Гърците превземат Троя с Троянския конПрочетете ощеПрез 1184 година по

...
Гърците превземат Троя с Троянския конПрочетете ощеПрез 1184 година по
Коментари Харесай

На този ден: Започва Руско-Турската война

Гърците завладяват Троя с Троянския кон
Прочетете още
През 1184 година по предания Гърците съумяват да влязат и да завоюват Троя от вътрешната страна. С помощта на ловкост, използвайте суетността на троянския крал, гърците вкарват в града по този начин наречения Троянски кон.

Троянският кон е част от мита за Троянската война, макар че не попада в тази част от войната, която е разказана в Омировата „ Илиада “.

Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години и героят Одисей измисля метод, посредством който да завладяват града. Епей построил голям дървен кух кон и в него се скриват гръцките бойци, водени от Одисей. Останалата част от гръцката армия видимо си отпътува, само че в действителност се крие зад Тенедос. Троянците одобряват коня като подарък за подписване на мир.

Гръцкият разузнавач Синон убеждава троянците, че конят е подарък, макар предизвестията на пророците. Докато троянците честват повдигането на обсадата, древногръцките бойци излизат от коня и заварват опиянения град. Те отварят портите на града и по този начин останалата част от войската навлиза в града.

На мястото, където в миналото е била Троя, покрай Дарданелите в днешна Турция има дребен музей. В него се пазят остатъци от града, а в градината на музея е издигнат дървен кон, който изобразява именития троянски кон.



Започва Руско-турската война (1877-1878)

През 1877 година Руският император Александър II афишира с манифест война с Османската Империя, която продължава до 1878 година. Поводът за оповестяването на войната са Въстанието в Босна и Херцеговина, Априлското въстание в България и Сръбско-турската войник.

Войната се възприема и е наречена Освободителна, защото довежда до освобождението на част от българите от османско господство и основаването на Третата българска страна. Подобно е отношението към нея в Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават цялостна самостоятелност.

Космическият телескоп Хъбъл е изстрелян в космоса

През 1990 година благодарение на галактическата совалка Дискавъри е изстрелян телескопът Хъбъл.

Космически телескоп Хъбъл е автоматизирана обсерватория на орбита към Земята, наречен в чест на американския астроном Едуин Хъбъл.

Телескопът е една от четирите „ огромни обсерватории “ на НАСА, изведени в околоземна орбита. При изработката на първите фотоси с телескопа се вижда, те са неразбираеми и повода е в недостатък на оптичното огледало – по-плоско с 2 μm и по този начин фокусът е неакуратен и оттова фотосите са некачествени.

След корекция на оптичната система през 1993 година телескопът стартира да дава висококачествени изображения. Разполагането му в космоса дава опция да се записват електромагнитни предавания в диапазоните, в които земната атмосфера не е транспарантна, да вземем за пример инфрачервено лъчение. Заради отсъствието на атмосфера разграничителната дарба на телескопа е 7 – 10 пъти по-добра от подобен телескоп, ситуиран на земната повърхнина.



На днешния ден се празнуват 4 празника.

Световен ден на побратимите градове

Празникът е за градове, които са обвързани един с различен за да се поощрят контактите и културните връзки сред двата града.

Световен ден за отбрана на лабораторните животни

Той се отбелязва  от 1979 година по самодейност на Международната асоциация против мъчителните опити с животни (IAAPEA).

Всяка година милиони животни умират по време на мъчителни проби, които целят да потвърдят „ сигурността “ на козметични артикули и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за разчистване на печки и тоалетни, та до медикаментите и имунизациите, хиляди артикули биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, макар обстоятелството, че от резултатите няма никакви изгода.

Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 година )

Обявен е първо за Международен ден за взаимност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 година във връзка годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година За първи път се празнува през 1989 година В първите години на новото хилядолетие е разгласен и за Международен ден в памет на жертвите на Арменски геноцид.

Международен ден на младежката взаимност

Този ден e признат с решение на Световната федерация на демократичната юноша, а първият фестивал е отпразнуван през 1957 г. 

Загрижеността и вниманието към света на младите, умеенето за вслушване в него би трябвало да са първостепенна задача и дълг на цялото общество. Проблемите на  младите хора  са свързани с компликацията да се сътвори семейство, да се откри несъмнено работно място.

Идеята на този ден е да се привлече вниманието на държавните чиновници, обществеността и медиите върху младежта. Важно е всичко това да срещне нужното схващане и внимание. Необходима е младежка взаимност.

Своя празник днес празнува родният артист Красимир Радков. Комикът е роден през 1971 година във Враца. Става доста известен с комедийната продукция „ Павета “, както и в известния български сериал „ Морска сол “, където се превъплъщава в облика на мутрата Чико. Участва и в голям брой комедийни скечове. 



На 24 април са родени още актрисата и певица Барбара Стрейзънд, естрадният артист Бойко Неделвеч, актрисата Мелинда Кларк, певицата Кели Кларксън и други. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР