Г-н Игнатов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет

...
Г-н Игнатов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет
Коментари Харесай

Управлението на София непрекъснато е в авариен режим

Г-н Игнатов, какво ви стимулира да се кандидатирате за кмет на София, а не на родния ви град Варна? Смятате ли, че тук бихте имали по-голям триумф?

- Чувствам се подготвен да допринеса за актуалното развиване на София и превръщането й в същинска европейска столица. Живял съм и съм работил на доста места по света и знам, че София има голям капацитет, който би трябвало да бъде трансфорат в действителни и потребни резултати, посредством усъвършенствано и модерно ръководство с ясни правила и цели. За страдание през последните години следя едно неумело и некадърно общинско ръководство, което непрестанно е в „ спешен режим “ на оправдания от скандал на скандал, вместо да има ясна идея за реализиране на оптимални улеснения за своите съграждани. Изборът ми да пребивавам и да се кандидатирам тук е изцяло умишлен, защото имам вяра, че измененията на мисленето и действието стартират от столицата. Столичани имат право на умело ръководство, което да осъществя опциите на този град.

На формалното показване на вашата кандидатура говорихте какъв брой е значимо да се извърши административна промяна в Столичната община. Как си я представяте?

- Всяка промяна стартира с сериозен разбор на проблемите и подобен разбор е в основата на нашата предизборна стратегия. Следващата значима стъпка е въвеждането на ясни правила за бистрота и отчетност на активността на Столичната община и директни отговорности на чиновниците й. Тогава идва и най-сериозната стъпка, която до момента постоянно е пропускана – ежедневния надзор и оптимизация на работата, тъй че чиновниците да не бъдат претоварвани с несвойствени отговорности, а да се концентрират върху бързото и дейно решение на дилемите си, а жителите на София да получат качествени услуги. Целта ни ще е да се изчистят всички ненужни процедури, а останалите да бъдат опростени. Премахването на парадокса „ общината желае да й донесете записка от общината “ е моя персонална идея. Гражданите не са куриери на институциите и считам това за първостепенно. Ще въведем всички модерни осведомителни технологии за оптимално улеснение на хората и ще създадем по този начин, че всеки компютър или телефон да може да е точка на обслужване. Поради забавянето на националната електронна идентификация ще въведем значимата услуга Софийска електронна еднаквост SofiaID, върху която ще базираме цялата система за електронно ръководство на града и тя без старания би могла да стане основа на бъдещата национална електронна еднаквост. Всеки жител ще има профил в системата, където ще може от една точка „ без гише “ да поддържа връзка с всички административни структури на общината. Предвиждаме и опция със SofiaID жителите да могат да се включат в ръководството на града посредством отдалечено присъединяване в консултативни гласувания и подаване на отзиви и оферти. Ще създадем София цифров град, който еднообразно елементарно да обслужва административно и бизнеса и жителите и в който паркирането, превоза и другите услуги, в това число частни, ще бъдат осъществявани по електронен път. Ще създадем всички регистри електронни и ще отворим всички обществено налични данни на общината за прилагане от жителите и бизнесите. В днешно време към този момент всички осведомителни канали са цифрови, неприемливо е Столичната община да продължава да е хартиено-аналогова, а обслужването на жителите – първобитно.

Дигитализацията на работата на общината е от първостепенно значение за триумфа на цялата ни стратегия, по тази причина ще стартираме нашата осведомителна акция точно с тематиката „ София – цифрова столица “. За да бъде допустимо да осъществяваме тези ограничения без увеличение на налозите, подготвихме и основни промени в ръководството на общината и на нейните финанси с фокусиране върху потреблението на опциите на актуалните технологии. Тук най-важна е финансовата бистрота и дейното присъединяване на жителите в управлението на процеса. Ключовите цели на тези промени ще бъдат основаването на модерна и ефикасна администрация, транспарантна и отворена към жителите.

Професията на проектант ли е главното преимущество на вашата кандидатура? Кметът не би трябвало ли да е повече управител, админ, политик?

- Истинският проектант постоянно е визионер и диригент на огромен оркестър от висококвалифицирани експерти, с които дружно взема решение извънредно виновни и комплицирани задания. Тази подготовка и моят опит ми дават способността да резервирам взор върху цялото паралелно с фокусирането върху съответните елементи. Научил съм се да деля реализацията и на най-сложната задача на съответни поредни стъпки за сполучливото й осъществяване.

Как смятате, че ще се преборите с претенденти с богат политически опит - вероятно с Йорданка Фандъкова, с Мая Манолова?

- Възнамерявам да вляза в открит и почтен дебат с всички претенденти за визия за развиването на града. Гражданите заслужават акция, която да е отдадена на решенията за проблемите и която им дава опция за същински осведомен избор.

Столичани непрекъснато роптаят против некачествените поправки и "ремонтите на ремонтите ". Може ли да се пресече тази процедура? И по-точно да се пресекат кражбите ...

- Не мога да виждам неуспехите в осъществяването на основни планове, какъвто е ремонтът на бул. "Граф Игнатиев ", да вземем за пример. Най-жалкото е, че обстановката е сходна във всички браншове на активност на Столичната община. Имаме твърдото желание да изпълним ограничения за възстановяване на процеса по възлагане и надзор на публичните поръчки и забележителна метаморфоза на обществения указател на договорите, сключвани от общината. Както и реализирането на ефикасен надзор.

Кои проблеми на столицата би трябвало предпочитано да бъдат решени?

- Ние в „ Демократична България “ имаме вяра, че съществена цел на ръководството на града е да обезпечи по-добър живот на всички негови поданици и посетители. Това значи обезпечаване на качествена витална и околна среда. Ще се фокусираме върху съответни дейности, основани на положителните международни практики в ръководството и имаме желание да реализираме качествени резултати в границите на идващите четири години. Проблемите с качеството на въздуха, водата, превоза и напредването в града, казусът с равния достъп до обучение, това са все въпроси, които не търпят отсрочване.

Във ваши изявления споменавате огромното значение на екипа, който би трябвало да има един градоначалник...

- Вярвам, че софиянци ще гласоподават за най-полезните и качествени оферти, които ги засягат непосредствено, за подготвеност и темперамент в ръководството. Знаете, че някогашният арбитър от Софийския областен съд Методи Лалов ще оглави листата за общински съветници на „ Демократична България “ в столицата. Един извънредно кардинален и почтен човек, който постоянно намерено е заявявал позицията си и се бори безкомпромисно за възгледите си. Очаквайте в листата да видите още дейни, отдадени на идеята си хора, експерти, с които да формираме мощен екип за смяна.

Работили сте в Бостън, Ню Йорк, Сиатъл и Хонг Конг. Има ли неща, което бихте желали да приложите и у нас?

- Да, несъмнено. Точно моят опит и насъбраните познания по света ми дават убеденост, да се кандидатирам за този значим пост. Основното, което желая да реализира, е да създадем същите положителни условия за развиване на хората си тук, както в тези международни центрове. Българите в чужбина реализират доста за изумително къси периоди тъй като изискванията ги подтикват вместо да им пречат. Трябва да създадем същото, вместо да губим цялата си сила във вътрешни пречки и опълчване. София би трябвало да стане град на благоприятни условия, където всеки може да преследва фантазиите си. Град на свободни хора. Гражданите би трябвало да могат да вземат участие, да изискват и да способстват. Да се гордеят със своя град.

На какво съгласно вас се дължи "модата " на самостоятелните претенденти за кметското място?

- Аз съм специалист и жител, който разпознава своята политическа общественост. „ Демократична България “ е моята естествена гражданска и политическа общественост. А смяната изисква това - общественост, трайно политическо деяние в екип с ясна ценностна физиономия и ориентировка. Един кмет има потребност от екип от общински съветници и специалисти, с цел да осъществя програмата си. С „ Демократична България “ споделяме обща стратегия и полезности и е естествено да сме в един тим. Днешното ръководство на София е огледало на модела, по който се ръководи страната, ние ще извадим общината от този модел, който унищожава опциите на града. Важно е да се знае: Промяната стартира от София.

Борислав Игнатов приключва през 1995 година Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със компетентност „ Градоустройство “ и стартира работа като проектант на свободна процедура. През 1999 година продължава професионалната си кариера в архитектурното бюро William Rawn Architects в Бостън, Съединени американски щати. През 2001-а се реалокира в Ню Йорк, където работи по планове, свързани с построяването на лечебни заведения, университети и жилищни здания в една от най-големите международни архитектурни компании Perkins and Will Architects. Завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет. През 2007-а основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York. През 2009 година се завръща в България и работи по български и интернационалните планове. Някои, като Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building са отличени в редица издания по света и попадат в влиятелния архитектурен сборник 1000 European architects.

От 2016 година е определен за ръководител на Управителния съвет на Камара на архитектите в България. Той е един от създателите и бранителите на тезата, че Законът за устройство на територията би трябвало да бъде анулиран и на негово място да се одобри кодекс. Носител е на премията на Съюза на архитектите в България – 2010 година, 2012 година, премия на Министерството на културата „ Златен век “ 2013 година и още „ Архитект на годината “, „ Сталкер “, „ Животворна светлина “ и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР