Газирана вода е освежаваща напитка и добра алтернатива на захарните

...
Газирана вода е освежаваща напитка и добра алтернатива на захарните
Коментари Харесай

Газирана вода: Добро или лошо?

Газирана вода е освежаваща напитка и добра опция на захарните безалкохолни питиета. Има обаче опасения, че може да е неприятно за здравето да се пие сода.

Какво е газирана вода?

Газирана вода е водата, която се влива под налягане с въглероден диоксид. За разлика от елементарната чиста вода, в газираната вода има добавена сол за възстановяване на усета. Понякога се прибавят в дребни количества и други минерали.

Газираната вода е кисела

Въглеродният диоксид и водата реагират химически, с цел да произведат въглеродна киселина - слаба киселина, за която е потвърдено, че подтиква същите нервни рецептори в устата ви като горчицата. Това провокира изгарящо, бодливо чувство, което може да е дразнещо и прелестно. Стойността на рН на газирана вода е 3-4, което значи, че е леко кисела.

Има ли въздействие върху здравето на зъбите?

Една от най-големите опасения по отношение на газираната вода е нейният резултат върху зъбите. Има доста малко проучвания по тази тематика, само че едно изследване открило, че газираната минерална вода поврежда имайла на зъбите единствено малко повече, в сравнение с елементарната вода.

 Газирани питиета

Дали визира храносмилането?

Газираната вода може да има изгода за храносмилането по няколко метода. Тя може да усъвършенства способността за усвояване. Газираната вода може също по този начин да удължи възприятието на задоволеност след хранене повече от елементарната вода.

Газираната вода може да помогне за облекчение на запека. Хората, които изпитват запек, могат да открият, че пиенето на газирана вода оказва помощ за облекчение на признаците им. При двуседмично изследване при 40 възрастни хора, които са претърпели инсулти, междинната периодичност на придвижването на червата съвсем се удвоила в групата, която пие газирана вода, спрямо групата, която пие вода от чешмата.

Газираната вода понижава риска от сърдечни болести. Когато на група бременни испанки се дават газирани питиета, богати на натрий, като част от изследване, те демонстрират по-нисък риск от сърдечни болести.

Освен това тези, които пият газирана вода, също демонстрират усъвършенствано храносмилане, дружно с изпразването на жлъчния мехур, както и по-ниски честоти на диспепсия и запек. Ползите от пиенето на газирана вода бяха открити единствено посредством изследвания, извършени върху групи хора, които единствено оповестяват, че освен се усещат по-добре след потреблението й, само че и демонстрират усъвършенстване в храносмилането на храната и т.н.

Как се отразява пиенето на газирана вода върху здравето на костите?

Много хора имат вяра, че газирани питиета са неприятни за костите заради високото им наличие на киселина. Изследванията обаче демонстрират, че няма връзка. Голямо наблюдателно изследване при над 2500 души откри, че колата е единствената напитка, обвързвана със доста по-ниска костна минерална компактност. Газираната вода наподобява не оказва въздействие върху здравето на костите.

Пиенето на газирана вода може да помогне за попречване на дехидратацията. Ако сте обезводнени, може да изпитате сухота в устата, отмалялост, главоболие и нарушена продуктивност. Хроничната дехидратация може да способства за храносмилателни проблеми и затруднения със сърцето и бъбреците.

Поддържането на хидратация е от основно значение за отслабването. Ако се чувствате гладни, това може просто да значи, че сте обезводнени, тъй като тялото ви не може да направи разликата. Пиенето на задоволително вода може да ви помогне да се чувствате по-дълго сити и да консумирате по-малко калории през целия ден.

Карбонизацията в газирана вода кара някои хора да изпитват газове и отичане на корема. Ако забележите прекалено количество газ, до момента в който пиете газирана вода, най-добре е да преминете към елементарна вода. 

 Вреди от газираната вода

Освен това множеството пенливи води могат да бъдат доста по-здравословна опция на безалкохолните питиета, стига да не съдържат подсладители или добавени захари - което е нещо, което ще би трябвало да ревизирате посредством етикета за питателните обстоятелства. 

Като цяло няма съществени доказателства, че елементарната газирана вода (газирани питиета без добавена захар или други съставки) има нездравословно влияние върху вашето здраве. Изключение може да бъде за тези със съществуващи стомашно-чревни проблеми, защото това може да повлияе неподходящо на храносмилателния тракт. Но чаша елементарна газирана вода е също толкоз хидратираща, колкото елементарната вода, и даже може да бъде фантастична опция на захарните газирани питиета.

Винаги би трябвало да имате поради всевъзможни добавени съставки в газирани води, изключително захар, изкуствени подсладители и натрий, които всички евентуално могат да имат нездравословно влияние върху тялото ви. Различните марки също ще се разграничават по количеството на добавените съставки, тъй че постоянно е най-добре да ревизирате етикета на питателните стойности.

Когато избирате газирана вода, пробвайте да дадете приоритет на неподсладените разновидности без добавена захар. Някои марки употребяват мирис на същински плодов сок за усет, който е изцяло тънък и няма да способства за добавено наличие на захар.

Ако в миналото се съмнявате, в никакъв случай няма да сбъркате, като се обърнете към най-безопасния и здравословен избор: елементарна минерална вода или трапезна такава. Водата е най-хубавата форма на хидратация.

Употреба на газираната вода

Почистване - Отстраняването на петна и замърсявания от повърхностите на банята може да бъде мъчно. Газираната вода работи като съвършеното почистващо средство, с цел да се отървете от тези упорити следи. Просто почистете с забрадка напоена с газирана вода, и по-късно избършете до изсъхнало.

Измиване на предното стъкло на колата - газираната вода е чудесна за отърваване от птичи изпражнения и нечистотия по стъклото на колата ви. Също по този начин може да помогне за унищожаване на мазни петна или пръстови отпечатъци. Просто напръскайте предното си стъкло с газирана вода и тя ще ви помогне да заличите неприятните зацапвания.

Почистване на бижута - Носенето на бижута всеки ден значи, металът може да се надраска и потъмнее. За да се преборите с това и да поддържате бижутата си красиви, както би трябвало да бъде, загрейте малко количество газирана вода. Поставете бижутата си за няколко секунди в топлата газирана вода, след което изтрийте остатъците или мръсотията благодарение на мека четка за зъби. Вашите скъпоценни камъни би трябвало да станат искрящи. Почистването на бижута се оказва детска игра.

Готвене с газирана вода

Газираната вода може да се употребява и в кулинарията при подготвяне на печива или разнообразни ястия. Тя ще ви свърши добра работа при изработката на катми, самун, пухкави кюфтета, пържени филии, палачинки, къпана баница, успешен кекс, баница със сирене и доста други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР