Гайдарско надсвирване и надиграване на танцови състави огласяват Златоград навръх

...
Гайдарско надсвирване и надиграване на танцови състави огласяват Златоград навръх
Коментари Харесай

Стотици гайди огласяват Златоград

Гайдарско надсвирване и надиграване на танцови сформира огласяват Златоград точно на Гергьовден, оповестяват от общинската администрация. Надсвирването с гайди е част от програмата, съпътстваща обичайния празник на родопското чеверме на 7 май.

Изпълнители на гайда от Смолян, Златоград, Пловдив се включиха в музикалния конкурс, разграничен в четири възрастови категории. Специалната премия при най-малките гайдари - до 10 година, бе присъдена на 5-годишния Ивайло Йорданов.

При изпълнителите от 11 до 14 година първа премия завоюваха Иван Карабетев и Мартин Кабаков. Във възрастовата група от 15 до 18 година наградата бе за Даниел Йотов. Класирането на гайдарите над 19 година води Иво Джамбазов, който завоюва и специфичната премия на кмета на Златоград Мирослав Янчев за най-хубаво осъществяване на „ Излел е Делю Хайдутин “. Лауреатът на кметската премия бе избран персонално от Валя Балканска. Специални награди се присъдиха и на двете дами гайдарки, които се включиха в надсвирването – Даниела Гайдарова и Аделина Чолакова.

Участниците в музикалния конкурс бяха оценени от жури с ръководител Тодор Кайков, в което участваха и именитите гайдари Костадин Илчев и Петър Янев.

На празника в Деня на храбростта прозвуча благопожелание Св. Георги да закриля майките и децата от Украйна, които бяха измежду публиката на фолклорния концерт.

Родопски фолклор ще звучи в Златоград и през днешния ден по време на Празника на чевермето.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР