Гърция иска да си сътрудничи с Китай по новия Път

...
Гърция иска да си сътрудничи с Китай по новия Път
Коментари Харесай

Франкфуртер алгемайне цайтунг: Сътрудничество между Гърция и Китай въпреки възраженията на ЕС

Гърция желае да си сътрудничи с Китай по новия " Път на коприната ", само че това влиза в несъгласие с позицията на Европейски Съюз, написа немският вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", представен от организация АНА-МПА.

Министрите на външните работи на Гърция и на Китай Никос Кодзиас и Ван И подписаха в понеделник в Пекин меморандум за съдействие в границите на китайската капиталова самодейност " Един пояс, веднъж ", предава Българска телеграфна агенция.

Според коментара на " Франкфуртер алгемайне цайтунг " страните членки на Европейски Съюз са се споразумели да не подхващат повече сходни стъпки, само че все пак Гърция е подписала с Китай декларация за планове във връзка с новия " Път на коприната ". По този метод Атина се отклонява от единомислещата позиция, която е била реализирана през предишния март от посланиците на страните членки на Европейски Съюз в Пекин (с изключение на Унгария).

В обявата се отбелязва, че тогава посланиците са поискали единна позиция на страните членки във връзка с меморандума за съдействие (който предлага Китай - б. ред.). Критиката, която е била отправена към меморандума, се основава и на събитието, че " е подбуден буквално от Пекин и не предстои на договаряния ".

Вестникът отбелязва, че и в предишното Гърция е отстъпвала пред китайските стремежи. През юни 2017 година Атина е предотвратила приемането на обща декларация на Европейски Съюз пред Съвета по човешките права на Организация на обединените нации, отдадена на положението на човешките права в Китай. Също по този начин през 2015 година е съдействала за смекчаването на позицията на Европейски Съюз във връзка с китайските искания в Южнокитайско море. Гърция се е облагодетелствала повече от доста други европейски страни от съдействието с Китай, акцентира " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР