- Г-н Хавальов, в програмата на партия Бригада са залегнали

...
- Г-н Хавальов, в програмата на партия Бригада са залегнали
Коментари Харесай

Арбен Хавальов, лидер на партия „Бригада“: Ще спасим и възродим българското село

 - Г-н Хавальов, в програмата на партия Бригада са залегнали 17 съществени цели. Една от тях е подпомагането на българското село, какви действителни ограничения оферирате?

- От 2007 година до през днешния ден, Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони е дал на Министерство на земеделието и храните над 6 милиарда евро, които са предопределени за подкрепяне на най-бедните хора в селата. Създадени са съответни ограничения и наредби, обаче резултатът е жалък. Говори се, че Държавна фирма „ Земеделие” постоянно е бил под контрола на Движение за права и свободи, чийто електорат са най-вече хората от селата. Освен финансиране на преработвателни предприятия за определени бенефициенти и охолни къщи за посетители, нищо друго не е направено. Хората в Родопите и Северна България не престават да отглеждат тютюн при изискванията от предишния век и като че ли това е твърда политика и култ на ръководещите от Движение за права и свободи. Производството на тютюн и до ден сегашен е главен занаят на огромен % от българските производители, а това не е инцидентно, защото има монопол на изкупуването му от едно само сдружение, което е под контрола на господин Делян Пеевски. Това е геноцид над българското село. Аз съм израснал на тютюневите поля и смяната на този модел е моя персонална идея. Ако ни се даде опция за смяна, първото нещо, което ще създадем е основаване на консултантски центрове във всяко село, като обучим локални специалисти, които да познават всеки гражданин на селото. Ще има финансиране за безусловно всяко семейство като финансова квота. Например, едно семейство има право на асимилиране на 50 000 лв. за закупуване на животни или засаждане на ниви. И това ще е годишна помощ, на база реализирани резултати. Така нивите ще се обработват дейно за сметка на настоящето писмено асимилиране на „ заплащане декар на площ” на монополисти, близки до властта. Хората няма да си отдават личните ниви на концесия заради липса на избор, а ще си отглеждат лична растителна продукция, с цел да си изхранват личните животни, закупени със средствата от тези помощи. В българското село още веднъж ще има стада с животни. През всяка последваща година на ново финансиране от по 50 000 лв. на семейство, хората към този момент ще могат да основават дребни производства с био артикули. Ще премахнем всички ГМО артикули и ще ограничим до най-малко всички вносни хранителни артикули от скотски и растителен генезис или ще задължим магазините да ги продават на цени в пъти по-скъпо от българските. Срамно е ръководещите политици, откакто унищожиха българското село, непрекъснато да повтарят, че имаме обезлюдени райони. Те не оферират нищо, а приказват красиво и неясно на хората. Европа дава милиарди за българското село. Същите тези хора се пробват да ръководят още веднъж. Това е печално.

- Ако това са действителности за какво не е направено досега?

- Наскоро гледах изявление със някогашния заместител изпълнителен шеф на ДФЗ Виолета Александрова, която публично разгласи, че в този фонд има към 5 лобита, които грабят парите и ги раздават на кметовете на властта. Същата разгласи обществено в ефир по какъв начин министъра на земеделието и храните Десислава Танева я принуждава да утвърждава планове единствено на кметове от ГЕРБ. В ограниченията за финансиране от фонда има общински и частни ограничения. Парите по общинските ограничения, които за една община са тринадесет милиона евро по ограничения 321 и 322 не стигат и се протяга ръка на частните ограничения, като се пренасочват парите планувани за най-бедните хора към кметовете. Кметът афишира социална поръчка на най-високата цена и над 60% от бюджета на плана се отклонява от основния реализатор и се раздават рушвети на властта. За това всеки изпълнителен шеф на фонд Земеделие е по-голям за властта от този на АПИ. Бригада ще промени системата. Нека общините да се финансират по други стратегии. Те нямат място в Програмата за развиване на селските региони.

- С какви други механизми може да се подкрепи на производителите на земеделска и животинска продукция?

- През последните години понятието производител на животинска и земеделска продукция стана нарицателно за огромните монополисти. Това са хилядите хектари на министъра на земеделието Десислава Танева, заводите за месо на „ Градус “ от Стара Загора и сякаш фонд Земеделие е основан само за тях и себеподобните им. Никой от ръководещите, а и от опозицията не съумя да се опълчи на този модел от системата и да се погрижи за народа. Партия Бригада ще промени модела като пари ще получават единствено най-бедните. Ние ще въведем нулеви налози за тези производители. Няма Данък добавена стойност, няма налог облага или налог дял. Няма да има никакви разрешителни режими за нашите производители на село. Властта посегна на опцията хората да си създават ракия в двора. Защо, като това е част от нашите обичаи и културно завещание. Аз обикалям всички региони в България и хората, които са си построили къщи за посетители ми се оплакват. Тъй като стана скандал с няколко къщи за посетители на лица, близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи, е назначена инспекция в народен мащаб от ДФЗ като всички почтени бенефициенти би трябвало да връщат на 100% усвоената дотация. Това е направено, с цел да се показа отчет пред одитиращия орган пред Европейския аграрни фонд, с цел да се смилят и да не вършат наказания, тъй като от това ще пострадат плановете на техните кметове. Именно за това унищожават елементарните хора и то за нарушавания свързани с отклонения от порядъка на 0,1 % от бюджета на осъществявания план. Това е геноцид над нашите братя и сестри по селата тъй като страната им взима поминъка, личната земя, която са дали за изграждане на къщата за посетители, а парите които връщат отиват назад в европейската касичка, с цел да се рефинансират планове на селата в Италия, Франция, Германия и другите европейски страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР