Гърция има най-лошата железопътна система в Европа. Всеки, който е

...
Гърция има най-лошата железопътна система в Европа. Всеки, който е
Коментари Харесай

Влаковете в Гърция били сравними само с тези в България, Египет и Турция

Гърция има най-лошата железопътна система в Европа. Всеки, който е пътувал с трен в Италия, Германия, Франция, Чехия, Скандинавия или други европейски страни, ще каже, че просто няма съпоставяне, написа в. " Катимерини ", представен от БГНЕС.

Изданието отбелязва, че гръцките влакове могат да се съпоставят единствено с тези, които сега се употребяват в Египет, Турция или България , и може би са малко по-добри от тези в Индия или Бангладеш.

По данни на Агенцията за железопътен превоз на Европейския съюз, оповестени предходната година, Гърция има неприятни резултати във връзка с сигурността на пасажерите в железопътния превоз спрямо други страни в Европа, като в интервала 2018-2022 година е записала най-високия % на смъртност в железопътния превоз на милион влакокилометри измежду 28-те страни на континента.

" Катимерини " показва, че Гърция в никакъв случай не е развивала просвета за пътешестване с железопътен превоз . Пътуването с трен в никакъв случай не е било главен тип сухопътен превоз. Резултатът е остаряла мрежа от железници и влакове, която - макар че понякога се вършат опити за модернизиране на системата - нееднократно е ставала причина за нещастия.
 Още 56 души са в неопределеност след жп злополуката в Гърция
Още 56 души са в неопределеност след жп злополуката в Гърция

Продължават избавителните старания

Амбициите на Гърция за съвременна железопътна система излизат от релси през 50-те и 60-те години на предишния век, когато инфраструктурата е построена в опит да се подтиква растежът в опустошената от войната страна. Възстановяването на следвоенна Европа разчиташе в огромна степен на железопътните мрежи, които бързо бяха ремонтирани, с цел да послужат като основен инструмент за напредък. Гърция обаче прави изключение, защото избира камионите пред влаковете за транспорт на товари.

Аргументът, че планинският релеф на Гърция не е подобаващ за пътешестване с трен не е годен , като се има поради, че железопътните мрежи минават през доста по-сложни планини в Швейцария, Австрия, Северна Италия или Пиренеите, акцентира " Катимерини ".

Решението за поощряване на автомобилния и автобусния превоз в страната е подбудено от политическа целенасоченост, защото ръководещата класа се стреми към облаги, които влаковете не могат да обезпечат , отбелязва изданието.
 Човешка неточност предизвикала ЖП злополуката в Гърция Обновена
Човешка неточност предизвикала ЖП злополуката в Гърция

Министърът на превоза подаде оставка, а началникът на гарата е задържан и го заплашват от 10 години до пожизнен затвор

" Политиците раздаваха лицензи за камиони и рейсове като лост за локалните партийни водачи, които по-късно се отплащаха за политическата услуга, като привличаха гласове от локалната общественост. В резултат на това Гърция се снабди с най-лошата железопътна мрежа в Европа - мрежа, която съгласно специалистите би трябвало да бъде изоставена и построена отначало ", написа изданието.

Допълва се, че всички стъпки към модернизиране на железопътната система на страната са реализирани посредством натиска и от време на време заканите на Европейски Съюз, с цел да станат гръцките железопътни линии съвместими с европейските им аналози.

" Никога повече ", съобщи министър-председателят Кириакос Мицотакис, визирайки нещастието. " Сега или в никакъв случай ", би могло да се добави, защото пред страната се открива огромна опция най-сетне да се снабди с по-безопасно, по-екологично и по-икономично транспортно средство , приключва " Катимерини ".
 Сблъсък на два влака в Гърция Обновена
Сблъсък на два влака в Гърция

Най-малко 36 души са починали и над 80 ранени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР