Г-н Вигенин, каква пленарна сесия на Народното събрание да очакваме,

...
Г-н Вигенин, каква пленарна сесия на Народното събрание да очакваме,
Коментари Харесай

Първата и най-важна задача е да се отстрани ГЕРБ от управлението на София

Г-н Вигенин, каква пленарна сесия на Народното събрание да чакаме, след началото, което видяхме?

- Чухме главните послания на политическите сили. Въпреки прехвърчането на искри, главните обединения обявиха предпочитание за обща работа по някои от тематиките, за търсене на единодушие по въпроси, които са значими за страната. Надявам се да не останат единствено като пожелания, от една страна. От друга – стори ми се, че ръководещите живеят в собствен личен свят. За тях нещата вървят добре, страната се развива, всички са щастливи, цветя и рози. А картината по места е много по-различна. Може би са изгубили контакта с хората, само че в случай че вършат своите заключения по данни от статистиката, мисля си, че ще сбъркат. Разбира се, идват избори. А когато има избори, неизбежно е напрегната и парламентарната активност. Надявам се идните локални избори да дадат опция на депутатите – на първо място от ръководещата партия, да пообиколят своите региони, да видят живота там и може би това ще помогне в действителност активността на Народното събрание в идващите месеци да бъде фокусирана повече върху проблемите на хората. А не върху лобистко законодателство и угаждане на характерни бизнес и олигархични ползи, каквато беше обстановката в първата половина на годината.

Президентът предложи повече бистрота, отговорност, отчетност...

- Очевидно те не бяха чути. Това стана ясно както от изказванията на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, по този начин и от неуместните мнения на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Струва ми се, че – изключително в такава обстановка – ръководителят на Народното събрание би трябвало да се опита да стои над чисто партийните и политически пристрастия. Поне аз по този начин разбирам ролята на един ръководител на Народното събрание. В последните дни Цвета Караянчева се трансформира в острие на офанзивата на ГЕРБ против президента. Това е неприятен знак. Не е добре институцията парламент и нейният ръководител да се употребяват за офанзива на друга основна институция. Все отново президентът е определен от над 2 млн. българи и мисля, че това, което той приказва, би трябвало да бъде слушано с по-голямо внимание. Определено има потребност от повече отчетност, от непоклатимост на законодателния развой, от по-сериозен парламентарен надзор на активността на държавното управление и от по-сериозно отношение на министър-председателя към Народното събрание. Той идва веднъж-два пъти в годината, което е един печален антирекорд в цялата демократична история на България след 1989 година.

На какво ще разчита Българска социалистическа партия при предлагането на законодателни начинания, различен бюджет и така нататък?

- Ние разчитаме най-малко хората да чуят това, което предлагаме. Наясно сме, че доста постоянно ръководещото болшинство се трансформира просто в една група от хора, които натискат копчета, с цел да поддържат предложенията на държавното управление. Не по този начин разбираме ние ролята на Народното събрание. Но това няма да ни демотивира. Ние желаеме един жив, настоящ парламент. Той може да бъде подобен, единствено в случай че има и дейна съпротива в него. Ние сме такава. Ако има по-голяма чуваемост от страна на ръководещите, това би довело и до едно по-положително отношение и на жителите към Народното събрание. За страдание по този начин, както се работи сега, ние ще продължаваме да дълбаем дъното и Народното събрание ще продължи да е най-неодобряваната институция в парламентарната република.

Очаквате ли мръсна и подла предизборна акция в София, както се изрази министър председателят? А и освен в София.

- Аз бих желал да видя акция, в която има съревнование на хрумвания, на визии за развиването на града. Разбира се и на персони, освен в София, само че и във всяка една община в България. Такива са упоритостите на Българска социалистическа партия. В подготовката за изборите ние изработихме нашите национални насоки за работата в общините. Искаме да покажем на хората, че една лява политика е допустима в локалното самоуправление. Една друга политика, която се концентрира върху потребностите на хората – нещо, което липсва като чувство, като виждане в голяма част от българските общини. Особено тези, които се ръководят от ГЕРБ и то от 2-3 мандата насам. Смятам, че министър председателят авансово се застрахова за неубедителните резултати, които се обрисуват за неговата партия. Поне моите усещания от срещите с хората са, че има доста по-голяма чуваемост за различните оферти, които идват от Българска социалистическа партия като стратегия по места, като персони освен за кмет, само че и за общински съветници, като метод въобще към локалната власт. И имам вяра, че нашият резултат ще бъде надалеч по-добър от този преди четири години.

Как ви се вижда тактиката Българска социалистическа партия да не издига собствен претендент за кмет на София, а да поддържа Мая Манолова?

- Все отново следва да бъде взето това решение. Аз персонално поддържам кандидатурата на Мая Манолова преди още тя да бъде оповестена, когато започнаха да се чуват сходни хрумвания. Пред организацията, в която аз членувам в София, "Подуяне ", поддържах възможна нейна кандидатура на прелиминарен стадий. Вижте, София е доста характерен град. Тук гласовете са разграничени почти на три – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и обичайна десница. За нас първата и най-важна задача е да бъде отстранена ГЕРБ от ръководството на София. За тази цел ние си даваме сметка, че не можем да спечелим с чисто партиен претендент. Историята след 1990 година – защото Българска социалистическа партия не е имала кмет от този момент до в този момент – демонстрира, че ние сме реализирали най-хубави резултати, когато сме подкрепяли самостоятелни претенденти – претенденти, които не се асоциират директно с Българска социалистическа партия. Да напомня, че подобен беше Стоян Александров, който беше на косъм да завоюва изборите в София, напълно малко не му доближи на втория тур. А може би един от най-слабите резултати, които сме имали, беше през 2015-а, когато играхме с партиен претендент (бел.ред.- Михаил Мирчев). Вярно, съгласно мен и самата кандидатура беше неуместно подбрана, само че по този начин или другояче главният проблем беше, че се асоциираше единствено и само с Българска социалистическа партия. С този претендент, с този вид присъединяване на изборите ние загубихме на първи тур. И второ, добрахме се до едвам седем общински съветници. Което е един смъртоносен резултат, в столицата имам поради, за партия с упоритости. Мисля, че в този момент нещата наподобяват по различен метод и че рационалното решение е поддръжка за Мая Манолова. Да, тя не е член на Българска социалистическа партия, няма да бъде партийна кандидатура. Но въпреки това е човек с мислене, което е доста близо до нашето. Нейната работа като омбудсман сподели, че тя приема драговолно проблемите на хората и имам вяра, че тъкмо подобен кмет е необходим на София – кмет на всички софиянци. Кмет, който да е фокусиран върху проблемите на обособения човек в столицата. Това ще е една доста друга политика, един доста друг кмет. Аз имам вяра, че тя ще успее, с поддръжката и на центристки и дясно настроени гласоподаватели, които търсят смяна.

В кои други градове смятате, че Българска социалистическа партия ще има пробив?

- Е, не бих желал да разясня на прелиминарен стадий, да не пропусна някой въпреки всичко. Но мога да кажа за моя изборен регион. Аз имам вяра, че Ямбол ще бъде ръководен от различен кмет. Смятам, че в регионалния град Ямбол Българска социалистическа партия има опцията и ще успее да си върне позициите, изгубени преди няколко мандата.

Ами, социолозите споделят, че няма къде повече надолу да ходите, защото нямате кмет в нито един регионален град...

- Това е резултат от тежката загуба, която претърпяхме през 2015 година, по справедливи и субективни аргументи. Днес обстановката е друга. Въпреки че загубихме европейските избори, ние показахме доста добра кондиция в най-малко 2/3 от общините и при една добра акция ще бъдем надалеч по-добре показани в локалната власт. Вижда се, че отстраняването на ГЕРБ от ръководството ще бъде един сложен и дълъг развой, който ще минава през постепенно, трудно изтласкване от позициите им в разнообразни институции. Първата стъпка беше направена с президента. След това на парламентарните избори с удвояването на нашата парламентарна група. А по-късно на европейските избори - въпреки че ги загубихме, ние сме единствените, които усилиха своя брой евродепутати. Сега идва ред на локалната власт... И това ще бъде малко по малко, до момента в който не успеем да пробием на идващите парламентарни избори, когато към този момент ръководството ще бъде извадено от ръцете на ГЕРБ.

Вие по какъв начин си представяте избори без Цветан Цветанов?

- Мисля, че ГЕРБ не е към този момент онази ГЕРБ от 2015 година. Нейните благоприятни условия по места ерозират. Много от претендентите, които ГЕРБ ще издигне за идващ мандат, са омръзнали на хората. Има избрана кадрова рецесия, мъчно намират нови хора там, където желаят да повдигнат нови. Методите, познати ни от предходни избори, могат да докарат процент-два-три от горната страна на тези претенденти, само че няма да бъдат задоволителни за успеха на доста места. И картата на България ще бъде надалеч по-разнообразна след 27 октомври, респективно след втория тур седмица по-късно, в сравнение с беше преди четири години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР