Г-н Дяксов, как се очертава финансовото състояние на държавното дружество

...
Г-н Дяксов, как се очертава финансовото състояние на държавното дружество
Коментари Харесай

Отражение върху потоците от полети имат и някои геополитически събития

Г-н Дяксов, по какъв начин се обрисува финансовото положение на държавното сдружение РВД в края на 2020 година - след близо 9-месечната рецесия в международната авиационна промишленост вследствие на пандемията от COVID-19?

- Безспорно, въздействието на пандемията върху цялостната активност на предприятието е извънредно съществено. Вследствие на наложените ограничения за ограничение на достъпа и напредването на хора и товари в международен мащаб въздушният трафик понижа фрапантно, което се отрази на всички участници в авиационния бранш, в това число на Директива за птиците РВД като снабдител на аеронавигационно обслужване.

За превъзмогване на неподходящите резултати, породени от пандемията, още в първото тримесечие на тази година предприехме дейности за обезпечаване на финансова резистентност на предприятието и за превъзмогване на икономическите последствия от рецесията. Капиталовата и оперативната ни стратегия бяхаприоритизирани. Наложи се да бъдат усъвършенствани разноските, включително и за възнагражденията наперсонала. В резултат на въведените ограничения предприятието е устойчиво и извършва в цялостен размер своите отговорности по главния му предмет на активност.

При първата вълна на COVID-19 самолетният трафик съвсем се занули “. С ега ситуацията е малко по-добро, само че въпреки всичко по какъв начин РВД съумява да компенсира тези големи загуби?

- Ситуацията се следи всекидневно, като са създадени сюжети за деяние при разнообразни проявления на рецесията. Екип от специалисти в Директива за птиците РВД непрекъснато прави разбори, въз основа на които се вършат прогнози в кратковременен и средносрочен проект. Следва да се означи, че тези прогнози на процедура се оказват по-близки до действителните равнища на трафика, в сравнение с прогнозите, които се разгласяват от „ Евроконтрол “ като главен източник на разбори на редовно равнище.

При мощно намалелия авиационен трафик РВД би трябвало да понижи аеронавигационните такси (за да бъде спазено правилото понижаване на цените при понижено търсене). От друга страна възможното понижаване на таксите би подкрепило в някаква степен стабилизирането на самолетните компании, върху които пада най-голямата тежест от рецесията с ковид. Но пък значително от тях получиха и мощна държавна поддръжка. В този смисъл, планирате ли понижаване на таксите ?

- Първо, бих желал да направя едно конкретизиране. Правилото за понижаване на цените при понижено търсене не е универсално и не може да се ползва за всяка активност.

ДПРВД е част от сериозната инфраструктура и би трябвало да продължи да предоставяобслужване, без значение от равнищата на трафика, т.е. небето би трябвало да остане отворенодори при мощно стеснен брой полети.

Всъщност, при тези равнища на трафик, таксата би следвало да бъде към два пъти по-висока от настоящата сега или с други думи: когато трафикът е невисок, таксата е по-висока. Това е належащо, с цел да се покрият разноските за поддръжка, които за нашата активност до доста висока степен са непрекъснати.

Следва да отбележа също, че таксовата единица в България е една от най-ниските вЕвропа. Директива за птиците РВД поставя старания и възнамерява да задържи равнището на таксата от 2019 година и през 2021 година. Това е спомагателна поддръжка за самолетните компании, които още при започване на рецесията бяха подкрепени с ограничения на европейско и национално равнище. Въз основа на решение на Временния съвет на „ Евроконтрол “ заплащането на такси за аеронавигационнообслужване при прехвръкване за интервала февруари-май 2020 година беше отсрочено с околоосем месеца. Подобна мярка бе подхваната и на национално равнище във връзка с таксите за обслужване в зоните и регионите на летищата. Извън това, както вярно отбелязахте, редица интернационалните самолетни компании - Луфтханза, Еър Франс и други, получиха съществени държавни помощи.

Още нещо за таксите. Ако погледнем от различен ъгъл, те са разходноориентирани и би следвало да покриват всички разноски за Директива за птиците РВД за обезпечаване на непрестанно и изцяло безвредно ръководство на въздушното придвижване.

- Както към този момент означих, още през първото тримесечие в предприятието бяха подхванати ограничения за справяне с неподходящите резултати от рецесията. Инвестиционните планове бяха приоритизирани, отчитайки тяхното въздействие върху активността на предприятието, като, несъмнено, продължаваме да изпълняваме плановете от стратегическо значение. Редуцирахме и оперативните разноски, и разноските за личен състав.

Що се отнася до непрекъсваемостта на главната активност, доста значима роля за обезпечаването й имаха подхванатите противоепидемични ограничения - по-специално въвеждането на обособени екипи от ръководители на полети, които да предоставятнеобходимото обслужване.

Изключително значимо е да посоча, че без значение от рецесията, Директива за птиците РВД продължава да дава безвредно и качествено аеронавигационно обслужване според всички европейски и национални стандарти.

К акви са упованията ви за идната година?

- Балансираните прогнози, които регистрират и информацията за основаването на ваксини против COVID-19, са за възобновяване на трафика от 2019 година докъм края на 2023 година и началото на 2024 година.

Извън пандемията, отражение върху потоците от полети на дълги и междинни дистанции имат и избрани геополитически събития. От значение за трафика, обслужван от Директива за птиците РВД, е политическото стабилизиране в региона на Близкия изток (Сирия, Ирак и Иран) и Нагорни Карабах, както и обстановката в Украйна.

Всички фактори, които въздействат на равнищата на обслужвания трафик, са обект на непрекъснат мониторинг.

Ще се отрази ли свиването на приходите на РВД на станалите към този момент обичайни акции за набиране и образование на претенденти за ръководители на полети?

- Кампаниите за набиране на ръководители на полети се организират според от оперативната нужда за кадрово застраховане на главната активност, като процесът по набиране и образование на бъдещите ръководители на полети е много комплициран и нескончаем. При сегашната обстановка те ще се организират по-рядко, като от голяма важност е освен пандемията от COVID-19, а и прогнозата за възобновяване на трафика.

На интернет страницата на предприятието се поддържа настояща информация за статуса на акциите по набиране на ръководители на полети.

На какъв стадий е работата за преконфигуриране на въздушното пространство и въвеждането на процедури и правила за УВД, поради все по-нарастващото потребление на безпилотни летателни апарати (дронове) ?

- Преконфигурирането на въздушното пространство е относително тривиална задача и можем да считаме, че тя е съвсем приключена. Полетите на дронове се извършват на по-ниски височини, като само наоколо до летищата се ползват доста ясни и прецизни критерии, с цел да се изключи вероятността от конфликт на дрон и аероплан.

По-интересен е въпросът с определянето на зони, в които не се позволяват или се лимитират полетите на дронове заради опасности, свързани със сигурността, персоналните данни, сериозната инфраструктура и така нататък Например вие ще допускате ли полети на дронове в периметъра на вашия дом или учебното заведение на вашето дете, и какъв е механизмът за постигане на публичен консенсус за изгодите и рисковете при потреблението на дронове?

Тези въпроси са водещи в работата ни по основаването на бъдещата система за ръководство на безпилотното въздушно придвижване и ние сме уверени, че дружно с поетапното въвеждане на правила, както от Европейския съюз, по този начин и от националните регулатори, използването на дронове ще става все по-безопасно, структурирано и привлекателно.

Навлизането на пазара на услуги вид „ летящо такси “ е нещо, което следим с огромен интерес ...

- От години такава услуга се реализира в Ню Йорк с обичайни хеликоптери и e в най-високия ценови клас. Дубай пък е образец за действителни вложения в „ градска въздушна подвижност “, само че в български условия евентуално подобен пазар ще възникне на по-късен стадий. Предизвикателствата пред въвеждането на транспорт на хора посредством управляеми или самостоятелни летателни апарати са свързани с сигурността на пасажерите и хората на земята, построяването на инфраструктура за кацане и политане, равнищата на звук от тези полети и други

Директива за птиците РВД ще взе участие с експертиза при решаването на настоящите проблеми, само че те са по-скоро в полето на бъдещите вложители в сходни услуги.

Какви са идващите стъпки за развиването на взаимния функционален блок за ръководство на въздушното пространство с Румъния DANUBE FAB?

- С сътрудниците от Румъния сме открили потвърдено работещи механизми за взаимна активност, което ни дава опция за непрекъснати координирани дейности по доста тематики. В подтекста на рецесията от COVID-19 сме в непрекъснат контакт, обменяме положителни практики, организационни и оперативни решения. Такива са да вземем за пример обезпечаването на непрекъснатост на услугите, отбраната на профилирания личен състав...

Участваме като DANUBE FAB в голям брой механизми за интернационално съдействие и успяхме да защитим пред европейските институции взаимни позиции по сериозни тематики - за превъзмогване на последствията от фрапантния срив на трафика. Паралелно с представителите на Румъния следим интензивно по какъв начин се развива предлагането на Европейската комисия за инспектиране на законодателния пакет за Единно европейско небе.

Категорични сме, че ролята и функционалностите нафункционалните блокове като DANUBE FAB следва да се запазят. Te бяха основани по самодейност на Комисията. Държавите вложиха в тях обилни експертни и финансови запаси и осъществиха съответни начинания - въвеждане на свободно обмисляне на полетите (free route), трансгранични браншове за обслужване, общи механически планове.

Иван Дяксов е приключил ВНВВУ „ Г. Бенковски “ през 1990 година със компетентност „ Ръководство на въздушното придвижване “. От тогава до в този момент работи в BULATSA , като e минал през всички работни места за ръководители на полети – Кула, Подход, Контрол и Ръководител промяна. Бил е зам. шеф „ Оперативна активност “ и шеф на центъра за обслужване на въздушното придвижване в София. Към днешна дата продължава да поддържа лиценза си на началник на полети на работно място „ София-Контрол “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР