Г-жа Галина Георгиева е Директор на ЧСУ “Цар Симеон Велики.

...
Г-жа Галина Георгиева е Директор на ЧСУ “Цар Симеон Велики.
Коментари Харесай

Галина Георгиева: За децата днес е много важно да са подготвени за професиите на бъдещето

Г-жа Галина Георгиева е Директор на ЧСУ “Цар Симеон Велики ”. Дългогодишен учител по математика, тя е приключила физика и математика в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски ”. Специализирала е в Софийския университет и по интернационалните стратегии. Има дълготраен опит в частни и държавни учебни заведения като преподавател по математика и заместник-директор по образователна активност. 

От дългогодишната Ви процедура в просветителната система - кои са  главните преимущества на образованието през днешния ден?
Едно от най-големите преимущества на актуалната просветителна система е опцията тя да излезе от рамките на обичайното образование посредством нововъведения и внедряване на технологии. Учебните стратегии са ориентирани към повишение на компетентностите на учениците, а прибавянето на технологии способства и за прекарванията в класната стая. Не по-малко преимущество е и съществуването на конкуренция сред учебните заведения, което трансформира настройките и визиите за образованието.
Как се трансформират децата във времето и какво изисква това от учителите и  учебното заведение като цяло?
За децата днес е доста значимо да са готови за специалностите на бъдещето. Пред тях стои задачата да усвояват познания и умения, които ще им бъдат потребни в 21 век. Днес учебното заведение и учителите не са главен източник на информация за разлика от не чак толкоз далечното минало. Днешните деца имат достъп до информация по доста и разнообразни канали. Необходимо е учениците да могат да я употребяват за своето рационализиране, да бъдат насочвани да учат, като развиват своя гений и своите мощни страни. Затова е належащо учителите и учебното заведение интензивно да работим в тази посока.
Ние в ЧСУ “Цар Симеон Велики ” сме обединени към 7 умения, които считаме, че са скъпи за бъдещото развиване на нашите възпитаници. Работата за построяването им е задача на всеки преподавател и член на нашия екип. Себепознанието и развиването на нашите мощни страни, логическото мислене, правене на връзки, заключения и изводи, информационните умения, гражданското обучение и дейната позиция, творчеството, световното мислене за виновен метод на живот в естетика с околната среда, физическа интензивност и умения за здравословно хранене и грижа за тялото са полезностите, които изповядваме и към които приобщаваме нашите възпитаници.
Във Вашето учебно заведение какви нови способи и подходи употребявате?
Иновациите в ЧСУ “Цар Симеон Велики ” са свързани с внедряване и потребление на нови способи в преподаването. Фокусираме част от работата си върху проблемно-базираното образование, предлагащо друг метод при преподаването от обичайния. Учениците работят в дребни групи (от 10 до 15 ученици), като главната концепция е практическото да излезе на напред във времето пред теорията, решавайки същински и значими житейски проблеми.
Тази година стартираме въвеждане на “Училище в облака ”, с което надграждаме всички употребявани досега способи на преподаване и организация на образователната активност. Планираме да въвлечем петокласниците в Гугъл Classroom за по-бързата им акомодация, преминавайки от начален към прогимназиален стадий. Това ще им даде опция да провеждат образователните си запаси на едно място и да имат достъп до тях на всички места и когато и да е. Ще направи прекарването им в класната стая забавно с фокус върху персоналната им мотивация и самоорганизация за учене. По този метод ще се оптимизират  времето и осъществяването на поставените  задания и домашни работи. Това е въодушевено от потребностите на учениците при реализиране задачите на проблемно-базираното образование, поставящо ученика в центъра, а учителят е единствено негов наставник.
Най-новата ни цел е внедряването на модела “Едно към едно ” за гимназия, който сплотява дейното потребление на приложенията на Гугъл for Education за насърчаване на съществуващите към този момент новаторски практики и за основаването на нови такива. Тази просветителна промяна има ясна цел в синхрон с условията на сегашното и с взор в бъдещето. Предимствата на работа с Chromebook и “облачната технология ” са свързани с бързото развиване в международен мащаб на технологиите и желанието ни нашите възпитаници да бъдат уверени в работата си с тях. Възможен е цялостен надзор над наличието с стеснен достъп до уеб сайтове и приложения. Друго предимство, което дават тази технология, са отличните условия за развиване на екипна работа. Истинско премеждие е да влезеш в света на Гугъл Expeditions. Приложението се употребява в часовете по Природни и Хуманитарни науки, като учениците се учат освен да вземат участие в експедиции, само че и да водят и основават такива.
Този модел разрешава и достъп до цялото наличие, което интернет предлага,  трансформира образователния час и прави ученето мечтано и налично. Технологиите стартират да работят действително за компетентностите на учениците и ги прави конкурентни на международно равнище.
Учебният развой, динамичността в клас, дисциплината - кои са основните  провокации пред учителите през днешния ден? И по какъв начин успявате да методите, за  да ги решавате?
В ЧСУ “Цар Симеон Велики ” имаме вяра, че учениците ни би трябвало да бъдат готови да учат през целия живот, а не по какъв начин да вземат изпит. Считаме, че това е основното и най-значимо предизвикателство пред актуалния преподавател. От учителя се изисква да реализира просветителните резултати, които идват от рамката на МОН, да вплете новите технологии, които улесняват работата му, да дава противоположна връзка и да поддържа връзка с учениците и родителите, да възнамерява раздели, уроци, планове, да взе участие и провежда образования и методически групи, да се учи в придвижване, да мисли по какъв метод да преподаде материала, тъй че да е потребен на учениците му, да предизвика мислене и да развива уменията им. Нелека е задачата, само че единствено през съдействие в екипа, намерено шерване и предпочитание за учене може да сме най-полезни за нашите възпитаници. Считаме, че се оправяме.
Ние сме задоволени, че учениците идват с готовност на учебно заведение, не се опасяват да опитват, да изричат мнение, да питат, да творят. Ползваме анкета за проучване на прекарването на учениците в класната стая и на база на нея подхващаме дейности за усъвършенстване на образователния развой. За постигането на прогрес и  триумф учениците би трябвало да се усещат в спокойна и възпитаваща образователна среда, която при нас излиза от класните стаи и ще я намерите и по коридорите и фоайетата, в зоните за отдих и спорт. За да бъде образователният развой креативен и разрастващ обособения възпитаник в най-силните му страни, а спортните занимания – дейни, при най-малките работят и помощник-учители, а екип за подкрепяне на личностното развиване (опитни психолог, логопед, ресурсни учители, ерготерапевт) се грижи за децата със специфични потребности.
  Как успявате да мотивирате и притегляте най-хубавите учители?
В учебното заведение работи обединен тим от експерти с друг опит и разнородни новаторски хрумвания, които споделят общи визия, задача и полезности. Учители, които преподават дейно, могат да слагат високи критерии. Разчитаме на мрежата ни от партньорства, с цел да намираме най-хубавите експерти. Опитваме се да сътворяваме благоприятни условия за развиване в екипа, тъй че и учителя да има отговорности и опция за учене и развиване. Участваме в образования. Окуражаваме предприемачеството и проактивността.
Ето да вземем за пример през вчерашния ден, две от нашите сътрудници след 2-месечно писане на писма откриха учебно заведение с точния на нашето профил (споделяме общи визии и полезности за развиването на учениците), с което бихме желали да си сътрудничим. Празнуваме празници дружно и даже в натоварените дни намираме време, с цел да се подкрепим. Своевременно се стремим да реагираме на повдигани въпроси. Вярваме, че учителите би трябвало да имат свободата да творят и да изявяват качествата си, по тази причина се стремим да я осигуряваме.
Как си тръгвате, в края на работния ден, от учебно заведение?
С желанието на следващия ден да се върна там, където съм била  днес, а не на друго място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР