Гала концерт с участието на някои от най-добрите оперни гласове

...
Гала концерт с участието на някои от най-добрите оперни гласове
Коментари Харесай

Световноизвестната Соня Йончева открива сезона на Миланската скала с Пласидо Доминго

 Гала концерт с присъединяване на някои от най-хубавите оперни гласове на нашето време – Пласидо Доминго, Йонас Кауфман, Хуан Диего Флорес, Елина Гаранча, Соня Йончева – ще открие новия сезон на " Ла Скала “ на 7 декември. Събитието с фрагменти от фамозни творби ще бъде излъчено по телевизия RAI. В салона аудитория няма да има. 

Датата 7 декември в календара на оперния спектакъл бе непокътната за премиерата на " Лучия де Ламермур “, само че бе анулирана заради рестриктивните мерки, наложени от италианското държавно управление по отношение на Ковид-19. Италианските театри и киносалони получиха позволение да работят на 3 декември. Извън галата, календарът за декември на " Ла Скала “ остава празен.

Общо 31 оперни артисти ще излязат на сцената. Соня Йончева ще извърши песента " La mamma morta “ от операта " Андре Шение “ от Умберто Джордано. Най-популярната интерпретация на парчето е на Мария Калас, известна е също от саундтрака на кино лентата " Филаделфия “ и озвучила сцена от кино лентата " Призрак в доспехи “. В програмата влизат още известни произведения на Верди, Пучини, Доницети, Вагнер, Бизе, Росини и други

Ще вземат участие още оркестърът на театъра, хорът и балетът. Певците на сцената ще влязат в ролята и на разказвачи.

Диригент на концерта е Рикардо Чайли. Костюмите са на милански фешън дизайнер, чието име към този момент се пази в загадка.

Концертът има за цел да популяризира " обръщение за вяра “, до момента в който пандемията продължава да се разгръща, споделя Доминик Мейер, общоприет шеф на институцията, в конференция, излъчена онлайн.

Откриването на сезона на " Ла Скала “ постоянно се е случвало с оперни заглавия, които се чакат с неспокойствие от цяла Европа. Някои италиански оперни театри въпреки всичко организират представления на сцената си, други вършат концертни осъществявания на оперни спектакли – само че без аудитория, с лъчение по малкия екран или онлайн. Според Мейер слагането на " Лучия де Ламермур “ крие опасности за здравето освен за публиката, само че и за солистите, оркестъра и хора.

Хорът на " Ла Скала “ е главната причина Ковид-19 да се популяризира в институцията – 43 хористи са дали позитивна проба за вируса. 18 души от оркестъра са се разболели предишния месец.

" Не може да слагаме спектакли, рискувайки здравето на нашите служители – споделя Мейер. – Ние поемаме по различен път. Правим галата от нужда и опитваме да създадем нещо, което в никакъв случай до момента не е правено. Ще бъде извънредно. “

Концертът ще бъде сниман от RAI, само че ще се излъчва още в Германия, Франция и други френско- и немскоговорящи страни. В Америка, Австралия, Африка, Испания, Португалия, страните от Северна Европа, Турция, Албания ще може да се гледа на платформата " Медичи.тв “, в това число и у нас. Може да се гледа и по " Арте тв “ в страните, в които каналът има покритие. Излъчване се възнамерява и по " ТВ Култура “ (Русия), MTVA (Унгария), RTS (Сърбия) и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР