Гърците по целия свят останаха без думи от вълната приятелски

...
Гърците по целия свят останаха без думи от вълната приятелски
Коментари Харесай

Гърция и Турция затоплиха отношенията след заплахите за ракетен удар

Гърците по целия свят останаха без думи от вълната другарски послания от Турция във връзка на вчерашния Национален празник на Гърция – годишнината от началото на Гръцката гражданска война против османската власт през 1821 година, написа „ Прото тематика “, представени от Българска телеграфна агенция.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис писмо, в което го поздравява за националния празник и показва благодарността си към гръцкото държавно управление и народ за солидарността, която демонстрираха към Турция след разрушителните трусове при започване на февруари. Вестникът отбелязва, че сходно писмо нито е всекидневно, нито е било предстоящо, още повече, че единствено преди 100 дни Ердоган отправяше закани към Гърция с балистични ракети поради противозаконната съгласно Турция милитаризация на гръцките острови в Егейско море.

В писмото си Ердоган не се лимитира с протоколните пожелания, а се стопира на същината на гръцко-турските връзки и приказва за позитивната им вероятност. „ Уверен съм, че връзките и съдействието сред страните ни ще се развият още повече с общите ни старания в директно бъдеще “, декларира турският президент.

В сходен дух поздравления за гръцкия народен празник изпрати и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В изявление, оповестено през днешния ден, „ Прото тематика “ изиска от гръцкия министър на външните работи Никос Дендиас да „ дешифрира “ смяната на позицията на Турция, която проличава и от уговорката на Анкара да поддържа кандидатурата на Гърция за член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в интервала 2025 – 2026 година

„ Параметрите на турското държание по отношение на нас се трансформираха. Веднага след нещастието със земетресенията в Турция и моето посещаване там нарушаванията от турска страна в действителност престанаха. Няма нарушавания в Егейско море, няма прелитания на (военни) самолети (в гръцкото въздушно пространство), няма токсични формулировки, няма словесна настъпателност, няма закани за приложимост на мощ. Гърция постоянно е казвала, че се стреми към разговор точно при такива условия. Следователно би трябвало, в случай че желаете – имаме дълг, да откликнем на това турско държание “, отбелязва Дендиас.

Дендиас съобщи още, че „ турската поддръжка за гръцката кандидатура за Съвета за сигурност има голяма алегорична стойност “, тъй като той е „ бранителят на Хартата на Обединените народи и на интернационалното право “. Гръцкият външен министър се спря и на поддръжката на Гърция за турската кандидатура за поста на общоприет секретар на Световната морска организация, само че означи по-голямото значение на позицията в Съвета за сигурност.

„ Нямам поради, че сме „ измамили “ Турция или че сме получили от нея освен това, в сравнение с сме дали. Явно е, че Турция в съответната обстановка избра този символизъм. Избра го, тъй като Турция не е наивна. Разбирате обаче какво значи този символизъм, в случай че – а аз съзнавам изцяло компликациите – Турция избере да продължи да работи на основата на тази рамка, която проличава от днешните й дейности, и какво би означавало това за народите и обществата на двете страни. Следователно в умозаключение желая да кажа, че тук се появи един прозорец на опция. Гърция е абсолютно длъжна да мине през тази „ врата “, която Турция отвори. Дали това ще има сполучлив свършек или ще е просто някакво краткотрайно събитие, единствено времето ще покаже. Но би било непростимо за гръцката страна да не се опита да употребява тази смяна “, споделя гръцкият външен министър Никос Дендиас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР