Г-н Борисов, отново сме под прозорците ви - подаряваме ви

...
Г-н Борисов, отново сме под прозорците ви - подаряваме ви
Коментари Харесай

Манолова към Борисов: Подарявам Ви готов закон за колекторите

Г-н Борисов, още веднъж сме под прозорците ви - подаряваме ви подготвен законопроект за колекторите. Така Вие и вашите депутати ще можете да го внесете и гласувате, с цел да докажете, че не сте разпънали чадър над колекторските компании и сте на страната на жителите, а не на страната на стопански мощните ".

Това сподели при внасянето на законодателните оферти за регламентиране работата на колекторските компании водачът на Гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова през днешния ден пред Министерския съвет. Тя внесе проектозакона в постройката на Народното събрание до Министерския съвет в 11,00 ч. и задочно се обърна към премиера Борисов, че по този начин прави подарък за него и неговата парламентарна група.

Подарявам на премиера Борисов този законопроект за колекторите, с цел да постави юзди на колекторските компании. Това е идеална база за консенсус на всички политически партии в Народното събрание - по този начин ще покажат, че стоят на страната на жителите, а не гонят политически дивиденти, акцентира Манолова.

По думите й не може всеки осъждан и престъпно проявен да става колектор или чиновник в колекторска компания. Манолова добави, че по данни на Асоциацията на колекторските организации единствено за една година те са събирали вземания от жители по 1 221 227 случая за общо 1.4 милиарда лева при междинен размер на дълга от 1161 лева

Този законопроект ще даде глътка въздух на хората против рекета на колекторите, уточни Манолова и акцентира, че закони като този, значими за елементарните хората, са подминавани от политическите партии в Народното събрание. Преди съвсем година внесох закона за частния банкрут, само че той още не е признат, макар че по време на тази рецесия той би дал втори късмет на хората, даде образец Манолова.

Тя уточни, че в закона за колекторите е заложено условието те да имат най-малко 500 хиляди лв. капитал, да са регистрирани в специфичен указател, а надзор върху активността им да реализират КЗП, министърът на стопанската система и Българска народна банка - в случаите на задължения по лизинги, заеми и други Въвежда се още възбрана длъжникът да бъде издирван когато и да е в дома му, на работното му място, да бъдат унизени съседите му и фамилията му, да се лепят известия за дълга му на обществени места. Предвидено е също, задълженията да се събират, единствено в случай че длъжникът е склонен, не ги оспорва и е показал съответен колектор.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни сдружения, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да трансферират отговорностите на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всевъзможни други разходи при събирането на дълга, с изключение на главницата и законната рента. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и идващ колектор, изясни още Манолова.

Сред глобите, които тя изброи, са санкции за чиновници на колекторски компании до 1500 лева, а за самите колекторски компании 5% от оборота, само че не по-малко от 5000 лева, за всеки обособен случай на нарушавания. Проектозаконът променя и добавя шест свързани закона, сред които тези за отбрана на потребителите, потребителския заем, кредитните институции, електронните известия.

Манолова акцентира, че законодателните промени са адресирани до премиера Бойко Борисов, в качеството му и на ръководител на ГЕРБ, до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, с цел да влезе законът в действие допустимо най-скоро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР