Гъвкавостта, която имаме при доставките на нефт за Европа, е

...
Гъвкавостта, която имаме при доставките на нефт за Европа, е
Коментари Харесай

Енергиен експерт:Последното нещо,вносът на което ще бъде забранен, е газът

Гъвкавостта, която имаме при доставките на петрол за Европа, е доста по-висока от тази на природния газ. Ако се посегне на някаква възбрана за импорт от страна на Европейски Съюз, тя сигурно ще бъде първо нефтът. Последното нещо ще бъде природният газ. Това сподели енергийният специалист Васил Начев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Според него България има задоволително капацитет за облекчаване потребностите на пазара за идващите 90 дни според европейската инструкция.

Начев изясни, че „ Лукойл " работи напълно с съветски петрол, само че от време на време доставя от Ирак петрол с малко по-добри параметри за баланс, с цел да се компенсира чисто софтуерно. Ако съветският петрол отпадне като вид, това ще провокира компликации за рафинерията, само че с сходни параметри на съветския петрол са иранският, част от нефта в Саудитска Арабия, този от Либия. „ Опции за подмяна има. Разбира се, цената сигурно ще бъде малко по-висока, минимум поради транспортните разноски ", добави специалистът.

Русия доставя за Европа към 2,5 милиона барела дневно. Това сигурно ще даде отражение не толкоз на европейската част, колкото в световен аспект. Ще бъде нужно известно време за преразпределение на пазара. „ Ако Европа тръгне на тази стъпка, бъдете сигурни, че ще бъде взето решение да бъдат освободени количества от стратегическия запас на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Точно това се разисква. Засега Саудитска Арабия пасува ", разясни Васил Начев.

Събитията в Украйна предопределят държанието на цените на петрола. „ Има политически риск от порядъка на 4-5 $, което у нас значи в бензин към 7 стотинки. Когато вършим сметките, постоянно би трябвало да знаем, че има и една такава съставния елемент. Тя е негласна, никой не я афишира, само че тя съществува ", съобщи енергийният специалист.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР