- Г-н Родопски, според проектобюджета за 2022 г. на Министерския

...
- Г-н Родопски, според проектобюджета за 2022 г. на Министерския
Коментари Харесай

Величко Родопски: С 19 млн. ръст на държавната субсидия няма...

- Г-н Родопски, съгласно проектобюджета за 2022 година на Министерския съвет Община Пловдив получава целеви дотации за държавно делегирани действия в размер на 245 млн. лв.. Достатъчни ли са тези средства, с цел да покрият всички разноски, увеличени вследствие на огромната инфлация?

- Тази сума ми се вижда дребна и доста мъчно бихме могли при такава рамка да покрием нужните разноски в държавните действия по издръжката на всички структури. Изравнителната дотация е избрана в размер на 5 277 000 лв., финансовите разноски са 3,6 млн. лв.. Тази сума ми се вижда дребна и доста мъчно бихме могли при такава рамка да покрием нужните разноски в държавните действия по издръжката на всички структури. Изравнителната дотация е избрана в размер на 5 277 000 лв., финансовите разноски са 3,6 млн. лв.. Цялата дотация за държавно делегираните действия е в размер на 245 млн. лв.. За съпоставяне, в бюджета за 2021 година на Община Пловдив бяха планувани 226 млн. лв. за държавно делегираните действия, чието финансиране се поема от страната по закон. Разликата е единствено 19 млн. лв., което не дава отговор на упования растеж на разноските. През 2021 г.с постановления на Министерския съвет бяха отпуснати спомагателни целеви средства, най-вече по стратегиите на учебните заведения, както и 1,7 млн. лв. за ограниченията против Covid-19.

По-голямата сума от държавната дотация за тази година е заложена за образованието - 173 млн. лв.,

за опазването на здравето, включително и за яслите - 18 млн. лв., за защита - 1,5 млн. лв..

- С какви пари ще разполага Община Пловдив през 2022 година, в случай че и при дейностите, които се финансират от локалните доходи, има доста по-високи разноски?

- Подготвяме бюджета, като ревизираме и проучваме доста деликатно сметките на всички звена. През предходната година имахме съвсем 226 млн. лв. за държавно делегираните действия и 192 млн. лв. бяхме възнамерявали от лични доходи, в това число с преходния излишък. В нашия бюджет за 2022 година предвиждаме

да завишим издръжката приблизително с към 30 %.

- Няма по какъв начин да няма нарастване на средствата, тъй като каквато активност и да се вземе, разноските са по-високи и за тока, и за горивата, и за материалите. Например - в общинското дружество „ Организация и надзор на транспорта” залагаме 30% нарастване на разноските, тъй като се подвигат цените и на консумативите, нужни за поддръжка на пътните знаци и маркировката, сигнализацията, светофарите, уличното осветяване, с изключение на дейностите, свързани с превоза. Също с 30% планираме растеж в бюджетите на другите общински предприятия, в дейностите по спорт, културата и всички звена, които се финансират от локалните доходи на Общината.

- Ще има ли нарастване на заплатите?

- Обсъждаме сега и вероятно

ще заложим в нашия бюджет от 1 април 10 % растеж на заплатите,

тъй като са доста ниски. Повечето чиновници в общинските предприятия, изключително в „ Чистота” и „ Паркове и градини”, са назначени на минимални работни заплати за страната.

- Какво е осъществяването на бюджета за 2021 година както за държавно делегираните действия, по този начин и за останалите, които се финансират от локалните доходи? Не видях да е оповестен годишният доклад.

- Подготвяме доклада и още не можем тъкмо да посочим какво е осъществяването на бюджета. Предстои да го публикуваме, откакто проучваме. Известно е, че

за предходната година имаме преизпълнение на данъчните доходи.

От налог МПС при проект 22 млн. лв. сме събрали 22 804 000 лв. с лихвите. При заложените налог придобиване 30 млн. лв. са импортирани по сметките на Общината 35 523 000 лв., т.е. с 5 млн. лв.. Преизпълнен е налог за недвижимо имущество - 27,2 млн. лв. при плануваните 26 млн. лв.. Повече доходи ни донесе и решението на Общинския съвет за петкратното нарастване на строителните такси, гласувано предходната година. В частта на неданъчните доходи имаме несъблюдение на проекта за постъпленията от общинската благосъстоятелност. Част от покупко-продажбите бяха спрени още при разглеждането им в Общинския съвет и ние не можехме да ги стартираме. В бюджета са импортирани към 2,3 млн. лв. при заложените 6 милиона.

- Как Общината ще покрива всички наложителни разноски?

- Все още не знам. Когато структурираме бюджета, само че може да отрежем някой по-голям обект от финансовата стратегия за икономии.

Няма по какъв начин да спреш Общината да престане да си прави отговорностите си

като примерно почистването на града, поддръжката на зелените площи, „ Траурни дейности” и така нататък Няма по какъв начин да съкратим служащите в най-многочислените ни предприятия „ Чистота” и „ Градини и паркове”. Реално в общинската администрация работят 300 чиновници, от които единствено 25 се устоят от локалните доходи, а всички останали - от страната. Още 300 души са назначени в шестте районни кметства.

Администрацията на Община Пловдив е 600 индивида

Всички други числа, които се посочват - 10 или 11 хиляди, включват чиновници във всички сфери - в учебните заведения, детските градини, обществените звена, културата, общинските предприятия, които правят значими за жителите услуги. Нека да припомня, че във финансирането на държавно делегираните действия Общината също взе участие със лични средства, с цел да усъвършенства качеството им. Тази година залагаме към 10,5 млн. лв., които би трябвало да заделим за дофинансирането.

- Правителството разгласи, че детските градини и ясли ще бъдат безвъзмездни от новата образователна година. Предвидена ли е държавна отплата за таксите в размер на 50 лв. на месец, която вие събирате в този момент от родителите?

- Засега не е одобрена формулата по какъв метод ще стане финансирането. Опасявам се, че още веднъж ние ще би трябвало да поемем всички заплащания, в случай че те не са планувани в държавния бюджет. Тази година от лични доходи предвиждаме 7,5 млн. лв. за детските градини и още 3 млн. лв. за яслите, или общо 10,5 млн. лв.. Тези средства ние поемаме от наши локални доходи. Отделно за 2022 година приготвяме настрана в бюджета за финансовите разноски средства за поправки на детски градини и учебни заведения.

- Ще има ли повече средства за градския превоз?

- Предстои да се взема решение този въпрос след обширно разискване.

- Има ли късмет държавната власт да усили дотациите за държавно делегираните действия, с цел да не се окаже Пловдив на алено?

- Заедно със Сдружението на общините водим доста усилени диалози с министерствата, обменяме си преписка, даваме оферти и се надявам, че ще бъдем чути и разбрани с съответното финансиране на държавно делегираните действия и обезщетения за скъпия ток. Въпрос е на воля да се реализира консенсус сред централната и локалните управляващи.

Величко Родопски е заместник-кмет на Община Пловдив с ресори „ Финанси и икономически действия “. До назначението си, повече от 12 години, той е помощник-ректор на Аграрния университет. Защитил е научна степен „ Доктор на икономическите науки “. Има опит в ръководството и контрола на финанси в Териториалната организация на НАП-Пловдив.Завършил е магистратура във Варненския стопански университет, компетентност „ Счетоводство и надзор “.
Свързани вести Бюджетът на Пловдив набъбва, само че без ясни хрумвания за развитие
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР