Г-жо Иванчева, защо вчера търсихте адвокатска помощ през фейсбук? От

...
Г-жо Иванчева, защо вчера търсихте адвокатска помощ през фейсбук? От
Коментари Харесай

Десислава Иванчева пред Фрог: 20 адвокати се обадиха, за да ме защитават безвъзмездно по делото за мярката

Г-жо Иванчева, за какво през вчерашния ден търсихте адвокатска помощ през фейсбук?

От профилирания углавен съд ми бе назначена дата за съвещание, на което да се гледа мярката ми за задържане. Желаех тя да е по-лека от домакински арест. Тримата ми юристи, които ме пазят бяха споделили на съда, че са в неспособност да се явят в този ден и час поради други съществени каузи, по които са бранители. Те помолиха съда да отсрочи делото с един час напред, обратно или в различен ден. Съдът застана на твърдата позиция, че няма да направи изпитание да реалокира датата. Това е тип принуда, тъй като три години съм в правосъдна зала и виждам, че до момента съдът се съобразяваше със заетостта на юристите. Съдът отхвърли да направи взаимни отстъпки и по тази причина ми се наложи да потърся помощ през обществените мрежи.

Откликнаха ли доста хора за вашия апел за помощ?

Много хора се отзоваха и мощно се развълнувах. Над 20 юристи се обадиха, с цел да ме пазят безплатно, тъй като знаят, че аз не работя и съм затруднена. Искаха да бъдат мои бранители поради идеята, че истината и справедливостта би трябвало да победят.

Съдът, обаче реши, че ти ще останеш под домакински арест. Какви бяха претекстовете на магистратите?

Моите юристи, както и аз изложихме три аргументи, с цел да остана под домакински арест. Първата е да не се укрия от правораздаването, втората да не окажа напън върху очевидци и третата да не се извърши ново закононарушение. Всички тези учредения са несъотносими за мен, тъй като няма по какъв начин да окажа напън, нито да извърша друго закононарушение. Укриването в никакъв случай не е било на дневен ред на разглеждане от съда и в никакъв случай не е имало по отношение на мен такива подозрения. Не може единствено поради тежестта на обвиняването да се извърши това прекалено задържане. Аз и надлежно за госпожа Биляна Петрова сме две години под домакински арест. Това се равнява на една година ефикасна присъда. Като прибавим 8 месеца арест и към 1 месец затвор излиза, че ние сме излежали 2 години дейно присъдата. В случая виждаме по какъв начин безпардонно се погазват човешки права.

Делото мина на втора правосъдна инстанция. Излязоха ли претекстовете към решението?

Миналият понеделник ни връчиха претекстовете, които съвсем 9 месеца чакахме. В известието написа, че единствено за една седмица би трябвало за една седмица да напишем касационната тъжба, което е неуместно. Девет месеца магистратите са мислили претекстовете, изложени в 272 страници. Как може да се оборят тези претекстове за една седмица?! Вчера завърши периода и отчасти обжалвахме с конкретизиране, че та трета правосъдна инстанция ще изложим и допълнението към опровержение на претекстовете.

Да чакаме, че скоро време делото ще стигне Върховен касационен съд?

Да, чака се, най-малко съгласно моите юристи, до 10 дни ще се избира новият правосъден състав на Върховен касационен съд. Надеждата ми е много огромна, че това е съд, който няма нищо общо с поръчковия профилиран съд. Но да не забравяме, че там работят хора. Вижда се, че основният прокурор Иван Гешев е валяк и мачка всичко. Допускам, че и на трета инстанция има съдии, които ги държи според. Въпреки това съм сигурна, че във Върховен касационен съд има същински и читави съдии. Моля се на Господ да ни помогне да попаднем на тях, с цел да може в действителност да има правораздаване и положителното да победи.

Какво вършиме толкоз месеци, до момента в който сте под домакински арест?

Три години е много съществено задържане. Психически мъчно се изискан на това ограничаване – не можеш да общуваш обикновено, не можеш да отидеш до магазина, до парка. На мен ми се желае, живот и здраве, в случай че съм свободна, да отида в гората в същинския смисъл. На някоя хижа. И колкото и смешно да звучи - да прегръщам дървета, с цел да се зареждам позитивно. Истината е, че мъчно се оцелява в моя случай, защото съм и сама. Самотата ме смачква, а не битката в съда. В съда акцентирах, че на мама й се постанова да се реалокира да живее отвън София по здравословни аргументи. Тя е на 78 година с голям брой съпътстващи болести. Иска да живее на вилата ни в Етрополе, която е издигната през 70-те години на предишния век благодарение на татко ми. Да поясна, че половин декар е двора, да не се пуснат клюки, че имам имение. Чистият въздух й е необходим в този момент. Пък и да се избегне коронавирус обстановката. Да не забравяме, че тя, паралелно с мен, претърпява и излежава надали друг затвор и тези физически и душевен репресии. Даже може да се каже, че и тя е в три-годишен домакински арест като мен, защото е нарушено нейното право на напредване и независимост. Тя се преценява с мен, защото ме отглежда и се грижи за мен. В закона има дупка какво се случва с хората, които са под домакински арест, а в това време са сами и нямай кой да ги обгрижва. Не е ясно и какво се случва с хората, които като мен три години са без работа и нямат огромни финансови спестявания. Имам една банкова сметка, нищо, че прокуратурата беше споделила друго нещо. Видно от документите, сумата, която имам в нея е относително дребна и естествена за един притежател на дребна транспортна компания. Сумите в сметката привършват. Трябва да ми се смени мярката, с цел да мога да се оправя с проблемите. При 20 годишна присъда на първа инстанция не съм си нарушила мярката. Сега за 8 години на втора правосъдна инстанция, от които две излежани и положително процесуално държание, мисля, че съм потвърдила, че не съм рискова. Мисля, че съдът можеше да бъде рационален и хуманен, а не да се възползва от управляващи да ме задържа.


Казвате, че 9 месеца чакате претекстовете за решението ва втората правосъдна инстанция. Не ви ли се коства много дълъг интервал?

Имам възприятието, че делото преднамерено се бави, с цел да може да изтече мандата на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който всички познаваме като правилен и спазващ законите ръководител. В адвокатските среди се разяснява, че арбитър Ушев го приготвят да размени арбитър Лозан Панов. Това би било доста рисково за демокрацията на страната ни. Ако арбитър Ушев стане ръководител на Върховен касационен съд, ситуацията ще стане деспотично и много репресивно. Няма да има никаква народна власт. За нас също ще е рисково, тъй като това значи, че ние ще бъдем наказани, унищожени и няма да забележим правдивост.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР