Гърция прие спорен закон за предоставяне на убежище, целящ да

...
Гърция прие спорен закон за предоставяне на убежище, целящ да
Коментари Харесай

Гърция затяга правилата в опит да се справи с растящия брой пристигащи мигранти

Гърция одобри противоречив закон за даване на леговище, целящ да ограничи увеличаващия се брой на идващите там мигранти, съобщи " Гардиън ". Законодателството ще форсира процедурите за даване на леговище и за връщане на мигранти в Турция.

Законопроектът от 237 страници, озаглавен " интернационална протекция и други разпореждания ", провокира гнева на групи за отбрана на човешките права, на филантропични организации и опозиционни партии, съгласно които той ще ограничи съществено достъпа до отбрани за търсещите леговище.

Те възразиха и против това, че дясноцентристкото държавно управление, което е на власт от юли, е дало единствено няколко дни за разглеждане на оферти, които нормално се дискутират месеци наред.

Гневът против законодателството, признато късно в четвъртък, се ускори и откакто почитан европейски делегат предизвести, че изискванията в препълнените лагери на островите Самос и Лесбос, най-засегнати от притока на хора от Турция, са станали " избухливи ".

Според Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешките права, " обстановката на мигрантите, в това число на търсещите леговище, в лагерите на гръцките острови доста се е влошила през миналите 12 месеца " и са нужни незабавни ограничения против " отчайващите условия, в които хиляди човешки същества живеят ".

Greek reporter отбелязва, че законодателството е било подкрепено от депутати на ръководещата партия " Нова народна власт " и от центристкото " Движение за смяна ". Всички останали партии са гасували срещу.

Гърция минава през най-голямото нарастване на броя на идващите търсещи леговище от 2015 година до момента. Внезапният растеж се трансформира в непредвидена рецесия за администрацията на премиера Кирякос Мицотакис. Неговото държавно управление се закани да заеме доста по-строга позиция по въпроса от предшестващото го ляво ръководство. Миналия месец даде обещание да депортира 10 хиляди мигранти до края на 2020 година

Внасяйки законодателството в Народното събрание, министърът за гражданската отбрана Михалис Хрисохоидис настоя, че задачата е да се ускорят процедурите, тъй че бежанците да може по-лесно да се интегрират в гръцкото общество, а връщанията на незаконни мигранти да се реализират по-бързо.

Преди гласуването в Народното събрание Мицотакис сподели, че законопроектът цели, с изключение на всичко друго, и да изпрати явен сигнал: " Достатъчно значи задоволително, задоволително за тези хора, които знаят, че нямат право на леговище и все пак пробват да останат в страната ни ".

" Гърция най-сетне се снабдява с ясна, стегната и функционална система за леговище. Всяка молба за леговище ще бъде занапред нататък обработвана в границите на шест месеца, вместо сегашните девет, а решенията ще бъдат съобщавани на претендента в границите на 10 дни, вмессто сегашните 20 ", уточни Мицотакис, като акцентира, че в случай че претендентът не сътрудничи с управляващите и напусне страната скрито, тези молби ще бъдат анулирани по дифолт.

По думите му законът улеснява даването на леговище на тези, които той назовава " същински бежанци ", и приоритизира фамилиите, на които обезпечава неотложен достъп до здравни и просветителни услуги. Предвиждат се засилени патрули в Егейско море, в това число с термокамери. Според премиера законодателството ще изпрати явен сигнал, че тези, които нямат право на леговище, ще бъдат връщани назад.

Новото държавно управление също така даде обещание да транспортира до 20 хиляди души от островите към континентална Гърция идната година.

Правозащитници се притесняват, че законът ще улесни управляващите да задържат търсещи леговище, ще ограничи правото им на работа и достъпа до межународна протекция на уязвимите хора, в това число на децата.

По-рано 15 филантропични организации приканиха депутатите да се въздържат от приемане на законопроекта, който съгласно тях не взима поради действителността на място и може да докара до нарушавания на националните и европейските закони. Сред проблематичните въпроси те показват късите периоди и практическите пречки пред достъпа до процедурите за кандидатстване за бежански статут.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР