..................Г-н Христов, според Вас има ли рискови играчи на застрахователния

...
..................Г-н Христов, според Вас има ли рискови играчи на застрахователния
Коментари Харесай

Гражданска отговорност трябва да поскъпне

..................

Г-н Христов, съгласно Вас има ли рискови играчи на застрахователния пазар? Очакват ли се нови банкрути?

- Ако би трябвало да имам вяра на изказванията на госпожа Ралица Агайн-Гури, че всички застрахователи са минали сполучливо стрес-тестовете, тогава бих успокоил читателите ви, че няма рискови играчи и не чакам повече банкрути. Но по-късно разтърсване на застрахователния пазар аз съм обезверен. Самата тя съобщи, че има и още проблематични застрахователи. Да се върнем във времето, когато вместо до 31 март 2015 година планът на новия Кодекс за застраховането беше импортиран в Народното събрание през септември и признат едвам в края на същата година. Тогава ми направи усещане, че ПРИЕМСТВЕНОСТТА, която съществуваше сред нас, някогашните ръководители на застрахователния контрол, е прекратена. Промените в плана на нов Кодекс за застраховането съзнателно бяха забавени и не бяха подложени на необятно публично разискване. Тези, които имахме съответни оферти и отзиви за рационализиране на законопроекта в полза на потребителите на застрахователни услуги, бяхме наречени "саботьори " и "дезертьори ". И въпреки всичко - с помощта на нас Народното събрание ограничи пълномощията на Ралица Агайн-Гури в качеството й на заместник-председател на КФН, управляващ ръководство "Застраховетелен контрол ", и ги трансферира на груповия контролен орган.

Не бяха признати обаче настояванията ни за унищожаване на непотребния към този момент стикер по наложителната застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите, който натоварва в допълнение застрахованите с към 14 млн. лева годишно. Не беше признато и предлагането ни за подписване на тази застраховката по интернет. Поради тези и някои други аргументи финансови специалисти, адвокати и всички предходни ръководители на застрахователния контрол поискахме оставката на Ралица Агайн-Гури, което обаче не се случи. Ако тогава някой ни беше чул, през днешния ден банкрути нямаше да има. И въпреки всичко поздравления за министър Горанов за решителното му искане на оставка на Ралица Агайн-Гури, с което да се поеме отговорност за създалата се сериозна обстановка. Да не забравяме, че с дейностите и бездействията си тя, умишлено или не, е създавала предпоставки за нарушение на националната сигурност на страната.

Полезно ли е това говорене по тематиката? Трябва ли нещо да се промени в нормативната рамка, с цел да се минимизират рисковете.

- Не единствено че е потребно, само че и неотложно. Случаят със ЗД "Олимпик " ясно сподели, че стопроцентовото имплементиране на европейските застрахователни наставления в българското законодателство не всеки път подсигурява пълнотата и качество на активността на застрахователния контролен орган. Затова се постанова предприемането на начинания от наша страна в съответните органи на Европейски Съюз за уточнение и разширение на някои застрахователни наставления, а в случай че се реши за належащо - и приемането на нови такива. Категорично би трябвало да се създадат основни промени в в този момент настоящия Кодекс за застраховането, ориентирани към по-рестриктивна политика в полза на застрахованите лица. Целесъобразно би било да се върнат въведените от предходния управляващ ръководство "Застрахователен контрол " на КФН Борислав Богоев условия за минимална междинна рискова награда при пресмятане на запасите и за ограничение на аквизиционните и административните разноски на застрахователя по наложителната застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите до 20% от цената на застрахователната награда, понижена с всички законово избрани такси, налози и отчисления. Само по този начин ще прекъсне порочната процедура да се връща част от комисиона. Също по този начин би могло да се разиска прекосяването на Национално бюро "Зелена карта " към Гаранционния фонд, както и членовете на УС на последния да се избират от страната като наложително в тях се включва експерт-представител на потребителите.

Оправдано ли е повишаването на наложителната застраховка "Гражданска отговорност " “ на автомобилистите?

- Категорично да, само че освен това би трябвало се държи доста деликатно сметка за нивото на стандарта на българските консуматори на този тип наложителна застраховка. Като учредения за това могат да се посочат: очертаващата се правосъдна процедура за увеличение на компенсациите по неимуществените вреди, както и разширеният кръг на лицата, имащи право да получават сходни обезщетения; към момента непреодоляната извънредно нездравословна процедура за приемане на обилни компенсации по тази застраховка от задгранични жители, ръководещи МПС с българска регистрация зад граница; предстоящата по пресмятане на самите застрахователи дупка от 800 млн. до 1.3 милиарда лева за покриване на загубите им по наложителната застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите. Не бива да се не помни също, че у нас цената на тази застраховка спрямо цените й в останалите страни членки на Европейски Съюз е неведнъж по-ниска и не подхожда в задоволителна степен на действително съществуващата квота на щетимост. Въвеждането на системата "Бонус-малус " и обвързването на риска по наложителната застраховка не с МПС-то и размера на неговия мотор, а със самия лидер и неговите качества значително могат да допринесат за решение на немалка част от в този момент съществуващите проблеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР