Гърция инвестира във в малки и големи соларни централи, докато

...
Гърция инвестира във в малки и големи соларни централи, докато
Коментари Харесай

Гърция успя да се захрани със 100% ток от ВЕИ, макар и само за няколко часа

Гърция влага във в дребни и огромни слънчеви централи, до момента в който в България преходът продължава да е доста по-бавен В Гърция са конфигурирани 1.6 гигавата слънчеви мощности през 2021г. След години най-вероятно южната ни съседка ще стартира да изнася от ден на ден ток към страните в близост
В рамките на 5 часа на 7 октомври, Гърция съумя да задоволи 100% от електроенергийните си потребности посредством възобновими източници на сила (ВЕИ). На пръв взор новината наподобява дребна поради, че става въпрос единствено за 5 часа в денонощието, само че зад нея се крият години на държавна политика и вложения във ВЕИ бранша, които занапред ще стартират да дават резултат.

Според данни на гръцкия систематичен оператор търсенето на електрическа енергия сред 10 и 15 часа на 7 октомври се е равнявало на малко над 30 гвТч (в България за същия интервал е двойно по-малко). Всичкото това е могло да бъде задоволено от моментното произвеждане на слънчеви, вятърни и хидро централи. Това, несъмнено не значи, че въглищните и газови мощности са спрели да работят, а демонстрира, че количеството, което е било създадено от ВЕИ е било изцяло задоволително да задоволи цялото търсене в страната. И рабира се, в тези часове Гърция е била огромен експортьор на електрическа енергия за района, в това число и към България (макар и за няколко часа).
Реклама
В същия прозорец от време обстановката в България е била много по-различна. Производството на електрическа енергия от ВЕИ е можело да задоволи едвам 20% от търсенето в страната . От нужните малко над 3000 мВт на час, единствено 500-600 са идвали от ВЕИ в този миг от деня. Останалото е било набавяно от въглища и АЕЦ.
Зелено бъдеще
Въпреки че и двата енергийни микса (на България и Гърция) към момента зависят от фосилни централи, количеството възобновими мощности в Гърция е в пъти по-голямо и при избрани условия измества изцяло потребността от останалите базови мощности. Това най-много се случва към обяд, когато фотоволтаиците работят най-интензивно.

Постижението на южната ни съседка е доста, защото е резултат на няколко години непрестанни вложения във ВЕИ бранша, които целяха лимитирането на фосилните централи и постигането на енергийна самостоятелност с помощта на географското разположение на страната. Гърция също по този начин няма атомна електроцентрала и разчита на огромни количества природен газ (тройно повече от България), с цел да зарежда стопанската система си.
Реклама
Въпреки политическите турбуленции, сходни на тези в България, Гърция съумява да води поредна политика за стимулиране на зелени планове в последните няколко години без значение кой е на власт. Прие се помощ от 2.3 милиарда евро за подкрепяне на 4.2 гигавата солари, създаде се проект за зелен преход на " гръцкия Маришки басейн " в Козани (повече може за вложенията в Гърция може да видите и ) и се вкараха куп административни облекчения за тези вложения.

Ако се направи още веднъж паралел с България, тук нещата наподобяват по радикално друг метод и доста по-тромави откъм нови вложения поради административни спънки и липса на политическа воля. Конкретен образец за.
Нетен експортьор
През тази година в Гърция енергийният микс наподобява по следния метод: 57% фосилни и 43% ВЕИ мощноси. В България делът на зелената сила е не повече от 20%.

Този резултат обаче гърците реализират с същинска слънчева гражданска война - през 2021г. са добавени 1.6 гигавата нови слънчеви мощности. Това е доста повече от всички налични все още слънчеви централи в България, и повече даже от конфигурираните нови мощности през същата година в Унгария, Италия, Дания и Швеция. Всъщност Гърция е просто част от възходящия тренд в Европа за прибавянето на нови слънчеви мощности, които да ускорят зеления преход на континента- за 2021г са добавени общо 25 гигавата от всички страни членки на Европейски Съюз. До 2030г се чака това да продължи и даже да се умножава всяка година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР