Газът в Европа поевтиня в началото на новата година до

...
Газът в Европа поевтиня в началото на новата година до
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня до най-ниски нива от началото на войната в Украйна

Газът в Европа поевтиня при започване на новата година до нови най-ниски ценови равнища от началото на съветската военна инвазия в Украйна предвид на извънредно меката зима на остарелия континент, рекордния импорт на полутечен природен газ и запълнените приблизително над 83% газохранилища в Европейски Съюз.

По време на търговията в понеделник краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха до 70,30 евро за мегаватчас - най-ниска цена от 21-февруари 2022 година (само дни преди началото на съветската инвазия в Украйна на 24-ти февруари).

Последва прочут ценови отскок към 77 евро за мегаватчас, само че газът в Европа се търгува с повече от 75% под рекордните равнища от близо 350 евро/MWh, достигнати в края на август 2022 година

По-мекото зимно време, нарасналото произвеждане на вятърна електрическа енергия и по-малкият експорт за прилежаща Франция разрешиха на Германия да запълва газовите си складове за осми следващ ден.

В същото време доставките от Русия по тръбопровода през Украйна са все постоянни, а прогнозите за времето сочат естествени до над междинните температури в Европа и при започване на януари.

По-топло от предстоящото начало на зимата в огромни елементи на света бързо понижава страховете от рецесия с природния газ, за която се предвиждаше, че ще провокира спирания на доставките и ще усили натиска върху сметките за електрическа енергия.

Прогнозите сочат температури над сезонните правила за по-голямата част от Европа през идващите две седмици, до момента в който Съединени американски щати чакат по-добро време доникъде на януари. Ще бъде по-меко и в огромна част от Китай – най-големият вносител на газ в света – през идващите 10 дни, а Токио може да види скок на температурите към средата на януари.

Все отново предстоят опасности от възможни непредвидени пристъпи на рискови студове. Продължителен гърмеж от късен зимен мраз може да изтощи запасите от природен газ в Европейски Съюз и да катапултира нагоре цените на синьото гориво. Предприятията за комунални услуги също по този начин скоро ще би трябвало да стартират да възнамеряват, с цел да избегнат още веднъж дефицит на газ през идната зима, до момента в който се приспособяват към неналичието на съветско синьо гориво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР