Гърция очаква икономическото й възстановяване да се ускори през следващата

...
Гърция очаква икономическото й възстановяване да се ускори през следващата
Коментари Харесай

Гърция очаква ускоряване на икономиката и по-голям бюджетен излишък

Гърция чака икономическото й възобновяване да се форсира през идната година, когато възнамерява да излезе от избавителната стратегия, сочи държавният проектобюджет, показан в понеделник и представен от Ройтерс.

Гърция стартира да излиза едвам в последно време от дългогодишна криза, която заличи към една четвърт от стопанската система на страната и увеличи безработицата до близо 28%.

Левоцентристкият кабинет на премиера Алексис Ципрас чака стопанската система да нарасне с 2,4% идната година, ускорявайки темпа на напредък по отношение на прогнозата за растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8% тази година.

В проектобюджета се залага също спад на безработицата до 19% от 21,1% през второто тримесечие. Въпреки това нивото остава два пъти по-високо от междинното за еврозоната сега от 9,1%. На фискалния фронт Атина се стреми към упорит примитивен бюджетен остатък от 3,57% от Брутният вътрешен продукт, като се изключи разноските за обслужване на дълга.

Това равнище е малко по-високо от нивото, за което реализира съглашение с кредиторите.

Правителството чака също да надмине задачата си за първичния бюджетен остатък тази година от 1,75% от Брутният вътрешен продукт и да завърши годината с остатък от 2,2%. Атина подписа съглашението за интернационална избавителна стратегия в средата на 2015 година, като това беше третият пакет от 2010 година

Кабинетът възнамерява да се завърне изцяло на пазара на облигации до август идната година, когато програмата изтича. Проектобюджетът ще бъде оценен от кредиторите по-късно този месец, когато би трябвало да бъде изработен обзор на избавителната стратегия.

В него се планува общественият дълг да доближи 175,6% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 176,8% тази година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР