- Г-жо Найденова, в ход е проектът: „Мерки за подобряване

...
- Г-жо Найденова, в ход е проектът: „Мерки за подобряване
Коментари Харесай

Всеки един от нас може да допринесе да се подобри качеството...

- Г-жо Найденова, в ход е планът: „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление “. Разкажете ни обаче каква е предисторията му, по какъв начин Пловдив съумя да се класира за това европейско финансиране?

- Пловдив е един от 7-те града в страната, които бяха утвърдени и получават европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Заедно със столицата София, Видин, Димитровград, Бургас, Смолян и Монтана.

С този план хиляди семейства в Пловдив, които сега се отопляват с дърва и въглища, могат да заменят старите печки с нови, които горят пелети, или с климатици. Могат също по този начин да се включат към Топлоелектрическа централа или газопреносната мрежа.



Елена Найденова, основен специалист в Дирекция “Екология и ръководство на отпадъците” в Община Пловдив

Пловдив завоюва тези европари за осъществяване на ограниченията, които заложихме в Общинската стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Без тази стратегия ​- структурата, визията, критериите и детайлите - нямаше да бъдем включени в това непосредствено даване на безплатна финансова помощ от страна на ръководещия орган на Оперативна програма „ Околна среда “.

- Пловдив постоянно влиза в класациите за градове с замърсен въздух. Кои са главните замърсители?

- Основните фактори, които въздействат на чистотата на атмосферния въздух в Пловдив, са твърдите горива, транспортният бранш, подсилвани от характерните климатични особености на града ни. 71,6 % от замърсяването с фини прахови частици се дължи на битовото отопление, 6,9 на 100 - на превоза. Едва 0,5 % идва от индустрията.

Територията на община Пловдив е избрана като регион, който в избрани случаи се следят превишения на равнищата на замърсители като ФПЧ10, ФПЧ2.5, ПАВ и азотен диоксид (в непосредствена непосредственост до главните пътни артерии).

Извършва се непрестанен 24-часов мониторинг на качеството на атмосферния въздух в града посредством двата пункта: „ Каменица “ и ЖР „ Тракия “. В тази връзка от началото на 2021 година са регистрирани главно превишения на пределната стойност на средноденонощната норма (ПС на СДН) по индикатор фини прахови частици 10 (ФПЧ10):

в АИС „ Каменица” - пункт, отразяващ общия декор на замърсяване в града, са регистрирани 23 бр. превишения на ПС на СДН.

в АИС ЖР “Тракия”- пункт, отразяващ замърсяването в непосредствена непосредственост до пътното платно, са регистрирани 37 бр. превишения на ПС на СДН.

Пунктовете са част от построената Националната система за мониторинг на атмосферния въздух на територията на България, като информация от тях постъпва в действително време.

Съгласно данните от Годишния бюлетин за КАВ за последните години, оповестени на интернет страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, се резервира наклонността за възстановяване на качеството на въздуха на територията на общината:

Налице е реализиране на нормите за средногодишната централизация по индикатор фини прахови частици (ФПЧю) в АИС „ Каменица “.

Постигнатото е резултат от напъните на всички страни, имащи отношение към опазването на чистотата на въздуха. Независимо от това Община Пловдив продължава интензивно да надгражда в осъществяване на условията на законодателството за реализиране и поддържане на пределната стойност на средноденонощната стойност по индикатор ФПЧ10 в норма.

Добре е да се знае, че по индикатор ФПЧ10 средноденонощната норма е
50 mg.m3, която не би трябвало да се надвишава повече от 35 пъти за календарна година. Анализите демонстрират, че за Пловдив превишенията по този индикатор са главно през зимния интервал - в интервала октомври-март. По това време от годината те се обуславят главно от въздействието на излъчвания от избора на семействата на горива, употребявани за битовото отопление, и по-малко на излъчвания от транспортния поток. Освен това среднодневните равнища на концентрациите през студените месеци трайно се задържат при неподходящи условия за разпръскване в атмосферата (ниска скорост напразно, висока мокрота, съществуване на мъгли, температурни инверсии и други специфики). Като доказателство ще дам единствено един образец: за 2020 година за интервала 01.04.2020 година до 31.10.2020 година има регистрирани общо 5 бр. превишения на пределната стойност на средноденонощната норма (ПС на СДН) по индикатор ФПЧ10. Подобна наклонност е поддържана за последните години.

- Откъде идват тези положителни резултати?

- Подобрението идва от комплексните действия, които се извършват от другите общински предприятия. Всички те поставят грижа за възстановяване на инфраструктурата на града, както и за всекидневното разчистване и миене на уличната мрежа. Тези предприятия обновяват техниката си. Пясъкът към този момент се изключва при зимното поддържане на града, тук можем да прибавим и грижите за новото озеленяване в града. Важен миг е, че огромна част от общинските административни здания ​- учебни заведения и детски градини - са газифицирани. Градският превоз, който по принцип не е общински, пък съблюдава едни високи критерии, които сме наложили по отношение на превозвачите.

Общинската администрация реализира прецизен надзор върху неконтролираното изхвърляне и изпускане на газови излъчвания, субстанции и материали, които водят до отделянето на излъчвания, неприятни миризми и замърсяване на атмосферния въздух. В този смисъл при нарушаване на разпоредбите Общинският инспекторат, при нужда и районните администрации, както и структури от други ведомства (РЗИ, РИОСВ-Пловдив и др.), правят взаимни инспекции за реализиране и налагане на надзор.

- И въпреки всичко можем ли да обособим зони в града, които са по-рискови във връзка с чистотата на въздуха?

- Може да се каже, че най-сериозно е замърсяването в регионите „ Източен “ и „ Северен “. Това са резултатите от направеното математическо моделиране, което регистрира разпръскване на ФПЧ на цялата територия на общината. Също в избрани дни и в „ Централен “, където се следи завишение на нормите и поради трафика. Неслучайно Община Пловдив към този момент работи по подготовката на възбрана за достъп на остарели коли в центъра.

Това са така наречен зони с ниски излъчвания. Бих желала да обърна внимание, че те биха могли да бъдат насочени и с включени ограничавания и рестрикции по отношение на потребление на уреди и горива за отопление, употребявани от популацията. Ето за какво реализацията на този план е значим за популацията и ръководството на града. Законът за чистотата на атмосферния въздух дава това право на общинските препоръки.

Зоните с ниски излъчвания на нездравословни субстанции могат да се вкарват посредством налагане на ограничения, забрани и ограничавания. Планираме със съдействието на пунктовете за механически прегледи да се маркират колите със специфични стикери, които ще ги категоризират във връзка с нездравословните газове. След това с камери ще бъдат следени колите, които нямат право да влизат в тези зони. Особено в дните, когато замърсяването с фини прахови частици надвишава допустимите концентрации.

- Колко семейства в Пловдив употребяват твърдо гориво за отопление?

- Около 24 хиляди семейства в Пловдив се отопляват на твърдо гориво - това най-малко демонстрираха данните на Национален статистически институт от последното броене в страната през 2011 година Към днешна дата цифрата евентуално е напълно друга. Точните данни ще са налични след идното броене през 2021 година.

Процесът е сложен и муден. От една страна, замърсяването на въздуха е резултат от някои действия, които човек може или не може да си разреши - финансово. Например аз желая да се отоплявам на Топлоелектрическа централа, само че не мога да си разреша да заплащам сметките, по тази причина употребявам твърдо гориво. Ето за какво това е проблем освен на ​община Пловдив, а и на множеството по-големи или по-малки общини в България. В случая социално-икономическият статус на популацията не е за занемаряване - в противен случай. По същия метод е въпросът с качеството и екологичния стандарт на колите и желанията на популацията. В последна сметка, доста е значимо желанията да съответстват с опциите.

Елена Найденова е основен специалист в дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ в Община Пловдив от 2005 година досега. Тя е магистър-еколог от Аграрния университет в интервала 1995 година - 2000 година Магистър по Управление на планове ВТУ-София в интервала 2018 -2020 година

Участие като специалист в план на Европейска комисия, Европейска организация по околна среда, Генерална дирекция „ Околна среда” „ Аir implementation pilot”, Копенхаген, Дания, в който през 2013 година Община Пловдив е определена да взе участие като единствен представител за България.

Участие като ​ръководител-проект по ОПОС за план „ Разработване на „ Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на ​община Пловдив “ и План за деяние към същата за интервала 2018 - 2023 г.”

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР