ел. централи. Това е сила, която ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо, с цел да се освободи от зависимостта от Руси и всичко е въпрос на политическа воля, съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Тя сподели, че Европа е изправена на сериозен кръстопът, енергийната сигурност е сериозна и изисква от Европа обща реакция, общ отговор, който да разреши да се понижат разноските за сила от семействата. Вчера се споразумяхме в Европейския съюз да ограничим изключителните приходи от избрани компании и тези доходи да ги насочим към поддръжка за уязвими семейства и бизнеси, заяви Урсула фон дер Лайен. Нейното обръщение е, че би трябвало да поддържаме основите на нашата стопанска система и основата на нашия обединен пазар. Без общи европейски решения рискуваме да бъдем разцепени, съобщи тя и акцентира, че е извънредно значимо единният пазар да не се нарушава.

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на силата. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските водачи, сподели ръководителят на Европейска комисия. Нека дружно да се надигнем и да изготвим и създадем един мощен енергиен съюз, съобщи Урсула фон дер Лайен.



Засега единственият източник е от Каспийско море, само че има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще стартира да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим размера на доставките. Това съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„ Проектът ще извършва доста значима роля в обезпечаването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Енергийната сигурност е част от националната сигурност на всяка страна, сегашната обстановка в света потвърждава това. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а в този момент и в България. Южният газов кулоар е един от най-големите инфраструктурни планове на континента, който промени енергийната карта на Европа. Азербайджан е горделив, че инициира този кулоар. Той придвижва газ до консуматори по нов път и от нов източник “, означи Илхам Алиев.

Алиев увери, че страната му е благонадежден снабдител на природен газ, само че работи и върху това да се трансформира в подобен и на електричество от възобновими източници на сила. „ Нашият капацитет за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме по какъв начин тъкмо да доставим това електричество до европейския континент “, добави още президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев разгласи, че през тази година страната ще усили износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските консуматори. „ През юли подписахме меморандум за съгласие с Европейската комисия по време на визитата на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 година, въз основата на този документ, считаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме капацитета да го реализираме това “, сподели в допълнение президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев поздрави България и Гърция за реализирането на плана, пожелавайки му дълъг и потребен живот.



Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка от съветския газ върху района и дружно с останалите инфраструктурни планове, които текат, ще допринесат за развиването на газова мрежа, на която може да се разчита, съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.  

Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, означи Мицотакис. Относно интерконектора той сподели още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Мицотакис напомни, че Гърция е работила с предходните държавни управления на България, с цел да се стигне до приключването на плана.

Когато проектирахме тези планове, малко хора имаха вяра, че те ще бъдат осъществени. Виждаме през днешния ден, че можем да потвърдим триумфа. Гърция играе все по-активна роля в районния енергиен хъб, който ще обслужва освен България, само че всички страни в района, сподели Мицотакис.

По думите му интерконекторът е и план, който свързва страни, които споделят идентични полезности като взаимност, районно съдействие. Това е съответен израз на нашата убеденост, че ще се оправяме с провокациите на бъдещето, уточни още гръцкият министър председател.

„ Бях доста удовлетворен да чуя госпожа Фон дер Лайен, която акцентира какъв брой е значимо да имаме мощна европейска обща позиция, с цел да се противопоставим на шантажа на Русия “, сподели още Мицотакис.

Трябва да продължим нашия ангажимент с сътрудниците си да увеличим потенциала на нашето произвеждане, да си напишем домашното за всички благоприятни условия, с цел да диверсифицираме.

Стартирането на интерконектора сред Гърция и България способства съществено за диверсификацията на доставки на природен газ и макар че сега можем да честваме, би трябвало да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията би трябвало да се форсира, тъй като Европа би трябвало да се освободи от своята взаимозависимост от съветски горива. Енергийната рецесия, която бе подсилена от войната от Украйна, усили нашата ангажираност за обезпечаване на резистентност на енергийните доставки.



Румъния е подготвена да изиграе своята роля като един благонадежден сътрудник за европейската енергийна сигурност, сподели Николае Чука, министър-председател на Румъния. В уводните си думи Чука означи, че изкуствените дефицити, които Русия сътвори, се отразиха освен на Европа, само че и на световния енергиен пазар.

Това докара до високи цени на силата във всички страни на света, тъй че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично съдействие ще доведат до надеждни енергийни източници на рационални цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с сътрудниците си, да увеличим потенциала на нашето произвеждане, за си напишем домашното в Европа, с цел да имаме всички благоприятни условия да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки, означи Чука. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Стартирането на интерконектора способства съществено за диверсификацията на доставките на природен газ и макар че сега можем да честваме триумфа на плана, би трябвало да останем реалисти, сподели министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и направления би трябвало да се форсира, тъй като Европа би трябвало да се освободи от своята взаимозависимост от съветски горива, сподели още той.

Енергийната рецесия, която бе подсилена от войната в Украйна, усили нашата ангажираност към обезпечаването на резистентност на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато създаваме нови решения.  Отделните старания не са задоволителни, когато има рецесия, ние би трябвало да сме обединени и завършването на отвесния кулоар е част от тези решения, съобщи румънският министър-председател Николае Чука. По думите му точно по този начин ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Ние всички осъзнаваме, че вложенията в газ и свързаната инфраструктура са с дълготраен проект, защото ние ще имаме потребност от газ, с цел да изпълним прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, добави той.

Николае Чука поздрави всички, които през годините са вложили политическо изпитание, технологии и финанси, с цел да може интерконекторът да израсне от концепция до действителност.



Никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже този план, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Искам да поздравя нашите български и гръцки другари за сполучливото привършване на този интерконектор, тъй като първоначално никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже той, съобщи Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв разкош, който не ни е чак толкоз необходим. Проектът се оказва доста значим и за Сърбия, сподели Вучич и означи, че към този момент е почнало построяването на интерконектора сред Сърбия и България. След година се надявам да бъде завършен и от двете страни, съобщи сръбският президент и изрази вяра, че през 2023 година ще се отпразнува сходна гала и в Сърбия.

Разбирам какъв брой значима се оказа тази стъпка и за цените, и за количествата природен газ, които ще бъдат доставени. Ще имаме сложна есен, сложна зима, уточни Вучич.

Когато пристигнах тук се чудех по какъв начин Урсула фон дер Лайен ще се държи с мен, знаете за какво, сподели Вучич. " Усещах се като черната овца в компанията, само че, благодаря, тя се отнесе доста учтиво с нас, тя ни оказа помощ доста говорейки за интерконектора сред Сърбия и България, планирането на интерконектора сред Република Северна Македония и Сърбия, тъй като това ще значи нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани и към този момент ще можем да се " разклоним " към други страни от Западните Балканите, а без поддръжката на Европа и ръководителя на Европейска комисия нямаше да можем да реализираме тази цел. Без нашия другар Алиев въобще нямаше да ни е елементарно да разчитаме на диверсификация на нашите газови доставки " означи сръбският президент.

Това е значим ден за Сърбия, съобщи в края на изявлението си президентът Вучич.



Колкото сме по-свързани, толкоз по-гъвкави ще бъдем, колкото и сложни да са енергийните провокации. Това съобщи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

" Днес сме дружно в един миг на доста рецесии, които взаимно се укрепват. Светът таман стартира да се възвръща от пандемията и съветската експанзия в Украйна предизвика нова енергийна рецесия със социално-икономически отзив. Новият интерконектор е пристигнал в доста значим миг и за района, и за континента. Ние би трябвало да посрещнем една сложна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова опция за диверсифициране на доставките на газ освен за Балканите, само че и за цяла Югоизточна Европа ", счита той.

Пендаровски поздрави Азербайджан за градивната им роля в целия развой, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, оказват помощ за свързването на целия район.

" За да бъдем устойчиви, с цел да може нашите семейства и бизнеси да се възползват от тази опция, Северна Македония е подготвена да предприеме всички нужни стъпки в тази посока. За да се сложи всичко това в по-широка вероятност, дружно с районното съдействие, ние имаме потребност от по-широка европейска взаимност. Паневропейската взаимност в дейности може да облекчи евроскептицизма, който в последно време е заплаха. Очакваме по-малко говорене и повече действия. При сегашните условия най-лесният метод да облекчим стопанските системи си е Европейският съюз да ускори механизмите за нашата евроинтеграция с нужните принадлежности “, уточни Пендаровски.

" Ако нашето бъдеще е в европейската общественост, както ние доста постоянно твърдим, в този момент е моментът да не се концентрираме върху тесните национални ползи, а да гледаме какви взаимни старания може да поставим, с цел да се оправим с сложната обстановка ", добави още президентът на Република Северна Македония.

В събитието, чийто хазаин е президентът Румен Радев, вземат участие ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също по този начин като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да обезпечава диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развиването на Южния газов кулоар България и други страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР