Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на

...
Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на
Коментари Харесай

Ето какво пише в лидерската декларация от срещата на върха на Г-20

Г-20 одобри консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се заобикаля осъждането на Русия за войната в Украйна, само че всички страни се приканват да се въздържат от потреблението на мощ за завладяване на територия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Председателят на страната хазаин Индия Нарендра Моди разгласи, че декларацията е била призната в първия ден от срещата на върха този уикенд. Консенсусът пристигна изненадващо, защото групата е надълбоко разграничена във връзка с войната в Украйна, като по-рано западните страни упорстваха за мощно наказание на Русия в лидерската декларация, до момента в който други страни упорстваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни стопански въпроси.

" Призоваваме всички страни да съблюдават правилата на интернационалното право, в това число териториалната целокупност и суверенитет, интернационалното филантропично право и многостранната система, която подсигурява мира и стабилността ", се споделя в декларацията. " Приветстваме всички подобаващи и градивни начинания които поддържат постигането на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна ", се споделя още в нея.

" Използването или опасността за потребление на нуклеарни оръжия е неприемливо ", се споделя също в декларацията.

В лидерската декларация се приканва и за използване на черноморската самодейност за безвреден транспорт на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се отдръпна от съглашението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните претенции за използване на редом съглашение за облекчение на разпоредбите за съветския експорт на храни и торове.

" Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да реализираме консенсус по отношение на декларацията от срещата на върха на водачите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация ", съобщи Моди пред водачите в Делхи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън и държавни и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната до момента пречеха на постигането на съглашение по даже едно официално съобщение от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година. 

В лидерската декларация се споделя, че групата се е съгласила да прегледа казуса с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и междинни приходи " по един ефикасен, изчерпателен и последователен метод ", само че не се загатва нов проект за деяние.

В нея се споделя и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развиване, като в същото време е било признато предложение за по-строго контролиране на криптовалутите.

Също по този начин е било реализирано единодушие, че светът се нуждае от на ниска цена финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона $ годишно, както и от висок дял на силата от възобновими източници в първичния енергиен микс.

В изказването се приканва и за ускорение на напъните за последователното понижаване на силата от въглища, само че се прибавя, че това би трябвало да се направи " в сходство с националните условия и като се признава нуждата за поддръжка за обективен преход ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР