Гърция ще поеме 10% от разходите за хранителните покупки на

...
Гърция ще поеме 10% от разходите за хранителните покупки на
Коментари Харесай

Гърция поема 10% от парите за храна, у нас тя пак поскъпна преди Коледа

Гърция ще поеме 10% от разноските за питателните покупки на семействата от февруари следващата година за 6 месеца, като тази помощ ще се дефинира според от приходите на фамилиите. Предвидената мярка се подхваща поради високата инфлация, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

В южната ни съседка, инфлацията през септември е стигнала до 12%, като се регистрира лек спад през октомври на 9,1%.

Съгласно оповестената мярка за самичък човек страната ще поема 10% от разноските за хранителни покупки, като става дума за 10 % от покупки на обща стойност до 220 евро месечно, отбелязва " 24 часа ".

  За двучленно домакинство този лимит ще бъде 100 евро. С по 100 евро повишаване на лимита има за всеки приближаващ член на фамилията до оптималната сума от 1000 евро за хранителни покупки месечно.

Общата стойност на плануванаъа помощ ще бъде в размер на 650 млн. евро, като ще  бъде финансирана от налога върху свръхпечалбите на рафинериите и енергийните производители. Тази държавна мярка няма да бъде одобрявана от Народното събрание.

Семейните двойки, които получават до 24 хиляди евро на година, също ще бъдат подпомагани по тази стратегия. При всяко дете в фамилията лимитът се усилва с спомагателни 5000 евро.

Според гръцкия министър-председател се чака тези помощи да обзет над 85% от данъкоплатците в страната, като се прави всичко допустимо да се помогне на повече семейства.

В България инфлацията към този момент е по-висока от тази в Гърция, само че сходно подкрепяне даже не е било на дневен ред

През предходната седмица цените на главните хранителни артикули у нас се подвигнаха още повече, както обичайно се случва в дните към празници.

Дори слънчогледовото олио, чиито цени от близо три месеца насам вървят надолу, още веднъж е добавило приблизително 1,8% към цената си и бутилката от 1 литър коства на едро по борсите 4,51 лева Все отново има много градове у нас, в които цената от търговеца на едро на олиото е много под 4 лв.. (Виж инфографиката.) 

 

Поскъпват също млечните артикули, като кашкавал “Витоша ” на едро към този момент коства 18,91 лева за кг, само че в някои обитаеми места е и над 20 лв..

Поскъпнали са също цитрусовите плодове, бананите, другите плодове и зеленчуците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР