Футболните запалянковци са по-различни от всички останали спортни запалянковци. Останалите

...
Футболните запалянковци са по-различни от всички останали спортни запалянковци. Останалите
Коментари Харесай

Според БФС въвеждането на поименни билети е възможно, фенклубовете питат как, след като някои стадиони нямат трибуни

Футболните ентусиасти са по-различни от всички останали спортни ентусиасти. Останалите спортни надпревари се организират главно в зали и там пропускателният режим е малко по-строг. Футболното безчинство е в директна взаимозависимост от респекта на обществото към органите за сигурност и към реда и порядките като цяло. За страдание, в България респектът към закона не е на нужното равнище.
Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ Камен Костадинов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз във връзка случая на мача „ ЦСКА-Левски “ преди седмица, когато бяха ранени двама чиновници на жандармерията и последвалите оферти за законови промени.  Той е безапелационен, че би трябвало да се търси самостоятелна виновност на причинителите на хулигански прояви:

„ Абсолютно съм склонен с моите сътрудници, че не трябва футболните клубове и техните фенклубовете да носят някаква групова виновност. Има към този момент, в 21 век, задоволително надеждни механически средства. Има създаден програмен продукт, който при заложени избрани физиономии на лица, за които е известно, че неведнъж са нарушавали закона, могат да не бъдат допускани изобщо до стадиона. Тези механически решения са скъпи, само че не чак толкоз скъпи, че да не може да си ги разреши страната. За мен, похищението към групи, което се случва на футболни мачове, може да бъде приравнено съвсем на терористичен акт. Няма огромна разлика, когато поставяш под опасност живота, здравето и сигурността на огромна неидентифицирана група от хора от това да извършиш някакъв терористичен акт.

Според Костадинов, Министерство на вътрешните работи не трябва да бъде групово посочвано като провинен, че е позволило на стадиона да бъдат импортирани бомбички.   Той е безапелационен че самодейността за поименните билети е допустимо да се осъществя. Подобни практики има в доста европейски страни, добави той.

„ Да се надяваме че това ще бъде последният инциден, съгласно мен, е малко наивон, само че се надявам, че доста ще се подобрят нещата. За страдание, в България нормално изчакаме да се получи някакъв драматичен случай, след което започваме да взимаме ограничения против явни и преди трагичния случаи обстановки “.

Председателят на Националния фенклуб на „ Левски “ Степан Хиндлиян обаче не се съгласи  с Костадинов за въвеждането на поименни билети, което дефинира

като „ див популизъм “:

„ Нека да си излязат от кабинетите и да не ми приказват врели-некипели, а да погледнат в действителност защо става въпрос. Няма по какъв начин да приказваме за поименни билети в българските условия, в случай че базите, на които се играят футболни мачове, са отвратителни. Как господин Костадинов ще ме накарате да имам поименни билети, когато отида на посещение на стадиона на „ Ботев-Пловдив “ в Коматево, където се седи на тъч - линията и се гледа мача зад една решетка и няма естрада? Как, господин Костадинов, ще ме накарате да има поимени билети и ще знаете аз къде заставам на стадиона в Благоевград, където гласуващата  публика влиза през една селска пътека, осеяна с камъни, минава през една врата в гората и по този начин стига до стадиона? “

Дори и на игрища, на които има условия, в секторите за агитки и няма по какъв начин да се случат поименните билети, тъй като там хората стоят прави и сменят местата си, сподели той и добави: 

„ БФС се задължава футболните клубове да харчат големи пари за видеонаблюдение и те го вършат. В същото време, по гледище на полицията, мачът сред „ Левски “ и „ ЦСКА – София “ се играе на Националния стадион, където камерите за видеонаблюдение са аналогови и са останали от някой от предходните епохи. Имах неприятното занятие да бъда заставен да виждам видеозаписи след мача предходната седмица от камерите на Националния стадион и би трябвало да ви кажа, че ситуацията е трагично - нищо не се разпознава “.

Съвместната работа на фенклубовете и Министерство на вътрешните работи е свила „ до хигиеничен най-малко “ случаите към мачовете, безапелационен е ръководителят на фенклуба.

„ Факт е в това време, че нито полицията, нито ние с нашите стюарди и с нашата превантивна активност и това, че познаваме голямата част от хората, които вървят на стадионите, можем да бръкнем в гащите на всеки един кой какво носи. Съжалявам че ще, само че колкото и да са изолирани тези произшествия, нещо сходно би могло да се случи още веднъж и е въпрос на време да се случи. Трябва да се оправят базите, да се работи с публиката, да се вършат стратегии, семинари, образования “.

Не бива лицензионните комисионни в общините и в БФС да лицензират евентуално рискови игрища, безапелационен е Хиндлиян, който дефинира тези игрища като „ буре с барут “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР