Габриел Марсел (1889 ~ 1973) е смятан от мнозина за

...
Габриел Марсел (1889 ~ 1973) е смятан от мнозина за
Коментари Харесай

Едно от най-големите престъпления, които човек може да извърши, е да унизи другия ~ Габриел МАРСЕЛ

Габриел Марсел (1889 ~ 1973) е считан от мнозина за първия френски философ-екзистенциалист. Ученик на Анри Бергсон, Габриел Марсел приключва философия, само че академичното философстване не го задоволява; той стартира да търси личен път, който да задълбочи неговите предчувствия. Според Марсел съществуването е неповторим опит на всяко схващане. Човекът го открива, ангажирайки се в света, само че в това време бива стеснен от същия този свят. Ето за какво следва да се освободим от духа на абстракцията, насочвайки се към мистерията на битието.

(Gabriel Marcel, c.1951)

Същността на индивида е да бъде в обстановка.

Има единствено едно страдалчество - да бъдеш уединен.

Налице е, това което назовават живот, и нещо друго, което назовават битие. Аз предпочитам съществуването.

Мъдрият човек знае по какъв начин до води живота си, с цел да бъде съзерцанието допустимо.

Художественото творчество допуска отдръпване в себе си, а това е оттегляне.

Казвайки на човек „ Обичам те ”, значи да му кажеш „ Ти в никакъв случай няма да умреш ”.

И да, и не - това е единственият отговор, когато става въпрос за нас самите; ние имаме вяра и ние не имаме вяра, ние обичаме и не обичаме, ние сме и нас ни няма, - това произтича от това, че сме на пътя към задачите, който напълно виждаме и не виждаме.

Баща ми беше от католическо семейство, майка ми имаше еврейско родословие, а аз се ожених за протестантка. В същото време постоянно съм изпитвал голяма благосклонност към православните. Да, постоянно съм бил „ човек на кръстопът ”, а от религиозна позиция „ човек на прага ”: човек, който е пристъпил задоволително, с цел да може да се обърне към хората, които търсят, и да им каже: „ Чуйте, и аз самият дълго търсих, тъй че може би съм в положение да ви оказа помощ да търсим дружно ”.

Не мога да претърпявам хора, на които им липсва милосърдие. За мен великодушието е нещо фундаментално, у мен то се свързва с култа към възхищението, тъй като възхищението е също демонстрация на милосърдие.

Човек се обогатява, когато се възхищава.

През последните години моята злост към всеки опит индивидът да се мисли чисто статистически непрестанно нараства. Не се двоумя да го изрека: цифрата рискува да се трансформира в страшилище или в кумир, който ще се възправи против всичко, което нарекох „ човешкото в индивида ”.

Ако прехвърлим нещата в проекта на съответното, който за мен е само действителният, можем да установяваме истината; заговорим ли обаче за огромен брой неща, към този момент не виждаме нищо.

Когато става въпрос за материалния свят, това може да има известно съображение, само че близък не може да стане милион, това не ни споделя безусловно нищо. „ Ближният ” става „ маса ”, а масата е деградирал израз на човешкото създание. И таман тук е ужасяващата опасност.

Опасността, която ще се прояви може би в бъдещето, е, че властта ще попадне в ръцете на технократите.

Един технократ? Някой, който мисли хората в сходство с техническия указател, т.е. човек, за който продуктивността е определяща. Сами виждате: всеки субект се преглежда като индустриална единица. Това е неприемливо.

Логиката на технокрацията може да докара до чудовищни неща. Доведена до дъно, тя допуска унищожаване на нелечимо болните, евгеника във всичките й форми, генетична операция.

Едно от най-големите закононарушения, които човек може да извърши, е да унизи другия.

Днес съвсем не се осмеляваме да приказваме за „ човешкото достолепие ”, тъй като това са думи, изхабени от дълга приложимост.

Престъпление е индивидът да бъде възприеман като движимост. А достолепието е таман това, което попречва сходно отношение, то ни оказва помощ да усетим, че се прави нещо чудовищно.

Аз признавам известна сакралност на другия - но нямам доверие, че тя може да се дефинира в рационални термини. В моите очи сакралният темперамент на човешкото създание е по-скоро привързан с неговата смъртна орис.

Фактът, че сме призвани към живот и гибел посредством всевъзможни тествания, е обвързван с нашето достолепие.

Така нареченият егалитаризъм ми се коства нещо непоносимо. Ницще е мислел същото. За мен равенството е егоцентрично, то е една рекламация. „ Аз съм ти еднакъв. ” Онова, което е превъзходно в братството, е, че ти казваш на другия: „ Ти си мой брат ”. Как тогава да не се зарадваш на неговото предимство? В братството центърът не съм към този момент „ аз ”, а е „ ти ”.

Не можем да отделим сегашното от предишното. Не би трябвало да имаме носталгия по предишното - една сантиментална настройка, разбираема единствено поетически. В проекта на действието тези пориви на душата са неприемливи, само че постоянно би трябвало да съумяваме да разграничим това от предишното, което разрешава да си разбираем сегашното.

Хората, които са ни предшествали, имат правото на известна респект, че ние първо би трябвало да се опитаме да ги разберем, да проумеем какви са били техните тествания, техните компликации.

Настоящето не може да се схваща изолирано!

Метафизиката е просвета.

Философията е възвисяване на човешкия опит.

Техниката идва на помощ на всяко предпочитание и всеки боязън.

Понятието за шедьовър в занаятчийския смисъл на думата към този момент няма място в индустриалния свят.

Нямаме право да изпадаме в скептицизъм, който е нещо стерилно и е съизвършител на най-голямото зло.

Списание „ Християнство и просвета “, The mystery of being, The philosophy of existence
Снимка: en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР