Гърция спира да приема молби за убежище и увеличава присъствието

...
Гърция спира да приема молби за убежище и увеличава присъствието
Коментари Харесай

Гърция временно спира да приема молби за убежище от нелегалните мигранти

Гърция стопира да приема молби за леговище и усилва наличието на военни и полиция в проблематичните точки по източните си граници. Тези и други решения бяха взети на изключително съвещание на Националния съвет по сигурността.

За един месец няма да се одобряват молби за леговище от мигранти, влизащи нелегално в страната. Където е допустимо, те ще бъдат връщани в страната, от която са влезнали в Гърция. Според Атина, всеобщото придвижване на хора няма нищо общо с интернационалното бежанско право, което касае самостоятелни случаи.

Мажд Алгафари: Ако мигрантите не минат през Гърция, ще се насочат към България

Стелиос Пецас, представител на държавното управление: През последните дни Гърция беше изправена пред неочакван, всеобщ, проведен и съгласуван мигрантски напън към източните си сухопътни и морски граници. Това придвижване на хора е ръководено и окуражавано от Турция. Тези дейности са в нарушаване на отговорностите според взаимната декларация сред Европейския съюз и Турция. И вместо да лимитира трафика на хора, самата Турция се трансформира в трафикант.

По думите на държавния представител поради тези условия е застрашена националната сигулност на Гърция и тя недвусмислено упражнява своето суверенно право и конституционното си обвързване да пази своята целокупност.

Атина ще изиска Европейската организация за гранична и брегова защита „ Фронтекс " да се включи с бърза гранична интервенция за отбрана на границите на Гърция, които също са граници на Европейския съюз.
Горните решения ще бъдат обявени на европейския Съвет по външните работи, с цел да може Гърция да се възползва от краткотрайните ограничения за справяне с изключителни обстановки.

Според гръцки публични представители на гръцко-турската сухопътна граница има скупчване на близо 10 хиляди души.

Мигрантският напън към Гърция се усили, откакто Турция разгласи, че ще стартира да пропуща мигранти към Европа поради обстановката в северозападна Сирия. Решението пристигна, откакто 33-ма турски бойци бяха убити при въздушни удари в сирийската провинция Идлиб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР