Галерия Лоранъ представя колекция от рисунки на големия български художник

...
Галерия Лоранъ представя колекция от рисунки на големия български художник
Коментари Харесай

Колекция от рисунки на Иван Милев може да се види в галерия Лоранъ

Галерия " Лоранъ " показва сбирка от рисунки на огромния български художник Иван Милев (1897-1927). Сбирката произлиза от наследството на дъщерята и внуците на художника и е благосъстоятелност на галерията. В подредената галерия може да се видят основно работи с молив и креда. Това главно са подготвителни рисунки и скици, свързани с лабораторния развой при основаването на живописното произведение. Друга част отпращат към приложната активност на Милев като сценограф, илюстратор и декоратор. В някои от образците разпознаваме набелязани хрумвания на приключени творби като " Бежанци ", " Баба Марта ", " Хероят " и други Експозицията демонстрира и няколко пейзажа с архитектурни претекстове от Трявна, а най-голяма част са листовете, свързани с работата на художника по състезанието за монумент на връх Шипка (1925-1926), научи ДУМА от галериста Лаврен Петров.

Познат най-вече със стилизираните си композиции в цвят, Иван Милев звучи друго в тази камерна галерия. От незадълбочено нахвърлените скици до приключените рисунки, в нея той може да бъде усетен през най-съкровените жестове на ръката. Рисунката постоянно се възприема като най-неподправената форма, доближаваща ни оптимално до художника, до неговото достоверно " аз ", до искрата на креативния ентусиазъм.

През късия си житейски път Иван Милев основава огромно като смисъл и художествено нововъведение творчество. Още неговите съвременно насочени съвременници признават изключителното му дарование, невероятното му умеене да вплита родната традиция с един, авангарден за българското изкуство от началото на ХХ век, нов живописен език. Големият български критик и естет Сирак Скитник написа за него през 1927 година оракулски: " Но ще минат години и всички ще почувстваме цената на златото, което той носеше в душата си. И с щедростта на баснословен цар разсипваше в своите декоративни видения. Едва ли страната ни е давала различен художник с по-богат вътрешен живот, с по-неудържима креативна мощ: като че ли из чернозема на родината ни израснаха странни цветя, носещи легендата на предишното ни и приказката на настоящето. "

Галерия " Лоранъ " приготвя за щемпел и цялостен азбучник на сбирката с авторка Анелия Николаева.

Изложбата може да бъде забелязана до 17 ноември в салона на ул. " Оборище " 16 в София.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР