Галъп интернешънъл изготви демографските профили от екзит пол на местните

...
Галъп интернешънъл изготви демографските профили от екзит пол на местните
Коментари Харесай

Младите и висшистите предпочетоха Васил Терзиев, пенсионерите - Ваня Григорова

" Галъп интернешънъл " изготви демографските профили от екзит пол на локалните избори в София, Пловдив и Варна след балотажа на локалните избори.

В София демографската конструкция на вота демонстрира, че измежду по-младите и хората в дейна възраст желанията са ориентирани по-скоро към Васил Терзиев . При претендента на " Обединени за София " над 80% от вота идва от висшисти, до момента в който при Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

За сметка на това претендентът на Българска социалистическа партия събира повече благосклонности измежду най-възрастните.



Разликата в профилите на двамата претенденти не е фрапантна, само че въпреки всичко измежду гласувалите за Терзиев работещите са малко по-видим дял по отношение на тези зад претендента на обединената левица, където проличава и по-сериозен дял пенсионери.

Малко по-голямо желание за Ваня Григорова има измежду женската публика: делът на дамски избор при нея е близо 60%, до момента в който при Терзиев той е малко по-нисък.

Докато над 70% от гласовете за Терзиев идват от ПП-ДБ-СС, то делът на последователите на Българска социалистическа партия при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над 1/3. Според " Галъп " Григорова затвърждава облика на претендент с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.



Около 2/3 от гласувалите на първия тур в София за листа или кандидат-кмет на " Възраждане " са упражнили правото си на глас и в този момент. Сериозно болшинство измежду тях са избрали Григорова. По този метод малко над 20 000 гласа за Ваня Григорова на балотажа от локалния избор идват от партия " Възраждане ".

Над тези равнища пък са гласовете, идващи от ГЕРБ. Социологическата организация обаче отбелязва, че тук може да се допусна и много по-солиден резултат - доколкото в огромния брой отводи на екзит пол евентуално се крият точно гласуващи за Григорова последователи на ГЕРБ. Общо към половината, дали своят вот на първия тур за ГЕРБ или Хекимян, очевидно се излезли и в този момент.

Според " Галъп " към половината почитатели на Вили Лилков са дали своят вот и в този момент. При тях съотношението е отчетливо в интерес на Терзиев, въпреки и да личат високи дялове в опцията " Не поддържам никого ". Подобни личат и при последователите на ГЕРБ в София.

В Пловдив пък няколко хиляди гласа от " Съединени за Пловдив " фактически са отишли към Костадин Димитров , както бе оповестено.

Във Варна близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от " Алтернативата на жителите ", а други няколко % - от Земеделския съюз " Александър Стамболийски ". Това са общо към няколко хиляди гласа.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР