Г-н Софиянски, водени ли са вече разговори с вас да

...
Г-н Софиянски, водени ли са вече разговори с вас да
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Готов съм за СДС

Г-н Софиянски, водени ли са към този момент диалози с вас да се върнете в Съюз на демократичните сили? Ще закриете ли ССД?
 Съюз на демократичните сили ще връща в редиците си лицата от Времето е наше
Водим диалози, само че няма да закриваме ССД. Готови сме за съдействие със Съюз на демократичните сили, ние всички сме седесари. Как тъкмо ще работим дружно е техническа детайлност. Съюз на демократичните сили беше съюз от 16 партии, преди да стане партия, само че да не ровим в предишното. Работили сме с Румен Христов, може всички от ССД да се върнем в Съюз на демократичните сили. 

Н овото управление на Съюз на демократичните сили сякаш търси възраждането му и в сантиментален проект посредством старите лица?

Съюз на демократичните сили не може да се върне нито в сантиментален, нито в различен проект, в случай че няма концепция, идея. Нас ни обединяваше идея, какво би трябвало да се направи за България. И ние го направихме, къде добре, къде по-лошо, само че - махнахме член 1 на конституцията за водещата роля на комунистическата партия, възстановихме собствеността на хората, отнета им нелегално от комунистите след 9 септември 1944 година, влезохме в НАТО и Европейски Съюз. Сега има смисъл да сме дружно и да намерим какво ни сплотява. Романтиката не е задоволителна. Аз имам идея. Ако тръгнем на дълга битка дружно, формата ще се откри. 

Каква е идеята съгласно Вас?

Да се откри подобаваща форма на ръководство, която да изведе България от последното място в Европейски Съюз. Ние успяхме да вкараме България в евросъюза, само че тези, които пристигнаха след нас - Станишевци, Борисовци, ни запечатаха твърдо на последното място, лепнаха ни етикета " най-бедни в Европейски Съюз. Не бяхме по-зле от Румъния, когато влязохме в Европейски Съюз, в този момент тя е светлинни години напред. Затова идеята може да бъде единствено една - през днешния ден българинът да живее по-добре от през вчерашния ден, на следващия ден да живее по-добре от през днешния ден. Как може да се реализира това - явно тази форма на ръководство не е съответна на съвремието. Управляват ни хора със остаряло мислене - и след това не вървяла правосъдната промяна. Мисленето на министър ръководителя и на екипа му е застинало, да не кажа на средата на 70-те, само че най-малко на 80-те години. 

Каква форма на ръководство?

Повече хора да си поделят отговорностите за страната. Подготвили сме със съидейници нова конституция, която допуска строеж на страната. Нарекъл съм формата на ръководство условно " споделена ". Властта би трябвало да се споделя, би трябвало да си екип, в случай че искаш да управляваш. Едноличието видяхме до каква степен води. Властта би трябвало да се разпредели на 4 изборни равнища - президент, държавно управление, регионални шефове и кметове. България да промени териториалното си разделяне - 6 области са изцяло задоволителни, София да се обособи като независима седма. Областният шеф да се избира непосредствено, и той и кметът да имат независими бюджети. 

А къде е Народното събрание?

Парламентът е законодателен орган, той прави законите, не ръководи. Сега Народното събрание играе като конвент, а би трябвало да си знае мястото. Да създава свестни закони, а не ремонти на поправките на поправките.

Трябва да се трансформират паричните потоци, да тръгнат изпод нагоре, а не както в този момент по комунистически да излиза някой и да вика " аз давам на този, аз давам на оня ". 

Националната, вътрешната и външната сигурност да отидат при президента, стопанските и филантропичните министерства при най-голямата политическа мощ, която предлага държавното управление. Областните шефове да осъществят политиката на държавното управление в районите си, а кметовете да се грижат за всекидневието на хората. Ако всичко се структурира по този метод, ще има звена, които ще дърпат България напред. Както след освобождението от турско иго, и в този момент би трябвало да изградим страната си още веднъж. Ако се обединим към това, ще изтеглим страната си от унизителното място в Европейски Съюз. Тогава какво значение има дали аз съм ССД или Съюз на демократичните сили?

А персонално вие бихте ли се върнали в ръководството под някаква форма?

Аз съм публично зает човек и в този момент. Еманацията на публичния живот в този момент не е нито в Народното събрание, нито в държавното управление. Градежът би трябвало да си го подготвим ние, пък хора ще се намерят. Ако ме ръководят добре, в случай че ми основават добра среда, тогава какво да върша в ръководството. Трябва да отидеш в ръководството, в случай че можеш да оставиш нещо след себе си. Аз имам самочувствие от Халите, за които ме съдиха, метрото и Валутния ръб, който беше независимо решение на служебното държавно управление. 

Къде са тези хора, на всички места има дефицит на фрагменти?

Няма хора, тъй като посредствеността ни затисна. Имаме политически кабинет - с какво той е по-различен от Държавния съвет и Политбюро отпреди 10 ноември? Как ставаш министър - по партийна подчиненост. По-големите партизани стигат до по-високо равнище и затискат развиването на другите хора. Този комунистически метод на мислене потиска България. Ако го сменим, ще има кадърни хора. 

А по какъв начин ще се промени конституцията без ГЕРБ и Българска социалистическа партия? 

Мисля, че в Българи повече са хората, които не са почитатели на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Аз ги дефинирам Българска социалистическа партия и ГЕРБ като комунисти 1 и комунисти 2. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР