Г-н Зарков, на изборите от 4 април БСП коалицията спечели

...
Г-н Зарков, на изборите от 4 април БСП коалицията спечели
Коментари Харесай

Тези избори ще наредят политическата картина за години напред

Г-н Зарков, на изборите от 4 април Българска социалистическа партия обединението завоюва доверието на 480 000 българи, а на 11 юли гласовете ви паднаха на 366 хиляди. И в двата случая обаче госпожа Корнелия Нинова оцени представянето на партията като положително. Какво във вашите очи ще съставлява добър резултат на идните избори?

- Корнелия Нинова не е споделила, че резултатите са положителни. Резултатите не са положителни. Скоро ще разберем дали сме си взели поуките.

Понастоящем Българска социалистическа партия балансьор ли е или да?

- Българска социалистическа партия не може да е просто балансьор. (Смее се) Винаги сме имали по-голяма упоритост. Други партии през годините са приемали тази роля.

Движение за права и свободи десетилетия беше монополист в балансьорството, в този момент тази роля му се изплъзна.

- Раздробяването на политическия живот води и до това, че балансьорът няма да е единствено един. Възможните конфигурации в идващия парламент са две.

И в двата случая Българска социалистическа партия ще дава отговор за езика на кантара. Едната алтернатива е ГЕРБ и Движение за права и свободи плюс Българска социалистическа партия.

- Българска социалистическа партия изрично е декларирала принадлежността си към страната на смяната и против статуквото, олицетворявано от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Някои анализатори не изключват вид, при който ГЕРБ взима мандата, Движение за права и свободи ги поддържа очевидно, а Българска социалистическа партия се причислява импровизирано, в името на националните ползи и спасението на татковината. Изключвате ли го?

- Чувал съм разбори в тази посока. Българска социалистическа партия се бори 5 година като парламентарна съпротива, когато някои от сегашните нови сили още не съществуваха. Не виждам по какъв начин тази версия може да бъде безапелационно разказана. Ние гоним смяна на модела. Надявам се на по-солиден резултат, с цел да можем да го реализираме.

Какъв резултат, съгласно вас, ще бъде стабилен? Нека приказваме в безспорни числа, а не в проценти, тъй като процентите подлъгват, според от изборната интензивност?

- Работата ми не е да давам прогнози, а да се боря за всеки глас. Предимството на Българска социалистическа партия пред другите партии на смяната е, че ние имаме огромен опит и знаем по какъв начин работят Народното събрание и институциите. Видяхме какъв брой значимо е това. Пример е протичащото се в Германия, където политическите договаряния след изборите не са по-лесни. Но те постоянно водят до стабилен документ, в който са разказани ограничения и политики. След това стартира диалогът кои ще ги извършват в персонално качество.

Висока степен на възможност има Българска социалистическа партия още веднъж да получи мандат за сформиране на държавно управление. Какво значи фразата „ кабинет непременно “? Има ли въобще нещо в живота, което се прави „ непременно “? Какво наличие има тази фраза в сегашната политическа обстановка?

- Тази фраза не произлиза от средите на Българска социалистическа партия. Не имам вяра, че каквото и да е може да се получи непременно.

На всяка цена би могло да значи и кабинет ГЕРБ - Движение за права и свободи - Българска социалистическа партия.

- Абсолютно сте прав. Да се образува държавно управление не значи просто да се съберат 121 депутати. Да се получи държавно управление значи да се създаде политическа настройка, която е публично допустима. Не е задоволително единствено да се търси математически общ брой. На Българска социалистическа партия няма да бъде простено, в случай че строи акция на една тематика, а след това стартира да прави тъкмо противоположното, заради политическа обстановка. Такъв вид държавно управление би било евфимерно. Затова акциите са доста значими, а последните две бяха извършени без да се приказва за политика. Печелеха най-мълчаливите, тези, които се скриха. Сега народът ще разбере защо става дума, единствено в случай че партиите от антистатуквото създадат обща управническа стратегия и всеки отстъпи по малко.

Но производството на „ червени линии “ в бранша на смяната върви с цялостна мощ. Не подценявате ли също ролята на предразсъдъците в нашия политически живот?

- Нормално е всяка партия да се разграничи от другите, с цел да се изяснят характерностите й.

Др. Ленин го е споделил: първо да се разграничим и след това да се обединим.

- Той го е споделил в различен характерен подтекст. (Смее се) При нас в този момент всяка политическа мощ е в режим на съревнование, акцентират се разликите.

В предизборна конюнктура е разбираемо, само че да се чертаят червени линии след избори е неясно, тогава би трябвало да се градят структури.

- Двата интервала не могат да бъдат клинично разграничени. А против цялата политическа система има предубеждения, трупани в продължение на 30 години.

Българска социалистическа партия също има една опашка за късане - комунистическото минало, годините на Виденов, съучастието с Движение за права и свободи и Царя в Тройната коалиция...

- Допускали сме и неточности, само че във всеки един от тези интервали има с какво да се гордеем. През 1996 година точно държавното управление на Виденов подаде молбата ни за участие в Европейски Съюз, по време на Тройната коалиция отново социалист подписа влизането ни в Европейски Съюз. Освен Батко и Братко, Тройната коалиция имаше стопански достижения, които не са за подценяване.

Как си обяснявате агресивното държание на Движение за права и свободи в тази акция, както и хазартния ход да създадат осветения от „ Магнитски “ господин Пеевски лидер на две листи?

- Като правист не мисля, че има някакъв проблем господин Пеевски да се кандидатира за народен представител. Американското финансово министерство няма да глоби българския парламент за това, че дава заплата на Делян Пеевски. Проблемът в тази ситуация е политически. С явяването си на президентски избори, господин Карадайъ цели да активизира до прекаленост гласоподавателите на Движение за права и свободи и да покаже какъв брой тъкмо са гласовете в интерес на Движение за права и свободи, тъй като задачата им е да попречат за преизбирането на Румен Радев.

И да изтъргуват с ГЕРБ тези гласове против възможния втори тур?

- Вие го казахте, тъкмо това е демонстрацията.

Толкова костваме и толкоз ще желаеме като политическа цена при бъдещи разновидности?

- До глас. Не е невероятно да се сложи въпросът по този метод. Колкото до кандидатурата на Делян Пеевски, това е жест и към интернационалната общественост. Движение за права и свободи показва, че може да се абстрахира освен от българското публично мнение, а и от интернационалното. Това е значима оригиналност.

В случая Движение за права и свободи не дава ли знак на Анкара и Москва, че се причислява към антиамерикански блок?

- Не мога да преценява.

Отдавна се приказва, че съветските ползи в България минават през Движение за права и свободи. Сега комбинацията не става ли триъгълна?

- Моята компетентност е интернационално обществено право и интернационалните връзки са нещо, което проследявам. Чувал съм разнообразни тълкования, само че без задоволително обстоятелства не мога да си разреша да включвам имената на държавни мъже от други страни.

Но турският президент се вряза в българския политически живот по време на партийна конференция на Движение за права и свободи.

- Това е безспорен факт. Ердоган обаче беше издирван освен от хората на Движение за права и свободи - Борисов отиде до Анкара също по време на избори. С стартирането на Карадайъ в президентската конкуренция, Движение за права и свободи демонстрира, че тези избори са извънредно значими. И не бъркат. Предстоящите избори ще наредят политическата картина в страната за години напред.

Вие сте претендент за народен представител от Русе. Какво демонстрира русенската извадка за националните картина?

- Много значим район, който за дълги интервали беше пренебрегнат от централните управляващи. Това е градът, от който може да тръгне икономическото и демографското възобновяване на цяла Северна България. Затова всички политически сили са струпали съществени имена в Русе и региона.

Как намирате националистическия уклон в лявата Българска социалистическа партия?

- Българска социалистическа партия постоянно е залагала на патриотичния уклон. Надявам се да намерим точното сечение сред нездравословния, затварящ се национализъм и просветения национализъм.

Левите политически придвижвания в Европа са демократично и глобалистично настроени, там мъчно ще се откри глас против „ Истанбулската спогодба “, примерно. Има ли еклектика в левия бранш?

- Не „ Истанбулската спогодба “ е правилото, по който се дефинира лявото и дясното.

В България “Истанбулската спогодба “ е превърната в главен политически тест.

- То е поради спецификите на българския спор. “Истанбулската спогодба “ не може, а и не е нужно да бъде одобрявана в България.

Това е документ, който няма юридически темперамент.

- Точно по тази причина. Не може поради решението на Конституционния съд. А за отбраната на дамите от домашно принуждение има какво да свърши нашето вътрешно законодателство. Конкретните стъпки са доста по-важни от един политически документ.

Не е ли време Българска социалистическа партия да освети по-сериозно фигурата на настоящия консултант на президента и някогашен член на вашата партия Николай Копринков, представен постоянно от Борисов като човек от задкулисие?

- Николай Копринков е част от администрацията на президента.

Върху това име има напън и от страна на Българска социалистическа партия – като човек, който работи против ползите на „ Позитано “ 20.

- Не съм в тези интриги. Очевидно Копринков се разказва като някакъв „ сив кардинал “, само че доколкото знам, извършва функционалностите, с които е претрупан в президентството.

Готов ли е Крум Зарков, усмихнатото лице на Българска социалистическа партия, човек, с който съвсем всички партии на смяната показват предпочитание да споделят, да стане „ аления Кисинджър “, „ совалката “ в идните тежки следизборни договаряния?

Аз съм част от Българска социалистическа партия. Ситуацията е доста по-сложна. Уважението, което съм подготвен да показвам към всеки, не може да измести политическия диалог, в това число в неговите официални измерения. Всяка политическа мощ има своите структури, които не могат да бъдат заобикаляни под никаква форма. И не трябва.

Разговора води: Емил Янев

 

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР