Гастроезофагеалният рефлукс при кърмачето се характеризира с връщането на известно

...
Гастроезофагеалният рефлукс при кърмачето се характеризира с връщането на известно
Коментари Харесай

Лечение на рефлукса при бебето - 2


Гастроезофагеалният рефлукс при кърмачето се характеризира с връщането на известно количество мляко от стомаха през хранопровода до устната празнина, което не е провокирано от изпитание. Счита се, че положението настава заради незрялост и донякъде развиване на функционалността на долния езофагеален сфинктер в тази ранна възраст. Счита се, че положението е физиологично. В някои случаи обаче при по-често и щедро връщане на мляко, при съществуване на други признаци от страна на хранопровода или от други системи (например респираторния тракт), както и при нарушавания на храненето и наддаването на тегло, процесът става патогенен и се развива гастроезофагеална рефлуксна болест . (Към първа част от материала...)

Какво е лекуването?

Консервативно лекуване и смяна метода на живот могат да са задоволителни за прекратяване на признаците. Необходимо е родителите да бъдат подготвени за стъпките, които би трябвало да подхващат за справяне с казуса.

1. Начин на хранене. Първата стъпка е да се откри дали не е налице неверна техника на хранене, в това число предоставяне на по-голямо количество мляко, по-често хранене и други. Хранителният режим на кърмачето зависи от неговата възраст и от някои други фактори (например подлежащо заболяване, недоносеност, метод на хранене – с кърма или с приспособено мляко и други).

При съществуване на рефлукс може да се предложи предоставяне на по-малко количество мляко, за сметка на увеличение на храненията. При хранените с приспособено мляко може да помогне по-честото оригване на детето (при изяждане на всеки 30-50 мл). Важно е да се ограничи поглъщането на въздух, като за задачата биберонът би трябвало да е напълно напълнен с мляко по време на храненето. При кърмените деца се предлага също по-често оригване (на всеки 5 минути).

Свързани публикации.. Гастроезофагеален рефлукс при кърмачета - по кое време е стеснителен? 0 Гастроезофагеална рефлуксна болест в детска възраст – какво е особено? 1 Гастроезофагеален рефлукс – по какъв начин да го разпознаем при детето? 0

2. Състав на храната. Сгъстяване на млякото или потребление на особено създадени антирефлуксни формули приспособено мляко фрапантно понижават епизодите на регургитации. Някои експерти предлагат прибавянето на няколко лъжички оризова каша към млякото. Това обаче е обвързвано с увеличение на калорийния импорт и съкращаване на епизодите на рев, само че не всеки път повлиява честотата на регургитациите. Преди прибягване към медикаментозно лекуване се предлага и прекосяване за малко на хипоалергенна формула приспособено мляко, защото рефлуксът може да е демонстрация на алергия към белтъка на кравето мляко.

3. Позиционен режим. Повдигане на горната част на тялото по време на хранене и по-късно понижава епизодите на регургитации. Препоръчва се покачване горната част на тялото чрез слагане на възглавница под матрака. Ако детето се сложи непосредствено да лежи на възглавница, може да се следи противопоставен резултат, заради прилепяне на абдоминалната област.

По този метод комбинацията сред верен режим на хранене с уместно по количество приспособено мляко, типът на млякото, вярната позиция на тялото и отбягване експозицията на цигарен пушек понижават с до 60% епизодите на гастроезофагеален рефлукс.

Фармакотерапия

Към нея се пристъпва при неповлияване от посочените нагоре техники и при съществуване на по-тежки клинични признаци. Най-често употребяваните лекарства са тези, които потискат секрецията на солна киселина, а оттова и покачват рН на стомашното съдържимо. Това са: Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа (PPI).

Друга група лекарства, които се употребяват са прокинетиците . Към тази група спадат метоклопрамид и домперидон. При използването им се следят редица странични резултати, по тази причина би трябвало деликатно да се реши изгодата и рисковете от лечението. В редки случаи може да се прибегне и до оперативно лекуване. Техниките са разнообразни според от клиничното положение, възрастта и степента на рефлукс. 3694
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР