Евелина Милтенова е председател на Българската асоциация на дружествата за

...
Евелина Милтенова е председател на Българската асоциация на дружествата за
Коментари Харесай

Доверието в пенсионния модел не бива да се руши

Евелина Милтенова е ръководител на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО) от 6 декември 2018 година. Тя е натрупала дълготраен опит в сферата на банковия и финансовия браншове и вложенията, има задълбочени знания за финансовите пазари и бизнеса по ръководство на активи и портфейли в пенсионното обезпечаване и обезпечаване. През последните петнадесет години е заемала управителни длъжности като изпълнителен шеф с сектор "Ликвидност, капиталово банкиране, пазари " и ръководител на надзорния съвет на ръководещото сдружение в една от водещите пет европейски банкови групи в България - "Райфайзенбанк интърнешънъл ". От 2017 година тя е член на надзорния съвет на "Корадо (България) ". Кариерният й път преди този момент е минал през огромни интернационалните и български банкови институции като ИНГ Банк и Пощенска банка. Г-жа Милтенова е приключила "Финанси " в Университета за национално и международно стопанство като магистър и има добита професионална подготовка CFA от 2001 година. В момента е претендент MБА към Глобалната взаимна магистърска стратегия на Carlson School of Management, Minnesotta, USA и WU, Wien.

Г-жо Милтенова, Кодексът за обществено обезпечаване е най-променяният закон в България за последните 30 години - над 160 пъти. Това основава безусловно непредвидима среда за бизнеса. От друга страна, измененията най-често се вършат освен без присъединяване на пенсионните фондове, а зад тила им. Какви ограничения ще предприемете, с цел да се ограничи тази процедура? ]

- Ако упоменатото от Вас число по ревизирането на закона е тъкмо, това звучи обезпокоително. Промените и проверките на цялостната нормативна уредба и в частност на Кодекса за обществено обезпечаване се организираха от 2002 година до момента прекомерно постоянно и много небрежно. Въпреки това, изминавайки сложен път, българският пенсионен тристълбов модел последователно еволюира през годините и се доразви сполучливо. Положиха се съществени старания да се следва заложената философия, ориентирана към адресиране на разпознатите още тогава демографски несъответствия. Бе ясно осъзната и нуждата от така наречен втора пенсия, учредена на капиталопокривния метод. Преминахме през голям брой провокации и опити за невиждана трансформация на модела както в интервала 2009-2011 година, по този начин и през 2014-2015-а. Особено значимо е да се каже, че самите обезпечени към този момент осъзнават рестриктивните мерки на държавния първи дирек. Убедени са в нуждата на втори. В него имат опцията да натрупват лични средства в персонални партиди, които се влагат изключително деликатно от пенсионните сдружения. Целта на това струпване е да се реализира рентабилност посредством запазване на цената на парите. По този метод осигуряващите се във втория дирек допълват пенсионните си приходи в неактивните години. Динамиката на неочакваните промени - без бездънен прелиминарен разбор за евентуалните резултати върху всички заинтригувани лица, постоянно сме следили с известно терзание. Спокойната и предвидима среда е от основно значение за дълготрайното и доходоносно ръководство на нашите капиталови портфейли. Въпреки че нашите дейности са лимитирани, въпреки всичко БАДДПО и самите пенсионноосигурителните сдружения са дейни участници в работни групи взаимно с Национален осигурителен институт, общественото и финансовото министерства, КФН и синдикатите. В тези работни групи ясно показваме отзиви по отношение на втория и третия дирек. В този смисъл значително участваме в съгласувателния развой и го следим деликатно. Пример за това е, че още през цялото време при следващата смяна на КСО в края на 2018 година знаехме, че няма да е последната! Още през първите месеци на тази година - заради транспониране на нова европейска инструкция, би трябвало да се извърши и завърши най-малко още едно изменение. След което на дневен ред идва следващото. То от своя страна е обвързвано с окончателното оформяне на етапа за погашение на пенсиите посредством използване на нови финансови условия и установяване на границата на кредитоспособност. Голяма част от осъществените проверки на КСО през 2018 година трябваше да бъдат направени. Като образец мога да дам частта, обвързвана с вложенията. Сега чакаме да се предложи задоволително за промишлеността решение по отношение на последния детайл от уредбата, която контролира етапа за погашение на пенсии. Надяваме се кодексът да придобие тип, даващ постоянна правна рамка на Държавното пенсионно обезпечаване по финансови схеми.

Много наблюдаващи считат, че страната е мащеха за втория пенсионен дирек и се стреми да го източи за сметка на държавното пенсионно обезпечаване. А Вие по какъв начин оценявате нещата?

- Не бих се съгласила. Припомням настоятелно, че в края на 90–те години на предишния век страната бе в основата на основаването на настоящия модел и съответстващата регулаторна рамка. Тогава с изключение на солидарния тя вкара два спомагателни стълба - наложителен непринуден и изцяло доброволна форма на пенсионно икономисване. Прилагат се през цялото време и данъчни преференции. Ясно е и в този момент, че разходно-покривната методика на първия взаимен дирек продължава да е под възходящ напън вследствие на демографията и няма да може да обезпечи съответни пенсии на популацията. Рискът е, че във времето пенсиите ще стават по-ниски. По тази причина в интерес на всички е страната да поддържа стабилността и устойчивостта на в този момент настоящия модел, при който единствено наложителното събиране на пари в финансовите схеми и съчетаването им - а не опълчването на трите стълба, имат заряд да обезпечат почтени пенсионни приходи. Убедени сме в модела! Доверието в него не следва да се разрушава, а по-скоро да се доусъвършенства. Това би трябвало да стане в унисон с положителните практики и изменящи се законови уредби в европейската и международната пенсионни промишлености.

Какви ограничения ще предприемете, с цел да подобрите имиджа на втория пенсионен дирек и да отбраните ползите на частните фондове?

- Системата, законодателството и рестриктивните мерки работят добре. Сега се нуждаем от последните доработки при регламентирането на етапа на погашение, което е с висока значителност предвид на опцията, която биха получили обезпечените лица да видят действителната стойност на пенсионните си вложения. Важно е включването в нормативната уредба на повече и нови и капиталови артикули като многофондовите други възможности (мултифиндове), както е в други европейски страни - като да вземем за пример Хърватска, Австрия, Румъния и така нататък При този метод сдружението ще може да влага средствата в скъпи бумаги, което е съобразено с потребностите на другите категории обезпечени лица с разнообразни равнища на приемливост към риск и в директна взаимозависимост от възрастовия им профил. Неколкократно пенсионните сдружения са изразявали подготвеност да се включат посредством вложение в уместно структурирани артикули като целеви облигации за планове с висока значителност за инфраструктурата на страната или квазидялови преференциални принадлежности. Полезно и значимо ще е тази полемика с КФН и Министерството на финансите, както и в необятния състав на работните групи, да се възобнови.

"Доходността на пенсионните фондове е ниска заради високите такси и некадърното ръководство " - това е главното обръщение в хейтърските офанзиви. Отговорете оптимално изчерпателно на това нахлуване.

- Връщаме се още веднъж към тематиката за доверието. След съвсем 20 години настоящ тристълбов пенсионен модел е тъжно да приказваме за неосведомени лица. Въпреки непрекъснатите акции и интензивности на пенсионните компании неинформираността е доста осезаема. За страдание считам, че по явно конюнктурни и политически аргументи през миналите години са налице чести опити да се "очерни " системата на втория дирек. И на разнообразни равнища умишлено се внушават откровени лъжи. Да вземем за образец таксите, които са избрани категорично и в Кодекса за обществено обезпечаване. В продължение на последните пет години те са паднали с повече от тридесет % (от 5 до 3.75% при записване) и от 1 до 0.75% (за управление). Нека да припомня, че главните фактори, които въздействат върху повишаването в номинално изражение на всяка партида в универсалните фондове, са натрупванията върху действително импортирани вноски, интервалът на вложение и тяхната периодичност. Също по този начин изключително значимо въздействие има и фактът дали работодателят е осигурявал добросъвестно своя чиновник за всички интервали от неговия трудов стаж. Друг неподходящ миг бе ниският % на отчисления за осигурителна вноска, с който започва вторият дирек - 2%, който постепенно се повиши на 5 %. Първоначалното обмисляне в концепцията беше за 7% и даже за 10 %. Тоест темпът на повишаване на активите на пенсионните фондове от вноски бе занимателен. Същевременно на този декор таксите в последните години следват трайна наклонност на понижение. Тук законодателят е добре да насочва и ръководи деликатно този развой на понижение и във връзка с размера на пенсионните фондове и потребността да се задели спомагателен запас за покриване на възходящи административни и нормативни разноски. Припомням - с цел да е ясно, че през последните две години пенсионните сдружения поеха обилни разноски вследствие на наложените неведнъж по-големи годишни надзорни такси и в резултат на осъществените регулаторни прегледи на активите за задачите на европейския регулатор ЕИОПА и КФН.

Роден съм през 1961 година. Осигурявал съм се постоянно, без спиране. Какъв дял от общата ми пенсия би заела втората пенсия към деня на пенсионирането ми?

- Всеки случай е самостоятелен и би трябвало да се изследва и пресметна деликатно. Краткият отговор е, че втората пенсия е в директна взаимозависимост от размера на осигурителния приход, върху който сте правили вноски - дали са импортирани всички дължими вноски, какъв брой време са е натрупвал и капитализирал капиталовият приход във вашата партида. При Вас има възможност да се получи неподходящият резултат, годен за първите обезпечени. Те ще стартират да получават втора пенсия сигурно, само че казусът е, че са вложили единствено 20 години, т.е. единствено половината от нужните 35 или 40 години, заложени в началото при планирането на втория дирек. За 40 години плануваното заменяне първоначално беше за 20 до 25% от последния приход преди пенсиониране. При допускания за обезпечаване върху междинен застрахователен приход за целия интервал без спиране пенсията от универсалния пенсионен фонд - УПФ, като част от общата пенсия, най-вероятно ще е към 11 %. Ако през всичките години сте се осигурявали при оптимален застрахователен приход, втората пенсия би достигнала 13% от общия пенсионен приход. При Вас, както и при други обезпечени, родени сред 1961 и 1965 година, по-краткият период на натрупвания в партидата оказва огромно въздействие при пресмятането на втората пенсия от УПФ. Неблагоприятно се отразява и процентът на редукция за обезпечените в УПФ, който несправедливо понижава пенсията от първия държавен дирек.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР