Гърция, Турция и Сърбия мобилизират наборниците 31 след като Сърбия

...
Гърция, Турция и Сърбия мобилизират наборниците 31 след като Сърбия
Коментари Харесай

Всички страни около България започнаха да връщат военната служба

Гърция, Турция и Сърбия активизират наборниците

31 откакто Сърбия мина напълно към професионална войска, в този момент още веднъж в страната се разисква възобновяване за наложителната военна работа. В началото на месеца Генералният щаб на сръбската войска изпрати такова предложение до сръбския президент и висш главнокомандващ Александър Вучич. Засега предлагането планува срокът на наложителното отблъскване на военната работа да бъде до четири месеца.

Инициативата е подета след обстоен разбор на обстановката с общата сигурност и провокациите, с които се сблъсква Сърбия, а задачата е повишението на отбранителните качества на сръбската войска посредством подмладяване и развиване на попълненията в армията и образование на дейния и аварийния състав.

Сръбският президент разяснява, че първо желае да чуе мнението на военния си кабинет, а също така би трябвало да се реши каква ще бъде продължителността на наложителната военна работа.

Министърът на защитата Милош Вучевич сподели, че всичко е на равнище предложение и нищо не може да стане за една нощ, а последната дума ще има Народното събрание. Той акцентира, че с тази самодейност Сърбия не се готви за война, а се готви да резервира мира.

Няма публични данни какъв брой дейни бойци има сръбската войска, отбелязва Радио Свободна Европа. По неофициални сведения броят им варира сред 22 и 25 хиляди, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В три страни на Балканите военната работа е наложителна. Ето кои са те:

ГЪРЦИЯ

Гърция е една от дребното страни в Европейски Съюз, която има наложителна военна работа. Тя изяснява това с хроничното напрежение с Турция и нуждата да поддържа сдържащи качества. Въпреки че Гърция e на 12-о място след страните от Европейски Съюз по население, гръцките въоръжени сили са третите по числеността си в съюза след тези на Франция и на Германия и наброяват над 143 хиляди военнослужещи. През последните години страната отделя сред 3,5 и 4 % от брутния си вътрешен артикул за защита, а даже и в най-тежките години на финансовата рецесия този дял не е спадал под 2 %.

Всички гръцки жители на възраст от 19 до 45 години са задължени да отбият военна работа, която в множеството случаи е едногодишна. Поради религиозни, метафизичен и други сходни убеждения, които са в несъгласие с военната работа, се дава опция за различна работа с продължен период, а след избрана възраст – и за откупуване на периода ѝ.

От септември 2024 година Министерството на защитата в Гърция възнамерява да направи времето, прекарано в гръцката казарма по-пълноценно, като стартира да предлага образования за познания и умения в разнообразни професионални посоки, като да вземем за пример за водни спасители, готвачи, оператори на машини и други механически специалности, оказване на първа помощ, гражданска отбрана, цифрова подготвеност и други Планът е, след привършване на военна работа, гръцките жители, да взимат документ, нужен за кариерното им развиване.

КИПЪР

В Република Кипър военната работа беше понижена през 2016 година от 24 на 14 месеца. Задължени да отбият службата си в Националната армия са всички мъже на възраст до 50 години. Предвидена е опция за различна работа за тези, които по религиозни или други убеждения отхвърлят да извършват военна работа.

Остров Кипър е разграничен от 1974 година, когато турски въоръжени елементи нахлуват на териториите му в отговор на прелом, осъществен от гръцки националисти. Над 36 % от територията на Кипър и 70 % от финансовите ѝ запаси минават във притежание на турската войска. През 1983 година е провъзгласена така наречен Севернокипърска турска република (СКТР), приета единствено от Анкара. До ден сегашен там има турски войски макар резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Според отчет на Кипърския център за стратегически проучвания (CCSS) военната обстановка в интернационално приетата Република Кипър (РК) през 2023 година „ във връзка с турските окупационни сили е по-неблагоприятна за Националната армия на Кипър ". Съставът на Гвардията на РК е към 9500 души, като силите от запаса ѝ доближават 48 000 души, а цялостният боен капацитет на страната, в това число армията ѝ, възлиза на 58 450 души. В същото време турските окупационни сили в СКТР съгласно отчета са 34 000, като служещите кипърски турци са 3000, а запасът доближава 26 000. Така общият боен капацитет на СКТР възлиза на 63 000 души.

Заключението е, че на всеки един член на гвардейска част на кипърските гърци се падат по 3,6 турски бойци, а в случай че се вземе поради цялостният боен капацитет в страната – на всеки един боец в Република Кипър се падат по 1,08 бойци в окупираните територии на СКТР.

На острова има и две военни бази на Обединеното кралство. Британският боен състав там възлиза на 2260 души, като те разполагат с 10 изтребителя Tornado GR4 и шест Typhoon FGR4.

ТУРЦИЯ

Съгласно промени, въведени през 2019 година в Закона за военната работа от 1927 година, в Турция се ползват разнообразни интервали на военна работа според от упражняваната специалност и степента на обучение, като съществуват разновидности от 3, 6, 9 или 12 месеца военна работа.

С новия закон се вкарва опция и за нейното откупуване. Таксата е в размер на 182 609 турски турски лири (около 5550 евро). Съответно, за лицата, които нямат опция или не желаят да заплатят съответната такса, наложителната военна работа варира в горепосочените времеви рамки. Лицата, които заплатят нужната такса, се смятат за изпълнили военния си дълг, откакто преминат през едномесечно главно военно образование.

Турските жители, мъже до и на 38-годишна възраст, които са обитавали в непознати страни, упражнявайки някаква специалност в продължение минимум на три години, заплащат такса за военната си работа в задгранична валута, изчислена към курса на съответната валута за деня на заплащането. По този метод за тях отпада нуждата от едномесечно главно военно образование.

Децата на военни, изгубили живота си " в границите на битката против тероризма " при осъществяване на военния си дълг, биват освобождавани от военна работа, в случай че категорично не заявят предпочитание за нейното осъществяване.

Турската войска се подрежда на осмо място измежду най-силните армии в света съгласно ранглиста на основаното в Съединени американски щати издание Глоубъл файърпауър (Global Firepower). Активният ѝ състав наброява 425 хиляди души, а резервистите са 200 хиляди.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР