Галактиката Млечен път, в която се намира и Слънчевата система,

...
Галактиката Млечен път, в която се намира и Слънчевата система,
Коментари Харесай

В Млечния път вероятно има 100 млн. черни дупки

Галактиката Млечен път, в която се намира и Слънчевата система, може да се окаже много по-опасна от предстоящото. Учени от Университета на Калифорния в Ървайн оповестиха, че в Млечния път евентуално има към 100 млн. черни дупки. Това доста надвишава досегашните показа за разпространяването на черните дупки във Вселената, оповестява университетът в своя уебсайт.

Видео на НАСА демонстрира планините на Плутон от близко

Учени желаят да се промени дефиницията какво е планета

Учените са създали нов способ за пресмятане на приблизителния брой черни дупки във Вселената. Той произлиза от засичането на гравитационни талази за пръв път преди две години. "Това беше значим миг, защото удостовери основен детайл от теорията на Айнщайн. Анализирахме астрофизиката на явлението произлизащо от сливането на две черни дупки всяка с масата на 30 слънца. Това беше удивително и се запитахме какъв брой постоянно срещани са черните дупки с сходен размер и какъв брой постоянно се сливат ", разяснява Джеймс Бълок, съавтор на изследването.

Учени ще създадат първата фотография на черна дупка

Телескопът "Хъбъл " снима "бягаща " черна дупка

Учените считат, че множеството черни дупки в действителност са по-малки - с размерите на нашето Слънце. С помощта на наученото от гравитационните талази и знанията за образуването на звездите от разнообразни типове, учените към този момент могат да изчислят приблизителния брой черни дупки в дадена вселена. Големите галактики имат повече остарели звезди и повече остарели черни дупки.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

С каква скорост тъкмо се уголемява Вселената

Оказва се, че броят и размерът на черните дупки зависят директно от размера на дадената вселена. Големите галактики имат най-вече богати на метали звезди. Звездите в по-малките галактики пък са най-вече по-бедни на метали. Слънцето да вземем за пример също има повече тежки детайли и губи доста от масата по време на живота си. Когато стане супернова и по-късно черна дупка, ще има по-малка маса. Големите звезди с по-малко метали пък губят по-малко маса през живота си, тъй че в своя край стават черни дупки със доста по-голяма маса.

Вижте по какъв начин "Хъбъл " снима засмуквана от черна дупка вселена

Благодарение на всичко това учените към този момент имат добра визия за общия брой звезди във Вселената, дистрибуцията на маса и други "Можем да пресмятане какъв брой огромни черни дупки би трябвало да съществуват и се оказаха доста повече от предстоящото - милиони ", разяснява Бълок.

Учените към този момент са подготвени и за идната фаза от изследването си. Тя зависи от засичането на още гравитационни талази. Това ще им помогне да схванат дали сливането на черни дупки се случва най-вече в великански галактики или в по-малки. Това пък ще даде отговор за физичните процеси, които водят до сливането им. Ако сегашните показа са верни, то занапред следва гравитационни талази да се засичат все по-често и по-често, споделят астрономите.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР