Гаян Погосян е терапевт на семейства и тийнейджъри, шеф на

...
Гаян Погосян е терапевт на семейства и тийнейджъри, шеф на
Коментари Харесай

Тийнейджърът пуши: как да реагираме и какво да кажем

Гаян Погосян е терапевт на фамилии и младежи, началник на съветската школа „ Old School “. Ето и неговите препоръки за обстановка, в която научим, че детето е почнало да пуши:

Обикновено това се случва, когато момчето е на възраст сред 10 и 13 години, а момичето – сред 13 и 17. Подобно държание би могло да бъде провокирано от няколко фактора:
- В фамилията един или и двамата родители пушат;
- Детето ви е психически отдалечено от вас;
- На детето му въздейства обграждане, където е признато, че може да се пуши. То не желае да се дели и пуши, поради компанията;
- Не спортува, а и в фамилията по принцип никой не се занимава със спорт.

Ако сте забелязали признаци на пушене у младежа (миризма от облеклата, цигари в персоналните му вещи), първото, което би трябвало да извършите е да се успокоите и да си сдържите страстите!
Негативните изявления, санкции, кавги, назидателни диалози, рецензия – с тях единствено ще усложните обстановката. Това са тествани истини, които даже не е нужно да потвърждаваме.

Защо младежът пуши
Напрегната психическа конюнктура в фамилията
В фамилията няма човек, с който детето да може да поговори от сърце. Членовете на фамилията нямат навика намерено да приказват за възприятията и страстите си един с различен.
Като разследване на първата причина е появяването на неприятна компания в учебно заведение или на улицата. Децата желаят да се изкарат възрастни, по тази причина и стартират да пушат.

С пушенето постоянно се отделя скрита експанзия
Момчетата постоянно се самоутвърждават благодарение на пушенето. В тази възраст не могат да се осъществят в кариерата, работата, не се употребяват с вниманието на девойките и желаят да получат утвърждение от всички в обкръжението си, още повече, в случай че у фамилията не поддържат юношите.

Но даже и в случаите, когато в фамилията всичко е наред, неприятната компания може да изиграе решаваща роля.

Любопитството също може да докара до неразрешения плод
Желанието да вземеш цигара може да бъде провокирано и от обстоятелството, когато подрастващия постоянно вижда у обичани артисти, музиканти – като цяло попкултурни лица, на които се възхищава, по какъв начин те възпламеняват в сложни обстановки. Младият човек остава с усещането, че пушенето концентрира или назад – оттласква те от действителността.

Той счита, че е намерил заслужен отговор на напрежението, който изпитва
А стрес у младежа има премного: нагнетена конюнктура в фамилията, прекомерно натоварване в учебно заведение, насъбрана отмалялост, неявяване на физическа активност и така нататък

Бунтарския дух на младежа също може да го подтикне към пушене. В тази възраст хормоналния декор е извънредно неустойчив. Хормоните, които дават отговор за растежа, мощно въздействат на страстите, което се показва в лабилно въодушевление.

Какво да извършите, в случай че сте научили, че детето ви пуши
Необходимо е да създадете условия за отричане от нездравословния табиет:
- Съобщете му, че знаете, че пуши;
- Кажете му го умерено, без критика;
- И в този момент идва вашата роля – успокоете го с разбирането, че това към този момент не е загадка и неразрешен плод, за какъвто той го счита, и това надалеч не го прави към този момент толкоз недостижим;
- Ако по принцип имате топли и доверени връзки, просто си поговорете от сърце.  

Попитайте детето за какво въобще е решило да пуши. Какво му носи това? Без бурни страсти му разкажете за страничните реакции – по какъв начин въздейства това на външните и вътрешните органи (тийнейджърите изключително се вълнуват, когато им кажете какъв брой пагубно въздействие това оказва върху кожата им, както и върху дъха им).

Ако и вие пушите е много незаслужено да желаете и от него да престане, само че се пробвайте да го превърнете в съревнование – все едно и вие се отказвате от това. В последна сметка и вие би трябвало да престанете с този табиет.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР