Футболист номер 1 на България за рекордните седем пъти. Рекордьор

...
Футболист номер 1 на България за рекордните седем пъти. Рекордьор
Коментари Харесай

Един от най-добрите играчи в света. Димитър Бербатов и неговите битки

Футболист номер 1 на България за рекордните седем пъти. Рекордьор по маркирани голове за националния тим. Голмайстор и повторен първенец на Англия. Димитър Бербатов е роден на 30 януари и е Човек на деня на Свободна Европа.

С рекордните си 48 гола за националния тим на България и също рекордните си 7 награди за футболист на годината в страната Димитър Бербатов се подрежда измежду живите митове на българския футбол.

Кариерата му обаче напълно не се лимитира единствено в рамките на родината му, където играе в благоевградския Пирин и столичния ЦСКА . Зад граница играе в немския Байер Леверкузен , в британските Тотнъм , Манчестър Юнайтед и Фулъм , във френския Монако , гръцкия ПАОК и в индийския Керала Бластърс .

Общо Бербатов в кариерата си отбелязва над 270 гола и печели 10 трофея . Той става голмайстор на британската Висшата лига през сезон 2010/11, два пъти първенец на Англия, три пъти притежател на Купата на лигата в Англия, два пъти - на трофея " Къмюнити Шийлд " и клубен международен първенец с Манчестър Юнайтед . Печели и три сребърни медала от Шампионската лига .

Във вторник Манчестър Юнайтед, Байер Леверкузен и ЦСКА не пропуснаха да поздравят Бербатов за 43-я му рожден ден. Но не и Българският футболен съюз (БФС), който обичайно поздравява сегашни и някогашни футболисти за персоналните им празници.

След края на кариерата си Бербатов има огромни упоритости да промени футболния пейзаж в България. Повече от година той води борба за промяна на управлението на БФС и това " може да се окаже най-голямото му предизвикателство до момента ", написа

Димитър Бербатов е роден през 1981 година в Благоевград в фамилията на футболист и хандбалистка. И двамата с брат му се насочват към спорта.

" Открих в какво съм добър и какво обичам - футболът, моята първа обич ", споделя той пред " Гонг ".
Дългата му футболна кариера
Започва в юношеския тим на локалния Пирин . Скоро е видян от ЦСКА и на 17 години става част от тима. През идващите две години Бербатов вкарва 38 гола за ЦСКА в 65 мача и печели Купата на България през 1999 година

През 2001 година към този момент е в немския Байер Леверкузен , като през идващите 5 години отбелязва общо 68 гола в 154 мача от Бундеслигата. В мачове от шампионата за Шампионската лига има 9 гола в 30 мача.

Следват две години играе за британския Тотнъм , а от 2008 година минава в Манчестър Юнайтед против близо 40 млн. евро - сума, с която Бербатов влиза в топ 10 на света за най-скъпите играчи по това време. За треньора на британския тим - сър Алекс Фъргюсън , Бербатов " несъмнено е един от най-хубавите играчи в света ".

В тима Бербатов изкарва три сезона, през които Юнайтед печели два пъти купата на Англия, Световното клубно състезание и два пъти " Комюнити Шийлд ". Бербатов става и един от двамата носители на Златната обувка на Висшата лига.

От 2012 до 2013 година Бербатов играе за британския Фулъм , за който отбелязва 15 гола и е определен за състезател на сезона за 2012/13. Следват две години с екипа на френския Монако , където през 2014 година става състезател на годината. В края на кариерата си играе по една година в гръцкия ПАОК и индийския Керала Бластърс .

През 2019 година Бербатов афишира края на кариерата си. Оттогава той живее и работи в България. Женен е за Елена Щилянова , с която имат две дъщери.
Битката за БФС
В последните години той е кандидат за президентското място в българския футбол.

" Имам огромни проекти по какъв начин да се усъвършенства българският футбол. В момента не е подобен, какъвто би трябвало да бъде. Изцяло предан съм на тази идея ", споделя Бербатов.

Не го стимулира просто властта, а желанието да съобщи насъбраните познания и опит от игра на върха на спорта в Европа.

" Българският футбол е в огромна рецесия ", споделя Бербатов пред Си Ен Ен. " Моят екип – Стилиян Петров, Мартин Петров, всички - някогашни футболисти, взехме решение, че би трябвало да променим нещо у нас. И започнахме да се борим за тази смяна. "

Но смяната към този момент няма, до момента в който БФС и актуалният му президент Борислав Михайлов остават " преследвани от поредност несъгласия ".

Михайлов подава оставка през 2019 година поради расистки скандал и след апел на тогавашния министър председател Бойко Борисов да го направи.

Две години по-късно обаче Михайлов е избран отново за президент за пети мандат на. Другият водещ претендент за поста е Димитър Бербатов, който твърди, че Михайлов е спечелил непочтено.

Оттогава против управлението на БФС пораства неодобрение измежду футболните почитатели, което ескалира през ноември предходната година, когато прерасна в конфликти сред протестиращи и полиция в центъра на София. След това Борислав Михайлов за повторно, а на 15 март на президент на БФС.

" Очевидно е, че системата не работи, тъй като от 2005 година до ден сегашен не успяхме да се класираме за нито един огромен шампионат като нация ", споделя Бербатов.

Той е убеден, че е индивидът, който ще донесе позитивна смяна в българския футбол.
Фондация на свое име
От 2008 година с подаяние на Бербатов е учредена фондация на негово име. Тя подкрепя младежи да учат и развиват своите способности и заложби, както и да водят здравословен метод на живот. Също построява и ремонтира уреди за спорт в учебни заведения.

Всяка година фондацията отличава деца в ученическа възраст за достижения в изкуството, науката и спорта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР