Гастритът е все по-често срещано здравословно състояние, което засяга горния

...
Гастритът е все по-често срещано здравословно състояние, което засяга горния
Коментари Харесай

Каква диета да спазваме при гастрит?

Гастритът е все по-често срещано здравословно положение, което визира горния пласт на стомашната лигавица. Това заболяване визира огромна част от популацията и особено се демонстрира в моментни пристъпни раздразнения.

Състоянието гастрит е инфектиране на стомашната лигавица. Възпалението води до проявата на редица неприятни признаци, които могат да бъдат от друг темперамент – болежка, неразположение, приемане на киселини, чувство на парене, отичане и тежест корема, както и влошено храносмилане. В резултат на признаците, може да се аргументи гадене, липса на вкус, болки в корема, хълцане и т.н.

Гастритът е лечимо заболяване, като конвенциалният способ включва банкет на антиацидни средства или модерни инхибитори. Методът с приема на медикаменти има кратковременен облекчаващ темперамент. Той краткотрайно стопира възпалението на лигавицата, само че не лекува напълно положението.

Храненето е значимо за лекуването на гастрита. Правилните хранителни привички по време на гастрит могат да допринесат в потискането или цялостното възпрепятстване на положението.

Каква би трябвало да бъде диетата по време на гастрит?

1. Задължителен банкет на храни, които убиват бактерията, причиняваща стомашното инфектиране:

Такива храни са:

- броколи – зеленчуците съдържат хранителното вещество сулфорафан, което унищожава бактерията, причиняваща възпалението;

- чесън – зеленчукът има антимикробни и противогъбични свойства, които го трансформират в идеалната храна при гастрит.

2. Задължителен банкет на храни, които редуцират вредите, породени от използването на лекарства за лекуване на гастрит. Такива храни облекчават неприятните признаци по време на гастрит, потискат болката и предотвратяват подуването на корема.

- джинджифил;

- риган;

- куркума;

- сок от алена боровинка;

 диета при гастрит

- ананас;

- ябълков оцет.

3. Задължителен банкет на храни с витамин А. Витамин А има значимо значение за пълноценната регенерация на тъканите и лигавиците. В диетата е значимо да се съдържат артикули, богати на този витамин, като:

- спанак;

- сладки картофи;

- праскови;

- кайсии;

- моркови;

- аспержи;

- зеленчуци;

- черен дроб.

4. Храни, които не би трябвало да участват в диетата при гастрит. За да спазвате оптимална диета по време на гастрит, то е неотложно да изключите избрани артикули от своето меню. Те могат да увредят стомашно-чревния тракт и да навредят на имунната ви система.

Такива са:

- млечни артикули и мляко;

- соя, фасул, боб, царевица;

- захарни изделия;

- газирани напитки;

- енергийни напитки;

- алкохол;

- прекомерно количество кафе;

- пикантни храни;

- трудносмилаеми храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР