Газопроводът Северен поток-2, по който се предполага, че ще се

...
Газопроводът Северен поток-2, по който се предполага, че ще се
Коментари Харесай

"Северен поток-2" премина точката, от която няма връщане назад, обяви президентът на "Газпром"

Газопроводът " Северен поток-2 ", по който се допуска, че ще се транспортира съветски газ за Европа през Балтийско море, ще бъде подготвен на време и той мина точката, от която няма връщане обратно, макар законовите спънки и опасността от американски наказания. Това съобщи президентът на съветския газов холдинг " Газпром " Алексей Милер, представен от организация " Франс прес ", заяви Българска телеграфна агенция.

" Ние се ръководим от правилото, че " Северен поток-2 " ще бъде приключен тъкмо в плануваните периоди, т.е. преди края на 2019 година, с цел да влезе в деяние при започване на 2020 година, съобщи Милер на годишното заседание на акционерите на " Газпром " в Санкт Петербург.

Газопроводът би трябвало да транспортира съветски газ до Германия и останалата част на Европа, заобикаляйки главната до момента точка на транзитирането му - Украйна, с която Русия продължава да има извънредно конфликтни връзки, отбелязва Агенция Франс Прес.

Предвижда се " Северен поток-2 " да премине през пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Последната спънка пред този огромен план на стойност 11 милиарда евро, е постигането на съглашение с Дания, с цел да може газопроводът с потенциал 55 милиарда кубични метра газ да премине през нейната изключителна икономическа зона.

" Липсата на позволение от Дания към момента не е сериозно ", добави Милер, заявявайки, че даже да няма такова позволение, планът ще бъде завършен в точния момент.

Днес по-голямата част от съветския газ за Европа минава през Украйна - над 80 на 100 през 2018 година, съгласно Газпром. Споразумението за транзитирането на съветското синьо гориво през Украйна изтича в края на 2019 година, а двете страни към момента не са се споразумели какво ще стане по-късно.

Освен всичко това президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши със наказания газопровода, който, съгласно Вашингтон, прави Европа прекомерно подвластна от Русия, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР