Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на

...
Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на
Коментари Харесай

В лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 се избягва осъждането на Русия за войнатa

Г-20 одобри консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се заобикаля осъждането на Русия за войната в Украйна, само че всички страни се приканват да се въздържат от потреблението на мощ за завладяване на територия, съобщи Ройтерс.

Председателят на страната хазаин Индия Нарендра Моди разгласи, че декларацията е била призната в първия ден от срещата на върха този уикенд.

 

Консенсусът пристигна изненадващо, защото групата е надълбоко разграничена във връзка с войната в Украйна, като по-рано западните страни упорстваха за мощно наказание на Русия в лидерската декларация, до момента в който други страни упорстваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни стопански въпроси.

 

" Призоваваме всички страни да съблюдават правилата на интернационалното право, в това число териториалната целокупност и суверенитет, интернационалното филантропично право и многостранната система, която подсигурява мира и стабилността ", се споделя в декларацията. " Приветстваме всички подобаващи и градивни начинания които поддържат постигането на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна ", се споделя още в нея.

 

" Използването или опасността за потребление на нуклеарни оръжия е неприемливо ", се споделя също в декларацията.

 

В лидерската декларация се приканва и за използване на черноморската самодейност за безвреден транспорт на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се отдръпна от съглашението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните претенции за използване на редом съглашение за облекчение на разпоредбите за съветския експорт на храни и торове.

 

" Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да реализираме консенсус по отношение на декларацията от срещата на върха на водачите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация ", съобщи Моди пред водачите в Делхи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън и държавни и държавни ръководители от целия свят.

 

Различните възгледи за войната до момента пречеха на постигането на съглашение по даже едно официално съобщение от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

 

В лидерската декларация се споделя, че групата се е съгласила да прегледа казуса с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и междинни приходи " по един ефикасен, изчерпателен и последователен метод ", само че не се загатва нов проект за деяние.

 

В нея се споделя и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развиване, като в същото време е било признато предложение за по-строго контролиране на криптовалутите.

 

Също по този начин е било реализирано единодушие, че светът се нуждае от на ниска цена финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона $ годишно, както и от висок дял на силата от възобновими източници в първичния енергиен микс.

 

В изказването се приканва и за ускорение на напъните за последователното понижаване на силата от въглища, само че се прибавя, че това би трябвало да се направи " в сходство с националните условия и като се признава нуждата за поддръжка за обективен преход ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР