Газова връзка с Гърция ЕнергетикаНова ера за България“: Фон дер

...
Газова връзка с Гърция ЕнергетикаНова ера за България“: Фон дер
Коментари Харесай

Американска компания запази за 20 години част от капацитета на IGB

Газова връзка с Гърция Енергетика„ Нова епоха за България “: Фон дер Лайен откри газовата връзка с ГърцияЕнергетикаФинално КЕВР даде зелена светлина на газовата връзка с Гърция
Независимият газопреносен оператор „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB), който експлоатира интерконектора Гърция – България, подписа контракт за транспорт с американската компания Linden Energy LLC. Споразумението с доставчика на полутечен природен газ е за интервал от 20 години, оповестяват от компанията.

Linden Energy има стратегически ползи на районния пазар на природен газ. Това лято компанията завърши договорката по придобиването на 50% в един от най-големите снабдители на природен газ за България – „ Овергаз Инк. “. Също по този начин разгласи планове за създаване на оборудване за регазификация в Албания.

При пазарния тест за обвързващ интерес към запазване на потенциал от интерконектора Гърция – България (IGB), който се организира през 2016 година, Linden Energy LLC подписа дълготрайно съглашение за опазване на потенциал. В началото на октомври 2022 година, когато стартира комерсиалната употреба на газовата връзка, Linden Energy LLC е препотвърдила резервирания корав потенциал в посока от Гърция към България за интервал от две десетилетия.

Включването на още един търговец с подписано съглашение за транспорт на газ по газопровода има позитивен резултат върху цената за транспорт по IGB. Това е в изгода и на крайните консуматори в България, защото от 1 октомври близо една трета от вътрешното ползване на природен газ в страната се обезпечава посредством доставки по този газопровод, оповестява компанията оператор.

Интерконекторът е с общ потенциал от 3 милиарда куб. м годишно, като повече от половината към този момент е запазен по дълготрайни контракти до 25 години. Останалият свободен потенциал се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи – PRISMA и RBP.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР